XS
SM
MD
LG

Iran uvertira za Ligu nacija

Posle okupljanja i treninga u Beogradu, odbojkaška reprezentacija Srbije je stigla u Kraljevo. Prva baza „orlova“ je hotel „Botika“,a pred početak Lige nacija srpska reprezentacija će se presiliti u Vrnjačku Banju. U pripremama za premijerno izdanje novog formata Svetske lige, Srbija će odigrati dva meča protiv reprezentacije Irana. U petak je utakmica zatvorena za javnost, dok će u subotu nova dvorana na desnoj obali Ibra biti otvorena za sve ljubitelje sporta,a ulaz će biti besplatan. Ovoj utakmici i samom ambijentu raduju se svi naši reprezentativci, a najviše rođeni Kraljevčanin Uroš Kovačević.

Malo je reći da sam nestrpljiv. U mom gradu, u dresu reprezentacije, ostvaruje mi se dečački san. Već je sada jasno da će pola dvorane biti moja porodica, bliža i dalja rodbina – sa osmehom govori Uroš Kovačević i nastavlja. – Važno je da se što pre kompletiramo, da nas posluži zdravlje i da izdržimo ritam koji sledi. Pre Lige nacija su utakmice sa Iranom, odlične provere protiv veoma jakog rivala i dobo će nam doći da vidimo u kakvom smo stanju i gde smo sa formom. Mislim da će subotnji meč pred publikom biti pravi uvod u Ligu nacija, jer osećam da će navijači biti u punom broju i da će biti pravi spektakl – zakljčuje Kovačević.

Potez Svetske odbojkaške federacije da se u pet vikenda odigra 15 utakmica nije prihvaćen sa odobravnjem, a takav stav imaju i naši reprezentativci.

Svi reprezentativci dolaze posle napornih sezona u svojim klubovima. Pred nama je mnogo utakmica u malo vremena uz naporna putovanja i promene vremenskih i klimatskih zona. Zaista ne razumem i nadam se da će neko i FIVB shvatiti grešku i promeniti ovakav koncept. Igrači su u ovom takmičenju najbitnije, oni treba da ga iznesu,a prema nama se ponašaju kao da smo roboti. I drugi će biti u istom problemu, moramo da izdržimo – kaže Marko Ivović novi kapiten našeg nacionalnog tima.

od danas u Kraljevu - odbojkaši Srbije ispred hotela "Botika" Foto: Z. Ljubojević

Bombarder iz Ljiga se takođe raduje dolasku u Kraljevo i utakmicama koje slede.

Ovo je prava odbojkaška sredina. Svi znamo koliko je Kraljevo važno za srpsku odbojku i ubeđen sam da će biti pravi spektakl, kako na terenu, tako i na tribinama. Želimo takvoj publici da se predstavimo u najlepšem svetlu i naravno da pobedimo u svim utakmicama koje budemo igrali. To važi i za prijateljske utakmice sa Iranom, jer želimo da u pobedničkoj atmosferi dočekamo start Lige nacija – zaključuje Ivović.

Reprezentacija Irana smeštena je u hotelu Kralj u Vrnjačkoj Banji, nisu u kompletnom sastavu, ali su spremni da odigraju dve kvalitetne utakmice sa Srbijom. Irance sa klupe vodi Igor Kolaković, donedavni selektor našeg nacionalnog tima, pa je neminovno bilo pitanje o emocijama.

Mislim da će biti manje nego prošle godine kada smo igrali međusobni duel u Teheranu. Tada mi je stvarno bilo teško, nisam mogao da se naviknem da ću biti na suprotnoj strani igračima sa kojima sam bio toliko godina. Ali, sportisti smo, moramo sve da potisnemo u stranu i da damo sve od sebe za što bolji rezultat tima koji vodimo ili za njega nastupamo. Tako gledam i na predstojeća dva meča sa Srbijom – kaže Igor Kolaković selektor Irana.

Problem oko viza, avionskih karata, smeštaja, za selekciju Irana je veći nego za druge. Otuda tim u Srbiji nije kompletan, ali kvalitet postoji.

Iran nije za prve tri pozicije u Ligi nacija, ali možemo sa svima da se nosimo. Od mog dolaska na mesto selektora pobedili smo sve, osim Brazila i očekujem da budemo dovoljno dobri da zabeležimo što više pobeda. Zato su i dve kontrolne utakmice sa Srbijom bitne,a one posebno dobijaju na značaju ako se zna da se igraju u Kraljevu. Mnogo mi je drago što sam posle dugo godina u odbojkaškom centru i znam kakva nas atmosfera čeka. Uticaće to na igrače obe selekcije da pruže svoj maksimum,a to će doneti i kvalitetu odbojku. Idemo na pobedu, naravno – zaključuje Igor Kolaković.

Srbija će ugostiti Iran od 19 časova, a samo će u subotu utakmica biti otvorena za javnost. Pravi uvod u najveći sportski spektakl ikada održan na ovim prostorima, Ligu nacija čiji će domaćin u obe konkurencije biti Kraljevo.