XS
SM
MD
LG

Biranje domaćina SP 2026: BiH i Kosovo za, Srbija i Albanija protiv

Članovi Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zvanično su u srijedu odlučili gdje će biti održan Mundijal 2026.

Poslije Rusije 2018. i Katara 2022, Svjetsko prvenstvo preseliće se u Sjevernu Ameriku, gdje će domaćin biti Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

Na izboru u FIFA, svoj glas je imao i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, kojeg su predstavljali predsjednik Elvedin Begić, prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić i generalni sekretar Jasmin Baković.

Predstavnici krovne kuće bh. fudbala su glasali za domaćinstvo SAD-a, Kanade i Meksika.

"Ujedinjena ponuda tri države", kako je formalno nazvana, dobila je 134 od 200 glasova, odnosno 67 odsto za organizaciju takmičenja na kom će prvi put nastupiti 48 reprezentacija.

Američki mediji su naglasili da je Rusija, čiji je predsjednik države Vladimir Putin, glasala za ponudu Kanade, Meksika i SAD, dok je Sjeverna Koreja lidera Kim Džong Una bila na strani Maroka.

"Ovo nije bilo glasanje u Ujedinjenim nacijama", prenijela je agencija AP riječi predsjednika Fudbalskog saveza SAD Karlosa Kordeira.

"Ujedinjena ponuda" od zemalja iz regiona Balkana dobila je pored BiH i podršku Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, kao i samoproglašenog "Kosova", koje je takođe član Svjetske fudbalske federacije.

Interesantno, Fudbalski savez Srbije (FSS) glasao je za drugog kandidata - Maroko, a glas Marokancima dala je još samo Albanija, dok je Slovenija bila uzdržana.

Mondo.ba