XS
SM
MD
LG
07.01.2010 A. Daišević

GM Čelndž Kup: Ribnica se piše evropski

Dok su pravoslavci slavili Badnji dan, palili Badnjak i spremali česnicu, za odbojkaše Ribnice nije bilo odmora. Oni su u to vreme već bili 800 kilometara daleko, u Konstanci luci na Crnom moru, gde su protiv rumunskog prvaka odigrali prvi meč 1/16 finala GM Čelndž Kupa. Branili su Kraljevčani boje svog kluba, grada, svoje zemlje, na najbolji mogući način predstavili srpsku odbojku i ostvarili veliku pobedu.

"Musketari" su pokorili Konstancu, baš kao što su početkom decembra, u svom osvajačkom pohodu, na Kanarskim ostrvima zaboli svoju zastavu pobedivši domaće Tenerife. Još jednom se pokazalo da Kraljevčani vole more, protiv "morskih" ekipa nema kiksa, sve same pobede. Ni naporan put 15 sati autobusom, ni činjenica da su na ovo gostovanje otišli sa samo devet igrača, ništa nije pokolebalo pulene Boška Mačužića, bili su na vrhunskom nivou, pa je favorizovani domaćin mogao samo da pruži ruku boljem.

- Izvinjavam se za izgubljeni set, igrači mi nisu bili raspoloženi - u prepoznatljivom za Ribnicu, šaljivom tonu, vidno umoran od puta, rekao je Boško Mačužić,a onda je trener Ribnice ozbiljno nastavio: - Sjajna igra i fantastičan rezultat. Posle žreba malo ko nam je davao šanse da osvojimo i jedan set, a sada smo na korak od osmine finala. Ovih devet momaka ostavilo je srce na terenu, odigrali su majstorski, bez greške. Čini mi se da nikada ove sezone nismo odigrali tako pametno, mudro, bili smo staloženi, strpljivi, nismo pali ni posle laganog vođstva domaćih u prvom setu.

Kao da je vaše igrače izgubljeni prvi set naljutio?

- Zaista su nas nadigrali u tom setu, bili smo još zbunjeni, tako reći još nismo ušli u meč. Međutim, baš u tim trenucima smo osetili da Konstanca nije bauk, da možemo da igramo protiv ovog rivala. I krenulo je u drugom setu sa dobrim servisom, odličan je bio prvi napad, polako smo se dizali u svim elementima igre što je kao posledicu imalo izjednačenje u meču.

Pitanje pobednika, čini se, palo je u trećem setu?

- To je bila velika borba, smenjivali smo se u vođstvu i ušli u neizvensu poen završnicu. I baš tada se video karakter ovog tima, koliko on stvarno može i vredi. Bili smo potpuno mirni, iako smo daleko neiskuniji sastav u odnosu na tim koji čini konglamerat nacija. Bili smo sjajni u završnici, poveli i na pravi način priveli meč kraju. Drago mi je što se igrači nisu zadovoljili osvajanjem dva seta, već se kod njih videla glad i velika želja za konačnom pobedom. Pobedili smo neprikosnovenog prvaka Rumunije na njegom terenu! Malo li je...!

Posle novog uspeha u evrotakmičenju "neverne tome" su posumnjale u kvalitet Konstance?
- Ponavlja se priča sa Tenerifa. I tada se pričalo kako su Španci slabi, kako nemaju šta da traže, a mi smo na mišiće u Vrnjačkoj Banji prošli dalje. Jedno je sigurno Konstanca je odličan tim, vrhunski, sa jako dobrim igračima. Menjali su sastav pred Novu Godinu, još se nisu našli i mi smo im u nezgodnom trenutku izašli na crtu. Kvalitet rumunskog prvak je nesporan i time naša pobeda dobija na značaju. Ali najteži deo posla tek predstoji, jer će revanš u Vrnjačkoj Banji biti sasvim druga priča. Mi za njih više nismo nepoznanica.

Za odličan skauting Konstance zasluge idu vašim prijateljima?
- Da, bili smo na istom zadatku naš bivši trener Dragan Đorđević, još jedan rođeni Kraljevčanin Aleksandar Bošković i naš stručni štab. Imali smo dosta podataka o njima i tu smo odneli prevagu. Naravno veliko hvala dugujem pomenutima koji će i u revanšu biti uz svoju Ribnicu - zaključuje Boško Mačužić.

Ribnica je već napravila mnogo u Evropi ove sezone. Tima od koga niko ništa nije očekivao stigao je nadomak osmine finala GM Čelndž Kupa. Ribnica je već osvojila za našu klupsku odbojku 12 bodova, a ako pobedi u revanšu rumunskog prvaka biće i celih 17 bodova. Izuzimajući Radnički koji plasmanom u Ligu šampiona već ima zagarantovanih 26 poena, Kraljevčani su naš najbolji predstavnik na evrosceni. I sve to bez i jedne utakmice odigrane kod kuće, odnosno u Kraljevu. Rariret svoje vrste. Grad je letos stao uz "musketare", pomogao im da učestvuju u evrotakmičenju, ali su odbojkaši Ribnice sve već opravdali i to na jabolji mogući način. Oni su najbolji klub u Kraljevu, najbolji reprezent grada na Ibru u i van Srbije i zaslužuju još veću pomoć. Na potezu su gradski oci koji često vole da naglase da je Kraljevo grad mladih i sporta.


14 .kolo Superliga
Spartak 2 : 3 Smederevo
Crvena Zvezda 3 : 0 Ribnica
Vojvodina 0 : 3 Radnički
Partizan 3 : 2 Mladi radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 14 12 0 2 37
2 Radnički 14 12 0 2 34
3 Partizan 14 9 0 5 24
4 Vojvodina 14 7 0 7 21
5 Mladi radnik 14 5 0 9 17
6 Ribnica 14 6 0 8 17
7 Spartak 14 3 0 11 11
8 Smederevo 14 2 0 12 7