XS
SM
MD
LG

Ogorčenje u Kaću, lakrdija od suđenja

Upravni odbor OFK "Jugović" iz Kaća, inače najstarijeg vojvođanskog ligaša koji u pokrajinskom stepenu takmičenja u kontinuitetu igra već tačno 25 godina, na vanrednoj sednici održanoj u nedelju, 1. septembra tekuće godine, razmatrao je događanja na prvenstvenoj utakmici trećeg kola Vojvođanske lige Zapad između FK "Sloga" iz Erdevika i OFK "Jugović" iz Kaća, koja je dan ranije (subota, 31. avgust) odigrana u Erdeviku. Nakon sastanka koji je trajao duže od dva sata i na kome su analizirane sve sporne situacije, rukovodstvo kluba je izdalo sledeće saopštenje:

Nezasluženi poraz od odlične ekipe "Sloge" u derbiju 3. kola VFL Zapad ne boli toliko koliko boli način suđenja glavnog sudije Dragana Surle iz Inđije i prvog pomoćnika Vedrana Vasilića Iz Sremske Mitrovice. Tokom cele utakmice tendenciozno su svirali kao na Saboru trubača u Guči, a ne na fudbalskoj utakmici i to po pravilu protiv naše ekipe, konstatno iritirajući naše igrače, koje su spornim i diskutabilnim odlukama prosto terali na proteste. Nakon našeg ranog vođstva i gola Terzića u 5. minutu, počeo je “šou” sudija Surle i Vasilića. Glavni delilac (ne)pravde nam je dodelio 8 žutih kartona, počev od golmana Labusa, pa sve do mladoga Đurića u špicu napada. U drugom delu utakmice, glavni arbitar se potpuno izgubio, pa je nešto iz svog neznanja i kompenzovao, dodelivši domaćim igračima 5 javnih opomena. Mahao je kartonima kao da je je reč o kosovskom boju, a ne fudbalskoj utakmici; kod nekih lakših startova se olako hvatao ha džep, dok je igračima koji su zaista zaslužili kartone gledao kroz prste. Ovim načinom suđenja upropastio je ovaj istinski derbi, u kome su se sastale dve odlične ekipe raspoložene za igru i nadigravanje. Pri tome, Surla nije štitio fudbal, već je isticao svoje neznanje i aroganciju.

Konretno, domaćin je do izjednačenja stigao golom Simeunovića iz kaznenog udarca koji je dosuđen po isteku prvog poluvremena i to u situaciji kojoj je prethodila ofsajd pozicija u kojoj se nalazio domaći igrač Pendo, koji je usput i povlačio za ruku našeg igrača Lakića, čiji navodni prekršaj je "video" glavni sudija. Kod dosuđivanja penala sudija Surla je bio udaljen 40 metara od mesta događaja, ali je ipak "dobro video" prekršaj, dok njegov pomoćnik Vasilić iz neposredne blizine nije video prvo ofsajd, a potom i faul u napadu koji je načinio Pendo. U drugom poluvremenu, nakon vođstva domaćina, pomoćni sudija Vasilić  nas je u tri navrata dizanjem nepostojećih ofsajda pozicija oštetio i sprečio da dođemo do izjednačenja. Vrhunac njegove lakrdije viđen je u 86. minutu, kad je naš igrač Đurić sa svoje polovine krenuo ka golu domaćina, a on podigao zastavicu, čemu su se na tribinama smejali i domaći simpatizeri.

Ovo je već drugo gostovanje gde smo oštećeni od strane sudija sa područja Srema. Isti taj sudija Vedran Vasilić je kao glavni sudija u prvom kolu, kada smo gostovali u Srbobranu, priznao prvi gol mladog domaćeg igrača Marijanova, iako se on nalazio najmanje pet metara u ofsajdu i aktivirao se iz nedozvoljene pozicije. Nešto kasnije, Vasilić je dosudio vrlo diskutabilan kazneni udarac za "Srbobran" i time rešio pitanje pobednika ove fudbalske predstave.  

U svetlu svega napred navedenog, Upravni odbor OFK “Jugović” uputio je zahtev komesaru za suđenje VFL Zapad Srđanu Zavišinu za izuzeće sudija Dragana Surle iz Inđije i Vedrana Vasilića iz Sremske Mitrovice sa utakmica OFK "Jugović" u daljem toku prvenstva. Pored toga, od komesara za suđenje i komesara za takmičenje očekujemo objašnjenje zbog čega su na utakmici između FK "Sloga" iz Erdevika i našeg kluba sva četiri službena lica bila sa teritorije FS Područja Sremska Mitrovica, kome pripada i domaći klub. Naime, delegat je bio Nenad Avramović iz Vrdnika, glavni sudija Dragan Surla iz Inđije, prvi pomoćnik Vedran Vasilić iz Sremske Mitrovice, a drugi pomoćnik Ljubica Čubrilo iz Inđije. Ovakvo delegiranje nikada do sada nije bilo praksa i za njega nema nikakvog opravdanja, osim ako nadležni organi smatraju da FK "Sloga" iz Erdevika ne pripada FS Područja Sremska Mitrovica, već FS Područja Sombor.

Na kraju, postavljamo opravdano pitanje kuda ovakvo suđenje i ovakvo delegiranje vode vojvođanski fudbal i da li ima svrhe i dalje motivisati decu da igraju fudbal, kada i na terenu i van njega glavnu reč vode sudije i sve se vrti oko njih. Oni su u stanju da bez imalo stida jednim zviždukom pištaljke ponište sav trud i rad koji fudbaleri ulažu danima, nedeljama i mesecima, časno se boreći za boje svog kluba. A posebno je pitanje da li je delegiranje sva četiri lica bukvalno iz komšiluka izvršeno radi smanjena troškova domaćinu utakmice, ili je možda razlog nešto drugo…


Graničar 1924 0 : 2 Sloga
Crvena Zvezda 0 : 4 Polet
Srbobran 2 : 4 Jedinstvo
Borac 4 : 1 Jugović
Cement 0 : 1 Vrbas
Omladinac 1 : 2 Mladost
PIK Prigrevica 2 : 1 Index
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 PIK Prigrevica 28 21 2 5 65
2 Cement 28 17 4 7 55
3 Omladinac 28 15 6 7 51
4 Vrbas 28 15 5 8 50
5 Crvena Zvezda 28 14 5 9 47
6 Sloga 28 13 6 9 45
7 Index 28 12 9 7 45
8 Mladost 28 12 6 10 42
9 Borac (-1) 28 11 4 13 36
10 Jedinstvo 28 10 1 17 31
11 Srbobran 28 8 7 13 31
12 Jugović 28 8 5 15 29
13 Polet 28 6 6 16 24
14 Hajduk 28 7 3 18 24
15 Graničar 1924 (-1) 28 5 3 20 17