XS
SM
MD
LG

Đavoli ostaju superligaši

Ljubitelji fudbala u Kragujevcu konačno mogu da odahnu. Radnički 1923 i u narednoj sezoni igraće u Superligi. U poslednjem kolu, juče je kragujevački sušerligaš odigrao nerešeno 1:1 u susretu sa Jagodinom i osvojio bod, koliko mu je bilo i potrebno da ostane u društvu najboljih. Tako su se ostvarili cilj Uprave kluba i želje šumadijskih poklonika fudbala, u čemu je veliku ulogu imao i iskusni trener Dragoljub Bekvalac, sa kojim je ekipa Radničkog1923 u poslednjih šest kola u ovoj sezoni bez poraza osvojila 10 bodova, iako je za protivnike imala četiri tima koji su se borili za plasman u Evropu. Jedan od takvih rivala bio je juče i tim Jagodine, koji je iza Crvene zvezde i Partizana osvojio treće mesto, pokazao da je zasluženo ponovo izborio plasman u Evropu, a igrao i u finalu nacionalnog Kupa. Obe ekipe u jučerašnji komšijski derbi ušle su rasterećeno. Pobedom u Novom Pazaru kragujevački superligaš je rešio pitanje opstanka, iako mu je zbog svih eventualnosti, bod bio potreban, a Jagodincima je bilo važno da ne iznevere svoje navijače i ostanu neporaženi, što je isto želeo i domaćin. Podelom bodova na kraju su bili zadovoljni i jedni i drugi.

Bojan Beljić doneo svom timu izjednačenje i bod koji je značio sigurnost (Foto: Šumadijapress“)

Susret poslednjeg kola Superlige na stdionu „Čika Dača“, koji kvalitetom nije zadovoljio gledaoce, ali jeste rezultatom, juče je imao malo neočekin početak. Samo što je lopta krenula sa centra, gosti su došli u vođstvo. Posle prodora preko leve strane, u 2. minutu, bek Mijatović je uputio loptu pred gol, a na desetak metara našao se napadač Jagodine Šušnjar i pored neoprezne odbrane domaćina neometano glavom loptu poslao pored nemoćnog Čančarevića, u njegov desni donji ugao. Bio je to mali šok za domaće igrače, koji su iz njega brzo izašli.

Dva minuta kasnije, na drugoj strani, šansu za izjednačenje propustio je Bubanja, koji nije uspeo da centaršut Spalevića sprovede u mrežu rezervnog golmana Jagodine Jokića. Njegovu grešku u 6. minutu ispravio je Beljić, kada se izborio za loptu na dvadesetak metara i u solo prodoru preko desne strane ušao u kazneni prostor protivnika oslobodio se igrača, pa je sa nekoliko metara matirao golmana Jagodine i izjednačio na 1:1. Tada se očekivalo da će jučerašnji komšijski duel proteći u igri sa više golova, zbog čega gledaoci i dolaze na stadion. Međutim, to se nije desilo i posle ovog izjednačenja obe ekipe više su vodine računa da ne prime nego da daju gol.

U 11. minutu Spalević nije uspeo sa ivice peterca da svoju ekipu dovede i do prednosti, posle slobodnog udarca Kneževića sa leve strane. Kapiten domaćina umesto mreže pogodio je golmana Jokića, koji je dobro intervenisao i sprečio pogodak.

U 21. minutu, kada je počela da pada kiša, Jakimovski je iz slobodnog udarc šutirao jako, a kratko odbijenu loptu golmana Čančarevića, odbrana Radničkog 1923 uspela je da izbije u polje i spreči opasnost. Pokušao je Đurić da dovede Jagodinu do prednosti, ali je njegov udarac izblokiran.

Kada je sudija Gogić odsvirao kraj prvog poluvremena kiša je prestala i ogrejalo je sunce, ali raskvašen teren nije dozvolio kvalitetniju igru, posebno Jagodine, iako se to očekivalo i od domaćih igrača na rastanku od svojih navijača u ovoj sezoni.

Gosti su u nastavku igre bolje kontrolisali sredinu terena, a kragujevački tim više se orijentisao na čuvanje rezultata, koji mu je odgovarao bez obzira na ishode ostalih utakmica. Jagodina je češće pokušavala da dođe do pobedonosnog pogotka. U 59. minutu, posle kornera i prebacivanja odbrane Rosić nije dobro zahvatio loptu i šansa je propala. Pokušao i Kovačević da pronađe Spalevića, posle prodora preko leve strane, ali je visoki Štimac, u odbrani Jagodine, otklonio opasnost od svog gola. U 70. minutu, udarac Đurića golman Radnićkog 1923 uspeo je paradom da odbrani. Nekoliko minuta kasnije, makedonski reprezentativac u redovima Jagodine Jakimovski oštro je šutirao sa ivice 16. metara, ali je lopta završila za malo preko prečke golmana Čančarevića.

U završnici utakmice, obe ekipe pokušavale su da dođu i do pobede, ali su odbrane bile na visini zadatka, pa je susret završen podelom bodova i rezultatom 1:1, koji je, kako se videlo i po reakciji igrača, zadovoljio oba protivnika.

Trener Bekvalac je uspešno završio svoj zadatak u Kragujevcu, posle odlaska sa klupe njegog prethodnika Ristanovića. Posle jučerašnje utakmice morao je da bude zadovoljan i učinkom svojih fudbalera. Iskoristio je i priliku da čestirta Jagodini na osvajanju trećeg mesta i plasman u Evropu.

