XS
SM
MD
LG

Intervju sa Josifom Petkovićem: Niš je grad rukometa!

Nakon 22 kola uvodnog dela prvenstva, borbenih, zanimljivih i rezultatski neizvesnih utakmica, hičkokovske završnice vezane za plasman u drugi deo SRLS, započelo je doigravanje (popularni  play off) u koje su se plasirale ekipe Železničara 1949, Partizana, Crvene Zvezde i Metaloplastike, uz ekipe Dinama i Vojvodine koje su se pridružile nakon završetka regionalne SEHA Lige.

Do sada je odigrano  tri kola. Na čelu tabele sasvim zasluženo je niški Železničar 1949, koji je ostvario sve tri pobede. Nišku dizelku prati pančevački Dinamo sa jednom pobedom manje, Vojvodina sa 3 boda,a zatim slede Partizan i Metaloplastika sa po jednom pobedom i 2 poraza i na kraju crveno – beli sa pola plena iz duela sa novosađanima.

Kao što se i očekivalo nikad neizvesnija trka za šampionsku titulu. Svih šest ekipa je kadro da trijumfuje bilo na svom terenu ili na gostujućem. Nema unapred poznatih pobednika niti gubitnika. Izgara se za svaku loptu, gol i li odbranu, bod ili dva. Sučeljavaju se trenerske taktike i zamisli. I ono što je jako bitno, zbog čega se i igra, su gledaoci koji se vraćaju u dvorane, bodre svoje ljubimce i uživaju u dobrim partijama ekipa, lucidnim potezima igrača, bravurama golmana i nadasve fer i sportskoj borbi i ponašanju svih aktera. Ako se svemu doda i prilična medijska pažnja, pre svega od strane RTS, može se reći da postoji puno razloga za zadovoljstvo proteklim i lepim nadanjima za ono što dolazi.

O svemu tome razgovaramo sa Josifom Petkovićem, trenerom niškog Železničara, iskusnim i vrsnim strategom koji je svakako najzaslužniji za ponovni procvat niškog rukometa.

Foto: Južne vesti

Kako biste u najkraćem ocenili protekli deo prvog dela prvenstva i plasman ekipa u doigravanje ?

Smatram da su se u doigravanje zasluženo plasirali Železničar 1949, Partizan, Crvena Zvezda i Metaloplastika. Iskreno to je bila i moja želja jer smatram da je plasman ove 4 ekipa u doigravanje prava stvar za srpski rukomet. Moja ekipa i ekipa Partizana još je ranije nagovestila i ostvarila željeni plasman, dok su Crvena Zvezda i Metaloplastika to ostvarili u samom finišu prvenstva, ali sasvim zasluženo. U prvom delu takmičenja bilo je tu još nekih ekipa koje su se približile mogućem plasmanu u doigravanje, poput Sloge, Obilića,Rudara i Spartak Vojputa, ali su u drugom delu sasvim podbacile, osim Obilića koji je imao priliku sve do poslednje sekunda utakmice poslednjeg kola, ali nije uspeo da ostvari plasman u završnicu, mada im i na ovom uspehu iskreno čestitam. Posebno bi čestitao Metaloplastici koja je uspela da se u drugom delu izdigne iznad jako lošeg rezultata iz prvog dela i fenomenalnim partijama ostvari plasman u doigarvanje. Sve u svemu, u jednoj izuzetno regularnoj ligi, u fer i korektnom odnosu svih ekipa i aktera takmičenja, na kraju je ispalo baš onako kako treba i kako je najbolje za srpski rukomet, kao i na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja rukometnog sporta.

Odigrano je tri kola doigravanja...

Prva tri kola su pokazala i potvrdila ono što smo svi očekivali. Sve utakmice izuzetno borbene, rezultatski neizvesne, fer i korektne.

Moja ekipa je odlično startvovala i pokazala je da nije daleko od osnovnog cilja kluba u ovogodišnjem takmičenju a to je osvajanje jednog od dva mesta koje vodi u SEHA ligu.

Dinamo i Vojvodina su izašli iz Seha lige i mislim da im mnogi nezasluženo pripisuju epitet glavnih favorita jer su i druge ekipe pokazale da se mogu ne samo ravnopravno nositi sa njima već ih i nadvisiti. Dinamo nije u željenoj formi i ne igra onako kako bi želeo ali će svako u nastavku podići nivo svoje igre. Ekipa Vojvodine za svaki respekt sa 5 osvojenih titula, tim koji je kadar da i ove godine juriša na najviši tron. Finalna utakmica Kup- a Srbije je pokazala da su ranjivi i da nisu sigurni favoriti za najviši plasman.

Crvena Zvezda je uvek nezgodan rival ali igra jako promenljivo. Odlična partiju u prvom kolu protiv Vojvodine a onda jako loše u duelu sa mojom ekipom. U svakom slučaju, ekipa sa vrsnim Babićem na liniji i Šotićem i Raičevićem na krilu, ne daje pravo nikome da unapred računa na dva boda u duelu sa njima.

Partizan je odlična ekipa, kadra da svakog pobedi bez obzira na čijem se terenu igra i jako ozbiljan kandidat za plasman u Seha ligu.

