XS
SM
MD
LG
28.04.2016 S. V. Đorđević

Ekspedicija "Igrajmo za 16" u južnoj srpskoj pokrajini

Preko administrativnog prelaza Bela zemlja, u rano 22. aprilsko jutro zajednička ekspedicija RTS i Sportskog saveza Beograda zaputila se najpre ka Gračanici, srpskoj opštini nedaleko od Prištine. Po obilasku istoimenog manastira - zadužbine svetog kralja Milutina iz 14. veka i kraćeg predaha u njemu, kreće se put Gnjilana i sela Gornje Kusce.

U centru Gornjeg Kusca, ispred Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš", sportske poslenike Radio - televizije Srbije dočekala je svečarska atmosfera. Veliki aplauz, klicanje naših sunarodnika i tradicionalni so i pogača u znak dobrodošlice pri izlasku iz autobusa pojedinim članovima ekipe RTS prizvali su i poneku suzu u oku, što niko nije ni pokušavao da sakrije.

Nakon srdačnih reči zahvalnosti zbog ove posete od strane domaćina, na centru igrališta OŠ „Petar Petrović Njegoš" okupile su se obe ekipe i zajedno sa publikom minutom ćutanja odale počast radnicima RTS mučki ubijenim 1999. od strane NATO agresora.

Usledila je utakmica između RTS i domaćeg KMF Benfika. Mada se radilo o prijateljskom susretu kojim se Memorijalni turnir „Igrajmo za 16" promoviše u našoj južnoj pokrajini, uzbuđenja na terenu nisu manjkala. Naprotiv: ravnopravna igra, četiri gola i barem još toliko stopostotnih prilika, učinili su da gledaoci dobar deo susreta provedu na nogama.

Po završetku meča dvema srpskim porodicama slabijeg imovnog stanja uručena je skromna pomoć u ime Memorijala „Igrajmo za 16", a školi na čijem je terenu odigrana utakmica darovano je više fudbalskih lopti.

Razdraganoj dečici, najbrojnijim i najglasnijim navijačima obe ekipe, za uspomenu na ovo lepo druženje podeljen je veći broj majica sa obeležjima RTS i turnira „Igrajmo za 16".

Ekspedicija "Igrajmo za 16" u Gračanici


Usledilo je neformalno druženje i razgovor sa domaćinima, uz osveženje u obližnjem ugostiteljskom objektu.

Ispraćena iz Gornjeg Kusca izrazima najdublje blagodarnosti i pozivom da im što pre ponovo dođe u goste, sportska ekspedicija RTS uputila se ka manastiru Svetog arhangela Gavrila, u narodu poznatijem kao Draganac. Dotična bogomolja iz kasnog Srednjeg veka, inače zadužbina srpskog kneza Lazara, predstavlja jedini preostali pravoslavni manastir u čitavom Kosovskom pomoravlju, pošto je manastir Binač iz devetog veka poharan i srušen do temelja 1999. od strane terorističke tzv. OVK.

Po obilasku hrama i poklonjenja moštima sv. vmuč. Jakova Persijanca koje se u njemu čuvaju, iguman otac Ilarion i monaško bratstvo zadržali su putnike - namernike na ručku i odmoru u izuzetno prijatnom ambijentu planinskih šuma usred kojih se Draganac nalazi.

Praćena blagoslovom svetinja koje je pohodila i bratstva manastira Draganac, pospana ekipa RTS stigla je u Beograd u subotu u ranim jutarnjim časovima. Fizički prilično iscrpljena, ali duhovno mnogo snažnija i puna predivnih utisaka koje njeni članovi nose iz srpskog Jerusalima.

KMF BENFIKA - RTS 2:2 (1:1)

Gornje Kusce, 22. april - IGRALIŠTE: OŠ „Petar Petrović Njegoš". GLEDALACA: 100. SUDIJE: Goran i Ivan Denić (Gornje Kusce). STRELCI: 1:0 M. Denić, 1:1 B. Bukumirović, 2:1 M. Denić, 2:2 B. Bukumirović. IGRAČ UTAKMICE: M. Denić (KMF Benfika).

KMF BENFIKA: Radovan Dimić, Jovan Marčić, Zoran Denić, Miloš Denić, Radovan Makić, Miodrag Aleksić, Goran Vasić, Goran Paunović, Milan Arsić, Vlastimir Stojanović, Marko Todorović.

RTS: Milan Rašeta, Duško Radić, Nemanja Adžemović, Nebojša Terzić, Srđan Živić, Branislav Bukumirović, Goran Gajić, Vladimir Miletić, Pavle Milić.