Kuglanje: Beograd i Kristal pred izazovima Lige šampiona

BEOGRAD, 24. novembar (Info centar).- Kuglaši srpskog šampiona Beograda i kuglašice vicešampionki zrenjaninskog Kristala u subotu počinju takmičenje u Ligi šampiona za sezonu 2016-2017.

Beograd će na Banjici od 13 časova ugostiti legendarnu Viktoriju iz nemačkog Bamberga, trostrukog pobednika Lige šampiona, uz tri duga i po jednim trećim i četvrtim mestom! Sudiće srpski internacionalac Dragi Štikovac. Kristal, debitant u ovom elitnom takmičenju, ide na megdan nemačkom Šrechajmu.

- Viktorija je klub ogromnog ugleda. Trenira je prvi kuglaš koji je ušao u kuglašku „Kuću slavnih“ legendarni Mađar, višestruki šammpon sveta, Bela Čanji - kaže Vojko Pavlović trener Beograda.- Međutim, ove godne igraju u promenljivoj formi, pa su tako, na primer, u Evropa kupu u Bačkoj Topoli, gde su se plasirali kao nemački vicešampion, zauzeli tek šesto mesto. Ispred njih je bio i naš, lane vicešampion, Metalac iz Gornjeg Milanovca. Imaju dva iskusna internacionalca Čeha Jelineka i nekadašnjeg svetskog prvaka Rumuna Lupua.

Dobro poznajete ovaj tim?

- Sa Viktorijom smo prvi put igrali u Ligi šampiona u sezoni 2013-2014. i eliminisali smo je u prvom kolu pobedom od 5:3 u Beogradu, a odigali smo nerešeno 4:4 Bambergu. Drugi susret bio je 2015-2016. Počeli smo sa dve pobede protiv francuskog Rasinga (Strazbur), da bi nas u dugom kolu izbacila, uz dosta sreće, upravo Viktorija. Pobedili su u Beogradu sa 5:3 i imali su 14:10 u set poenima. Revanširali smo im se Bambergu, pobedili sa 5:3, ali su Nemci ponovo imali bolje set poene 14:10 i prošli dalje. Nadam se da će biti treća – sreća, moja ekipa je u dobroj formi, četiri puta smo ove godine na Banjici imali preko 3.800 čunjeva i ako ponovimo ovaj rezultat, niko ne može da nam se suprotstavi.

Kristal odlazi na meč Šerechajmu kao drugoplasirani tim u ovogodišnjoj Super ligi Srbije posle 11 kola. Trener Marija Gajin je istakla da je pratila igre Šrechajma, koji je ove godine osvojio Kup NBC federacije, a 2014. i 2015. igrao je sa subotičkim Pionirom u Ligi šampiona.

- Kod kuće su uvek dobijale mečeve, a u gostima gubile. Mislim da je to naša velika šansa, uz dobar rezultat na gostovanju, u revanšu Zrenjaninu se nadam uspehu – rekla je Marija Gajin.

Beograd je od 2007. stalno učestvavaoa u Ligi šampiona. Dva puta je igrao na fajnal foru. Najveći uspeh je osvajanje drugog mesta 2012-2013, dok su 2014-2015. bili četvrti.