XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice

Radnički 1923 i Javor Matis podelili bodove u derbiju kola

03.03.2019 kgsport.info

U derbiju 24. kola Prve lige Srbije, Radnički 1923 i Javor Matis podelili su danas bodove na „Čika Dači“ – 1:1 (0:0). Ivanjičani su prvi poveli preko Cuckića u 50. minutu, da bi Radnički 1923 izjednačio u 67. minutu pogotkom Maksimovića, koji je tako nastavio svoj golgeterski niz započet na gostovanju Zlatiboru u prošlom kolu.

U sjajnoj atmosferi, pred 1500 gledalaca na tribinama „Čika Dače“, fudbaleri kragujevačkog i ivanjičkog prvoligaša nisu pružili igru koja bi zadovoljila fudbalske sladokusce, ali su borbenošću i ritmom utakmice zaslužili prelaznu ocenu.

Iako su gosti iz Ivanjice imali više loptu u svom posedu, domaća ekipa bila je čini se konkretnija i opasnija po gol. Na kraju, podela bodova je možda i najrealniji ishod današnje fudbalske predstave na „Čika Dači“.

Trener Radničkog 1923 Dejan Nikolić odlučio se za identičan sastav koji je pre par dana suprotstavio Zlatiboru. Ponovo je u špicu kao „lažna devetka“ zaigrao Jovan Lukić, kome su iz drugog plana pomagali Vujasin, Maksimović i Tomislav Todorović.

Radnički 1923 je dobro ušao u utakmicu i prvi zapretio preko kapitena Petrovića, čiji je udarac glavom u 2. minutu završio pored stative. Pet minuta kasnije Varjačić je zanimljivim udarcem, između šuta i centaršuta, izmamio uzdahe publike na „Čika Dače“, a lopta je završila na spoljnom delu mreže.

Lepo su Kragujevčani kombinovali po desnoj strani u 19. minutu, Maksimović je uputio upotrebljiv centaršut ka Tomislavu Todoroviću, koji je bio za nijansu neprecizan.

Prva veća opasnost pred golom domaćeg tima viđena je u 24. minutu nakon kornera i dobrog skoka Amanovića, ali je odbrana Radničkog na kraju uspešno raščistila situaciju.

Već u narednom napadu viđena je dobra prilika na drugoj strani. Varjačić je lukavo šutirao levom nogom u suprotan ugao sa ivice kaznenog prostora, ali se istakao golman Javora Jevrić efektnom paradom.

Najbolju priliku u prvom delu susreta propustili su gosti u 41. minutu. Kapiten Cvetković je prevario tri protivnička fudbalera, zatim gurnuo loptu u prostor Markoviću, ali je golman Radničkog 1923 Lazar Raičević predosetio opasnost, istrčao na vreme i intervenisao ispred „prve haubice“ Ivanjičana Ivana Markovića.

Neposredno pred odlazak na pauzu, Varjačić je uputio neugodan centaršut u kazneni prostor gostiju, tamo je golman Jevrić kratko odbio loptu do Vujasina, koji se dugo nameštao na udarac i dao vremena protivničkim defanzivcima da intervenišu. Bila je to poslednja šansa u ne baš preterano sadržajnom prvom poluvremenu.

Za razliku od prvog, drugo poluvreme bilo je mnogo uzbudljivije, i ono što je najvažnije, donelo je i toliko iščekivane golove.

Radnički je krenuo znatno odlučnije u nastavku i odmah zapretio preko Lukića, čiji je udarac sa nekih 16 metara udaljenosti bio lak plen za Jevrića. 

Međutim, četiri minuta kasnije šok za domaće. Cvetković je ubacio loptu pred gol Kragujevčana, tamo je Cuckić najbolje skočio i glavom poslao loptu iza Raičevićevih leđa – 0:1 za Javor.

Trebalo je „crvenima“ par minuta da se oporave nakon primljenog gola i zaigraju ponovo na željenom nivou. U 61. minutu dobru akciju Radničkog započeo je Petrović, Maksimović je spustio loptu glavom do Lukića, ali je još jednom izostala željena završnica.

A onda je kucnuo 67. minut, kada je „Čika Dača“ eksplodirao. Varjačić je ponovo dobro centrirao sa desnog boka pred gol Ivanjičana, golman Jevrić loše intervenisao i ispustio loptu, a Maksimović bio na pravom mestu da je pošalje u mrežu za 1:1. Mladi napadač Radničkog je sa dva gola Zlatiboru i jednim Javoru danas pokazao da se nalazi u velikom usponu forme i da će u nastavku sezone biti veliki adut Kragujevčanima u borbi za plej-of.

Nakon izjednačenja situacija na terenu se totalno preokrenula. Sada su gosti postajali sve nervozniji, čemu u prilog ide i detalj iz 72. minuta kada je kapiten Javora Ivan Cvetković rukom udario Uroša Aleksijevića po sred lica, za šta je dobio samo žuti karton. Usledila je i kraća gužva među akterima na terenu, koju je sudija Jerinić okončao tako što je kapitenu Radničkog Lazaru Petrović pokazao javnu opomenu.

Kada su tenzije malo splasle, utakmica se nastavila uobičajenim tokom. U samoj završnici Javor je bio za nijansu opasniji, ali je čvrsta odbrana Radničkog uspešno odolevala. Na drugoj strani, kod izabranika trenera Nikolića osetio se umor usled koga je i došlo do pada u igri, ali su ipak smogli dovoljno snage da još jednom zaprete preko Maksimovića u 85. minutu, čiji je udarac sa nekih 15 metara udaljenosti završio pored gola.

RADNIČKI 1923 – JAVOR MATIS 1:1 (0:0)

KRAGUJEVAC
Stadion: „Čika Dača“
Gledalaca: 1500
Sudija: Danilo Jerinić (Sjenica)
Pomoćnici: Goran Božović, Ivan Cvetković (obojica iz Beograda)
Strelci: Maksimović u 67. minutu za Radnički 1923, a Cuckić u 50 minutu za Javor Matis.
Žuti kartoni: Vujasin, Aleksijević, Petrović (Radnički 1923), Cvetković, Josović, Kolaković (Javor Matis)

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Popović, Petrović, Zdravković, Aleksijević (od 89. Grbović), Kovačević, Maksimović, T. Todorović (od 81. Žerađanin), Vujasin, Lukić (od 91. Đorđević).

JAVOR MATIS: Jevrić, Dolmagić (od 89. Milovanović), Anđelković, Piščević, Đerić, Marković, Kolaković, Petković (od 74. Josović), Amanović, Cvetković (od 83. Maričić), Cuckić.

Radnički 1923 je ovim remijem zadržao šestu poziciju na tabeli sa 41 osvojenim bodom, tri manje u odnosu na Zlatibor i Metalac. Upravo će tim iz Gornjeg Milanovca biti naredni rival našim momcima u sredu, 6. marta od 14 časova na stadionu Metalca.

Prva liga Srbije Prva liga Srbije Prva liga Srbije Radnički 1923 Javor Matis