- Nije bilo nimalo lako od prvog minuta boriti se protiv ekipe kao što je Jagodin, vratiti se i izdržati konstantan pritisak. Mislim da zbog igrača koji su danas izostali, nismo imali kvalitet da se igrački suprostavimo Jagodini, koja je bolja ekipa, evropska ekipa. Uspeli smo da napravimo nešto što je na početku bila nemoguća misija i ostanemo u društvu najboljih – ocenio je kratko trener Bekvalac jučerašnji susret i učinak Radničkog 1923 na kraju ove sezone.

Na pitanje novinara da li ostaje u Radničkom iskusni trener je šaljivo odgovorio:

- Večeras sigurno ostajem u Kragujevcu. i pojasnio:

Potom je dodao:

- Ne mogu da se požalim da mi je sa nekim klubom loše išlo. Ovde sam drugi put. Mislim, da ako se ugledamo na Jagodinu i napravimo klub, popravimo infrastruktura i rukovođenje, posle ostaje lakši posao. Mislim da Radnički nema klub za ono što zaslužuje ovaj grad – odgovorio je ozbiljnije trener Bekvalac.

Trener gostiju Mladen Dodić posle utakmice bio je zadovoljan rezultatom za koji smatra i da je narealniji ishod prema igri koja je prikazana na terenu i čestitao Radnićkom i treneru Bekvalcu na opstanku u ligi.

- Kako je počela utakmica očekivalo se mnogo golova. I mi i Radnički posle smo morali više pažnje da obratimo na odbranu. Bilo je i akcija za još golova, međutim, mislim da je realan ishod meča. Mi nismo želeli da pokvarimo istorijski plasman na tabeli i da porazom završimo prvenstvo, a Radničkom je bio dovoljan i bod, iako je bilo šansi da pobedi i jedna i druga ekipa. Uzvbudljiva završnica je mnogim klubovima odlučivala sudbinu u Superligi. Čestitam Radničkom, ali i mojim igračima i svim strukturama u klubu za ostvareni plasman. Mi imamo kratak odmor, a onda kreću pripreme, jer nas već 3. jula očekuje takmičenja u Evropi – rekao je Dodić, trener Jagodine, posle utakmice u Kragujevcu.

Posle ovog 11. remija u sezoni i sedam pobeda, Raddnički 1923 sa 32 boda završio je prvenstvo na 13. mestu koliko ima i 12. Donji Srem. U ostalim susretima 30. kola Superlige postignuti su sledeći rezultati: Javor – Napredak 4:3, Vojvodina – Crvena zvezda 3:3, OFK Beograd – Donji Srem 0:1, Sloboda Point – Voždovac 0:1, Rad – Spartak 2:1, Partizan – Čukarički 2:0 i Radnički (N) – Novi Pazar 2:0.

Prvo mesto osvojila je Crvena zvezda sa 71 bodom, a samo jedan manje ima Partizan na drugom mestu. Treća je Jagodina sa 48, a Vojvodina na četvrtom mestu sa 45 bodova. Ove četiri ekipe nastavljaju takmičenje u Evropi. Iz lige ispadaju Sloboda Point sa 28 i Javor sa 29 bodova, a Rad sa istoim brojem bodova kao i Ivanjičani boriće se u baražu sa trećeplasiranim prvoligašem, Metalcem iz Gornjeg Milanovca za popunu Superlige za narednu sezonu.

RADNIČKI 1923 – JAGODINA 1:1 (1:1)

KRAGUJEVAC – Stadion: „Čika Dača“. Gledalaca: Oko 500. Sudija: Miodrag Gogić (Novi Sad). Pomoćnici: Saša Živković (Petrovaradin) i Jovica Milin (Irig). Strelci: Beljić u 6. minutu za Radnički 1923, Šušnjar u 2. minutu za Jagodinu. Žuti karton: Đurić (Jagodina).

RADNIČKI 1923: Čančarević, Bjelanović (Popović), Marić, Tintor, Rosić, Bubanja, Petrović, Beljić, Knežević(Kovačević), Adamović (Andrić), Spalević.

JAGODINA: Jokić, Filipović, Mijatović, Štimac, Ilić, Đurić, Cvetković, Mitošević, Jakimovski (Lepović), Damnjanović, Šušnjar (Bulat).

IGRAČ UTAKMICE: Bojan Beljić (Radnički 1923).

 


Radnički 1923 1 : 1 Jagodina
Javor Matis 4 : 3 Napredak
Vojvodina 3 : 3 Crvena zvezda
OFK Beograd 0 : 1 Donji Srem
Sloboda Point 0 : 1 Voždovac
Rad 2 : 1 Spartak
Partizan 2 : 0 Čukarički
Radnički (N) 2 : 0 Novi Pazar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 23 3 4 72
2 Partizan 30 22 5 3 71
3 Jagodina 30 13 9 8 48
4 Vojvodina 30 11 12 7 45
5 Čukarički 30 12 8 10 44
6 Radnički (N) 30 10 13 7 43
7 Voždovac 30 12 6 12 42
8 Novi Pazar 30 11 6 13 39
9 Napredak 30 9 8 13 35
10 Spartak 30 8 10 12 34
11 OFK Beograd 30 10 3 17 33
12 Donji Srem 30 7 11 12 32
13 Radnički 1923 30 7 11 12 32
14 Rad 30 8 5 17 29
15 Javor Matis 30 6 11 13 29
16 Sloboda Point 30 7 7 16 28