XS
SM
MD
LG

Sevaće vatra nad Kraljevom

Kraljevo je velikim slovima ispisano na svetskoj odbojkaškoj mapi. Popularna „srpska Modena“ jedina je u svetu domaćin Lige nacija u muškoj i ženskoj konkurenciji,a prvi vikend ovog takmičenja za odbojkaše donosi najbolju svetsku odbojku kraj Ibra. Selektor „orlova“ Nikola Grbić doveo je našu reprezentaciju u Kraljevo na dva kontrolna meča sa Iranom, koga sa klupe predvodi naš bivši seklektor Igor Kolaković. Prvi zvaničan nastup muške odbojkaške reprezentacije Srbije u Kraljevu, još od 1975. godine, bio je za sportske sladokusce. Dvorana nije bila ispunjena do poslednjeg mesta, ali oko dve hiljade gledalaca pružilo je snažnu podršku našem nacionalnom timu. Na predstavljanju reprezentacija posebno su ovacijama ispraćeni Kraljevčani Uroš Kovačević i Srećko Lisinac, kao i selektor Nikola Grbić. Za razliku od meča bez prisustva publike, kada je slavio Iran 3-2, u ovom susretu sve je bilo u znaku srpske reprezentacije. Iranci su dobar otpor pružali jedan i po set, ali to nije bilo dovoljno da izbegnu maksimalan poraz.

Čvrst blok Srbije - Luburić i Okolić zaustavljaju Šarifija Foto: G. Šljivić

Puleni Igora Kolakovića su pokazali da su vredni svakog poštovanja i u uvodnim minutama drugog međusobnog susreta odmah su stekli dva poena prednosti. Ipak, posle tehničkog tajm auta servisi Uroša Kovačevića i odlične role Okolića i Jovovića donele su rezultatski preokret 10-8. Na drugom tehničkom tajm autu Srbija je imala dupliranu prednost 16-12, na zadovoljstvo preko dve hiljade gledalaca. Ipak, posle tog predaha Iranci su uspeli da se vrate u igru, Maruf je sjano razigravao saigrače i izjednačenje 18-18 nateralo je Nikolu Grbića na prvi trenerski predah. Igralo se egal do trenutka kada je Uroš Kovačević podigao gledaoce na noge blokom nad Gafurom za vođstvo Srbije od 23-21. Srbija je iskoristila drugu set loptu, Uroš Kovačević je bio siguran za 25-23.

U drugom setu bez promena u postavama, ali je ovaj deo igre bolje počela naša selekcija. Viodeli smo nekoliko atraktivnih poteza kapitena Ivovića i Lisinca, pa je na tehničkom predahu Srbija vodila 8-6,a Luburić je uvećao prednost u prvoj narednoj akciji. Sigurna je bila igra našeg nacionalnog tima u ovom setu. Sve vreme su "Orlovi" držali prednost, nadigrali rivala, pa su u završnici seta imali četiri poena prednosti 20-16.

Selektor Srbije Nikola Grbić je na početku trećeg seta u igru uveo Katića, Petkovića i libera Majstorovića. Na drugoj strani, Igor Kolaković je češće menjao igrače tokom prethodna dva seta,a u trećem je šansu od početka dobio Saber Kazemi na poziciji korektora. "Orlovi" su i dalje delovali sigurno, vođstvo Irana od 1-3, brzo su anulirali i na tehničkom tajm autu bilo je 8-5 za Srbiju. Milan Katić je sa dva asa doneo Srbiji velikih 11-6 i naterao Igora Kolakovića na prvi predah u ovom setu. Na drugom tehničkom tajm autu šansu je dobio i Nikola Mijailović, umesto Kovačevića, ali naš tim nije menjao igru i ispuštao prednost 16-12. U igru je ušao i Petar Krsmanović umesto Lisinca, a Iran je zahvaljujući dobrim servisima Ebadipura uspeo da priđe na 19-17. Bio je to kratak bljesak gostiju, jer su Katić, Petković i društvo brzo došli do četiri set lopte, iskoristili drugu za konačnih 25-21 i 3-0 za Srbiju.