Posebno bi apostrofirao ekipu Metaloplastike u kojoj smo dobili još jednu ekipu kadru da se uključi u borbu za najviši plasman. Igrama u prva dva kola pokazali su da neće biti lak zalogaj nijednom protivniku.

Da li je bilo rezultatskih iznenađenja ?

Ako pogledamo konačne ishode utakmica mogu da kažem da nije bilo, osim remija Zvezde i Vojvodine. Međutim otpor koji je Metaloplastika pružila Dinamu i Vojvodini na njihovom bunjištu je za svaki respekt i ne bi bilo nezasluženo da na bodovnom saldu imaju još neki bod. Partizan je u ovom trenutku bolji od crveno belih, dok je Dinamo, nakon dobre partije protiv Vojvodine, odigrao sasvim loše protiv nas.

Kako ocenjujete kvalitet prikazanih igara ?

Na početku Lige sam rekao da će biti dosta dobrih i zanimljivih utakmica a to se i ostvarilo. Mnogi greše kada pričaju da nema kvaliteta u našoj Ligi. Nije on vrhunski ali ni za potcenjivanje. Ne može se preko noći promeniti sve ono što nije bilo dobro ranije. Tvrdim da ove sezone nije ništa kao prošle. Organizacija Lige je uozbiljila klubove. Veća disciplina, odgovornost, odlično suđenje, sve je to za poštovanje i sve će to u narednom periodu iznedriti i bolji kvalitet. Moramo čuvati ovo što sto stekli kao blago i raditi na tome da sve to još više  unapredimo. Gledaoci se vraćaju u hale. Na utakmici sa Dinamom sam doživeo nešto što na ovim prostorima  nije odavno viđeno. Ne samo brojna publika već ona koja navija, bodri svoje ljubimce, aplauzima nagrađuje lepe golove, borbenost u odbrani. Jako je bitno da u utakmice ulazimo bez nervoze, neopterećeni, fokusirani da damo sve od sebe i da u fer i sportskoj borbi pokažemo ko je u tom trenutku bolji. Liga mnogo dobro funkcioniše, izvanredno smo ispraćeni od strane RTS. U rezultatski  neizvesnim utakmicama, punim elana i borbe, ima šta da se vidi i da se u čemu uživa. Sudije jako dobro prate kvalitet utakmica i treba da nastave da mirno obavljaju svoj posao i treba im verovati. Nije smak sveta ako sudije pogreše ili ako ekipa izgubi utakmicu. Sve je to sastavni deo sporta. Treba verovati u ono što imamo, ljubomorno ga čuvati i svakom utakmicom obogaćivati.
 

Koliko ste zadovoljni učinkom vaše ekipe na startu doigravanja ?

Očekivao sam da ćemo pobediti Partizan i Dinamo na svom terenu. Mislim da smo u ovom trenutku kvalitetnija i spremnija ekipa od Partizana. Od  Dinama sam očekivao mnogo više ali smo ih relativno lako pobedili , mada nas to neće zavarati jer se radi o odličnoj ekipi koja traži pravu formu. Malo sam se pribojavao utakmice sa Zvezdom u Beogradu obzirom da su u drugom delu takmičenja u Nišu odigrali izvanrednu partiju i bili nadomak da nas poraze. Međutim crveno beli su odigrali znatno lošije u odnosu na očekivano tako da smo relativno lako odneli oba boda iz Šumica. Želja mi je da Zvezda podigne nivo igre na nivo koji je pružila u Nišu za dobrobit doigravanja i rukometnog sporta.

Šta možemo očekivati u nastavku doigravanja ?

Pre svega žestoku borbu za svaki bod, za svaku loptu. Tek je počelo i ništa nije gotovo.Ima dosta toga još da se igra, dosta neizvesnih utakmica gde može odlučiti jedna lopta. Smatram da su u najužem krugu za šampionski tron, Dinamo, Vojvodina i Železničar. Siguran sam da će se Metaloplastika, obzirom na kvalitetan sastav, ravnopravno uključiti u borbu za prve dve pozicije. Partizan je takođe opasan rival, pomalo hendikepiran bez levorukog igrača na poziciji desnog beka. U svakom slučaju očekuje nas izuzetno zanimljiv nastavak doigravanja, dosta lepih utakmica i siguran sam da će ljubitelji rukometa imati u čemu da uživaju.

Ima li rukometne budućnosti ?

U Ligi ima dosta odličnih mladih igrača generacija 1998, 1999 i 2000. Oni predstavljaju budućnost srpskog rukometa. Treba im samo obezbediti uslove i kvalitetne trenere i uspeh će biti zagarantovan. Očigledno je da imaju potencijala koji pravi treneri mogu pretočiti u kvalitet ali nikako oni koji se u svom poslu bave svim onim stvarima osim onim kojim trebaju - kao i uvek britkog jezika i surovo realan je iskusni strateg Josif Petković, koji je za kratko vreme sa ekipom Železničara 1949 pokazao šta sve dobar trener može vreme učiniti sa ekipom.

Doigravanje se nastavlja nastupajućeg vikenda, utakmicama 4. Kola.