XS
SM
MD
LG

"Zbornaja" Belgijankama prepustila samo set

Odbojkašice Rusije i Belgije otvorile su završni dan turnira grupe "10" Lige nacija u Kraljevu. Ništa nije bilo neobično u ovoj utakmici, Ruskinje su odmah zagospodarile terenom, odlilna servis, blok, prvi napad bez greške i za tili čas na semaforu je stajalo 14-8 za "zbornaja komandu". Tih šest poena prednosti četa Vadima Pankova sačuvala je i na drugom tehničkom tajm autu,a ovaj deo igre obeležila je Darija Maligina sa četiri poena. Iako je Belgija popravila igru u završnici prvog seta, Rusija je rutinski stigla do četiri set lopte i iskoristila drugu za vođstvo u meču 25-21.

Van Gestel nije mogla ništa protiv bloka Ruskinja

Rusija je i u drugom setu brzo povela, na tehničkom tajm autu imala prednost 8-5, a ton igri davala je na ovom turniru zaoažena Voronkova. Belgijanke su pokušavle da pruže što mjači otpor, Brit Herbots je bila najraspoloženija u timu Gerta Vander Bruka i uoravo njenim poenom Belgija je prišla na samo poen zaostatka 11-10. Uspele su Belgijanke da stignu i do izjednačenja 15-15, ali je Lazarenko donela prednost Rusiji na drugom tehnilkom predahu. As Voronkove i blok Maligine povećali su vođstvo Rusije i naterale stručni štab Belgije da zatraži tajm aut. Rusija je preko Ine Voronkove stigla do pet set lopti,a iskoristila je drugu preko Jefimove za 25-20 i vođstvo od 2-0 u meču.

Olga Birjukova napada blok Belgije

Dok se dvorana polako punila i već je sve slutilo na spektakl za poslednji odbojkaški meč na ovom turniru Srbija-Turska, Ruskinje su protiv Belgije imale blagu prednost u trećem setu. Međutim, na tehničkom tajm autu Belgija je vodila 8-7. Herbots i društvo su nastavile seriju do vođstva od 12-7 i pred Rusijom je bio težak zadatak. Ipak, Irina Voronkova ga je rešila na najbolji način i donela svom timu izjednačenje 13-13. Usledila je dobra odbojka, bilo je utzbuđenja i lepih akcija na obe strane, ali su Belgijanke stigle do tri set lopte. Prve dve su otpucale u aut, Voronkova je servirala, a Grobelna konačno pogodila za 25-23 za Belgiju.

Evidentna je bila želja Begije da se potpuno vrati u meč. U četvrtom setu nisu dozvolile Ruskinjama da povedu i da se rezultatski odlepe. Pri rezultatu 8-8, strateg "zbornaja komande" Vadim Pankov tražio je predah, jer je bilo evidentno da se ona dobra igra sa početak utakmice njegovog tima izgubila. Uspele su Belgijanke i da povedu, ali je Lubuškina sa dva as servisa donela vođstvo Rusiji na drugom tehničkom tajm autu 16-13. Još četiri vezana servisa imala je Lubuškina, Rusija je stigla do 20-13 i pobeda je već bila izvesna. Maligina je smečovala u tri metra i donela Rusiji šest meč lopti,a Romanova je blokom već prvu pretvorila u drugi trijumf Rusije na ovom turniru, 25-18 i 3-1.

Sasvim dobra odbojka u meču Rusije i Belgije

RUSIJA - BELGIJA 3 - 1 (25-21, 25-20, 23-25, 25-18)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 500 Sudije: E. Gerotodoros (Grčka), N. Šaban (Egipat)

RUSIJA: Lazarenko 13, Tališeva (libero 1), Jefimova 4, Maligina 15, Romanova 2, Novik, Lubuškina 4, Voronkova 23, Malih, Parubets, Birjukova 8, Kotikova 1, Jurinskaja, Kurnosova (libero 2) Selektor: V. Pankov

BELGIJA: Najt (libero 1), Van Sas, Herbots 14, Lemens 6, Flament 2, Van Gestel 10, Grobelna 14, Strumilo (libero 2), Jansens 8, Vandendris, Goliat, Van der Viver, Van Avermet 2, Gilijams Selektor: G. Vande Bruk