Danas smo zaista bili dobri, mislim da smo pružili svoj maksimum i da je publika uživala. Imali smo nekoliko dana rada, još smo u fazi uigravanja, nedostaju nam Atanasijević i Podraščanin, pripremamo se za veoma teško i naporno takmičenje. Iran se predstavio u pravom izdanju, bili su dobar rival, ali odigrali smo najbolje kada je trebalo, navijači su znali kada da ponesu i pobedili smo. Sada sledi finiš priprema za prvi vikend, ubeđen sam da će dvorana biti puna, da će biti mnogo vatrenija atmosfera. Čekaju nas veliki rivali, kandidati za završni turnir. Pobeđivali smo i Brazil i Italiju, ja bih lično voleo da Nemcima vratimo dug sa EP, ali je najvažnije da svi budemo zdravi. Igramo za Srbiju,a to je potpuno drugačija dimenzija nego kada igrate za klub i znam da smo spremni svaki napor da izdržimo - naglasio je Nikola Jovović prvi tehničar reprezentacije Srbije.

Srbija protiv Irana nagovestila dobru formu za Ligu nacija - Lisinac i Luburić na mreži Foto: G. Šljivić

Pozitivna energija i atmosfera jasno su izražene među našim odbojkašima koji realno sagledavaju situaciju posle prve dve kontrolne utaikmice.

Sasvim dobra kontrolna utakmica i pobeda koja jača samopouzdanje tima. Imali smo malo vremena za zajednički rad, još nismo kompletni, ali već se vidi jako pozitivna energija koja nosi ovaj tim. Bilo je i grešaka, razumljivo za ovu fazu, ali biće još vremena da se sve dovede u red. U glavi nam je sada samo Liga nacija, te utakmice sa Bratzilom, Nemačkom i Italijom. Odmah idemo jako i na najjače, ali bićemo spremni. Kraljevo je pravi potez za domaćinstvo, znam da će biti jako dobro kada se budu igrale zvanične utakmice i verujem da ćemo obradovati naciju. Takmičenje je dugo, teško, na kraju će se sabirati šta je ko uradio, ali kod kuće imamo obavezu i veliki motiv da odigramo najbolje - naglasio je srednji bloker Aleksandar Okolić.

Iranci su se pokazali kao odlična selekcija, koja igra dobru, kvalitetnu odbojku i predstavljali su veoma dobru proveru za naš nacionalni tim.

Srbija je večeras baš odigralo jako, tvrdo, nije nam mnogo toga dopustila. Mi smo set i po bili dobar rival, ravnopravan,a onda smo popustili sa prijemom i dopustili lake poene Srbiji. Prednost u tom i narednom setu domaći su znali da zadrže i zalsuženo pobede. Nama ostaje da se takođe kompletiramo koliko je moguće i krenemo dalje. Idemo za Francusku, u pet vikenda ćemo proputovati ceo svet, biće jako teško, ali probaćemo da učinimo najviše. U svakom slučaju boravak u Srbiji, u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, kao i utakmice sa Srbijom su nam maksimalno koristile za komercijalno takmičenje koje nas očekuje - naglasio je Igor Kolaković selektor Irana.

Srbija je nastavila pripreme za prvi vikend Lige nacija koji će se održati u Kraljevu. Protivnici izuzetni Brazil, Italija i Nemačka, drugim rečima sva četiri učesnika su kandidati za završni turnir ovog takmičenja u Francuskoj. Jasno je da će biti pravi spektakl, najbolja svetska odbojka u gradu na Ibru.Turnir prvog vikenda Lige nacija za odbojkaše počinje u petak 25. maja,a prvi rival „Orlovima“ biće Brazil (petak 20č). Šlager već na samom startu. Srbija će u subotu igrati protiv Nemačke (19h), dok je u isto vreme u nedelju zakazan dvoboj sa Italijom. U subotu i nedelju prve utakmice počinju u 16 časova.

SRBIJA – IRAN 3:0 (25:23, 25:20, 25:21)

Nova sportska dvorana u Kraljevu. Gledalaca: 2.000. Sudije: A. Petrović (Užice), Đ. Zelenović (Kraljevo).

SRBIJA: Okolić 6, Kovačević 11, Ivović 11, Jovović 2, Luburić 8, Lisinac 4, Rosić (libero 1, 10 pr), Majstorović (libero 2), Katić 7, Krsmanović, Mijailović 2, Petković 4, Mašulović, Kostić, Simić, Ćirović. Selektor: Nikola Grbić.

IRAN: Ebadipur 3, Faezi 9, Maruf 3, Musavi 11, Gafur 5, Šarifi 7, Marandi (libero 1, 10 pr, 4 gr), Hazra (libero 2, 13 pr, 2 gr), Šalafzun, Kazemi 4, Mirzajanpur, Gaemi, Salehi, Šafei. Selektor: Igor Kolaković.