XS
SM
MD
LG

Verona u decembru kraj Ibra

U sedištu Evropske odbojkaške konfederacije u Luksemburgu obavljen je žreb za prvu rundu takmičenja u evro kupovima. Posle četiri godine pauze, na međunarodnu scenu ponovo izlazi i kraljevačka Ribnica koja će nastupiti u CEV Kupu. „Musketari“ će u šesnaestini finala ovog takmičenja igrati protiv italijanske Kalcedonije iz Verone, 6. decembra u Kraljevu i 20. decembra u Veroni. Tako će kraljevački odbojkaši posle 38 godina ponovo igrati sa jednim italijanskim timom. U premijernom nastupu na međunarodnoj sceni, u Kupu pobednika kupova 1979. godine, Ribnica je u 2. kolu poražena u dva meča od Paninija iz Modene (2-3 u Kraljevu i 3-0 u Italiji).

Za tim iz Verone je u protekloj sezoni igrao kraljevački vunderkind, jedan od najboljih svetskih igrača, Uroš Kovačević koji je pre par dana prešao u Trento.

- Prosto ne mogu da verujem da je bio ovakav žreb. Žao mi je, mnogo mi je žao što neću igrati u svom rodnom gradu, pred kraljevačkom publikom i protiv matičnog kluba. Zaista ne mogu da verujem – naglasio je Uroš Kovačević iz Kordobe gde se nalazi sa reprezentacijom Srbije koju čekaju utakmice trećeg vikenda Svetske lige.

Ipak, Kraljevčani će biti u prilici da u svom gradu ugoste jednog velikana. Na klupi Verone sedi Nikola Grbić, naš legendarni odbojkaš, sada selektor reprezentacije Srbije.

- Srećan sam što će Verona imati priliku da zaigra u odbojkaškom Kraljevu. Radujem se unapred utakmici u novoj sportskoj dvorani i siguran sam da će ona za taj meč biti ispunjena do poslednjeg mesta. Nema sumnje da je Verona favorit u ovom dvomeču, ali moraćemo da uložimo mnogo napora da bi smo savladali mladu ekipu iz Kraljeva. Ribnicu veoma dobro sa klupe vodi trener Boško Mačužić i to je klub koji je poznat da svake godine izbaci po jedno novo ime, novog igrača na skoro reprezentativnom nivou – prvi su utisci trenera Kalcedonije iz Verone Nikole Grbića, koje nam je preneo urednik Sportskog Žurnala Igor Jagličić koji se sa našom reprezentacijom nalazi u Argentini gde se igraju mečevi trećeg vikenda Svetske lige.

U decembru blok za Italijane - detalj sa jedne utakmice odbojkaša Ribnice

Za Ribnicu će novi izlazak na međunarodnu scenu biti 12. u istoriji kluba. Kraljevčani su do sada odigrali 30 utakmica, zabeležili 20 pobeda i 15 poraza. Najveći uspeh ostvaren je u sezoni 2009/2010. kada su „musketari“ predvođeni Urošem Kovačevićem stigli do osmine finala Kupa Izazivača. Ribnica je tada odigrala 6 utakmica, ostvarila pet pobeda,a jedino je nemački Berlin uspeo da pobedi na svom terenu Kraljevčane i da ih eliminiše iz daljeg takmičenja. Ribnica je poslednji put nastupila u CEV Kupu u sezoni 2006/2007. kada je za protivnika u 1. kolu dobila Hemes Humenu iz Slovačke. U Kraljevu je 9. decembra Ribnica Građevinar zabeležila pobedu 3-1, a istim rezultatom je poražena 16. decembra u Bardejevu. Odlučio je poen količnik koji je bio na strani slovačkog predstavnika. Vredi podsetiti da su boje Ribnice tada branili: Jović, Aleksić, Bićanin, Radević, Bojović, Ilić, Usiljanin, Todorović, Simeunović, Popadić, Lazarević, Janićijević, Gavrilović.

Nema nikakve sumnje da nas u smiraj ove kalendarske godine čeka odbojkaška fešta u gradu na Ibru, duel Ribnice i Kalcedonije iz Verone.