XS
SM
MD
LG

Turska lako sa Belgijom

Još se nisu slegli utisci sa muškog turnira Lige nacija,a Kraljevo kao jedini grad u svetu domaćin je i grupe "10" istog takmičenja u ženskoj konkurenciji. Uvodni meč u sportskom hramu na desnoj obali Ibra odigrali su Belgija i Turska, reprezentacije koje su među prijatnijim iznenađenjima prva dva vikenda ovog komercijalnog takmičenja. Ekipa Đovanija Gvidetija bolje je počela meč, brzo vođstvo od 5-2 donelo je i prvi tajm aut selekcije Belgije što je urodilo plodom. Dve greške Turkinja, blok Belgije i vođstvo čete Vande Bruka 7-6. Ipak, na prvi tehnički tajm aut se otišlo pri minimalnom vođstvu Turske. Erkan, Guneš i društvo su brzo došle do opipljivije prednosti 14-9. Na drugom tehničkom tajm autu Turska je imala tri poena prednosti u čijoj se igri posebno istakla Merijem Boz sa pet poena. Do kraja prvog seta siguran igra turskog tima za vođstvo u meču 25-19.

Odlična igra Turske u meču sa Belgijom

Slika na terenu se nije mnogo menjala ni u nastavku meča. Boz i Erdem su vodile svoj tim ka trijumfu, pa je na prvom tehničkom tajm autu u drugom setu bilo 8-3 za Gvidetijevu četu. Nešto kasnije bilo je, ponovo, 14-9 za Tursku i sve se na terenu dvorane kraj Ibra odvijalo kao i u prvom setu. Na drugom tehničkom tajm autu Turska je vodila 16-11 i ovaj set je rutinski rešila u svoju korist 25-18.

Prava odbojka viđena je u trećem setu. Razigrale su se Belgijanke, Jensens je servisom potpuno razbila prijem Turkinja i dinela svoim timu prednost od dva poena na oba tehnička tajm auta. Bez dobrog prijema Turska više nije bila tako dominantna i sa nestrpljenjem se iščekivao ishod ovog dela igre. Van Gestel je u završnici trećeg seta uspela jedan dug poen da donese svom timu za činilo se presudno vođstvo 20-17 za Belgiju. Ipak, Merijam Boz nije tako mislila, blok, pa odličan napad i prednost Belgije se istopila. Uzbuđenja su tek sledila, Van Gestel je donela Belgiji dva čpoena prednosti, Boz je držala Tursku u igri, a na servis Ismailoglu i posle odličnog napada Kestirengoz usledilo je novo izjednačenje 23-23. Merijam Boz je donela i prvu meč loptu, ali je Turska nije iskoristila. Ipak, najbolja igračica ove utakmice je iskoristila drugu šansu za konačnih 26-24 i zasluženih 3-0 za Tursku.

Malo više borbe u trećem setu - detalj sa utakmice Turske i Belgije

BELGIJA - TURSKA 0 - 3 (19-25, 18-25, 24-26)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 500 Sudije: Ž. Mazofi (Mađarska) i E. Gerotodoros (Grčka)

BELGIJA: Najt, Van Sas, Herbots 6, Lemens 7, Flament 1, Van Gestel 8, Grobelna 10, Strumilo, Jansens 11, Vandendris, Goliat, Van der Viver 1, Van Avermet 1, Gilijams Selektor: G. Vande Bruk

TURSKA: Akoz, Arici, Erkan 7, Baladin, Ismailoglu 6, Ural, Kilic, Ozbej 3, Boz 23, Erdem 9, Guneš 9, Kestirengoz, Sarioglu, Karakurt Selektor: Đ. Gvideti