XS
SM
MD
LG

Omić vodio Zvezdu do izjednačenja u finalnoj seriji

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost u drugom meču finalne serije ABA lige. Crveno-beli su slavili sa 69-59 i došli do izjednačenja u finalu na 1-1.

Zvezda je dobro otvorila susret. Vidjelo se da igraju sa mnogo više energije nego juče. Omić je bio dobar na startu. U odbrani je bilo dosta pomaganja i to je davalo rezultata. Zoran Nikolić je dobro otvorio meč za goste ali je brzo zaradio dva faula pa ga je Džikić morao čuvati. Bolju igru u prvom periodu, Zvezda je krunisala vodstvom 17-13.

Zvezda dobro otvara i drugi period. Lesor je bio veoma energičan u oba pravca. Budućnost je opet imala problema na početku jednog perioda, što im se konstantno dešava tokom ove serije. Nakon trojke Ročestija, Zvezda je imala +10. Međutim, u narednom napadu Gordić pogađa veoma bitnu trojku za psihološki povratak gostiju. Tu je Zvezda faktički stala. U napadu su bili veoma konfuzni u završnici drugog perioda a u odbrani nisu imali rešenja za Doelmana. U psolednjem napadu u prvom periodu, Nikola Ivanović pogađa trojku i na odmor se odlazi sa rezultatom 31-31. Valja istaći da je Zvezda u prvom poluvremenu šutirala skandalozno slobodna bacanja, odnosno samo 3/9.

Budućnost je fenomenalno otvorila drugi period. Ivanović i  Gordić prave seriju i Budućnost dolazi do +8. Zvezda je bila jako loša u trećem periodu. Izgubili su čak sedam lopti i napadi su im bili konfuzni. Odbrana je bila dobra i kroz dobru igru uspjeli su se vratiti. U završnici trećeg perioda i Fledin je pogodio neke šuteve pa je Budućnost imala samo poen prednosti pred poslednji period.

U poslednjem periodu gledali smo pravu dramu. I jedni i drugi su se dosta mučili u napadu i odbrane su dominirale. Onda je krenula serija Alena Omića. Omić je pogađao u napadu pretežno sa linije penala. Gordić je sa druge strane jedno vrijeme parirao, ali je onda i on ostao bez snage. Omić nije stajao i na kraju je odveo svoj tim do pobjede. Treba istaći da je sjajan u odbrani u ovom periodu bio i Janković, koji je sjajno preuzimao i Gordića i Ivanovića. Na kraju je Zvezda slavila sa 69-59.

U suštini gledali smo očekivano težak meč. Ipak prošli meč je relativno skoro završen i nije bilo vremena za pravi odmor. Zvezda je dobila bitku pod košem. Dugo je Budućnost dobro branila pik igru Zvezde ali onda su ušli i Lendri i Nikolić u  probleme sa faulovima. To su u Zvezdi iskoristili i tada je Omić preuzeo stvar u svoje ruke. Ono što može da brine Zvezdu da su i dalje veoma veoma loši i Ročesti i Feldin a nije se iskazao ni Bjelica. Međutim, Alimpijević je ovaj put vjerovao Jankoviću, koji mu je to sve kroz sjajnu defanzivu vratio. Tkaođe, dodao je dobar doprinos i Dobrić, što je bilo važno. Budućnost večeras nije imala dovoljno rasploženih igrača. Gordić je bio maestralan ali ga je faktički samo Doelman donekle pratio. Ivanović nije bio pravi a ostali se nisu dodavali. No Budućnost je jedan brejk napravila i to je njima i bio plan.

Omić je predvodio Zvezdu do pobjede sa 15 poena i deset skokova, dok je Gordić sa 22 poena predvodio goste. Serija se sada seli u Moraču a treći meč je na programu u petak.

Foto: ABA liga