XS
SM
MD
LG

Tragom drugog rukopisa: Republika Srpska u neravnopravnom položaju u fudbalskim odnosima “Dejtonske zemlje” - Igrala Herceg-Bosna, a Srpska ne može

Fudbalski Kup Republike Srpske je najstarije, zvanično, takmičenje, prvo organizovano još ratne 1993. godine na teritoriji današnje “Dejtonske zemlje”, ali Republika Srpska kao teritorijalna jedinica u BiH nikada nije odigrala prijateljsku utakmicu sa nekom od svetskih reprezentacija, za razliku od druga dva naroda.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, koji je tada predstavljao samo jednu trećinu “Dejtonske zemlje” (na teritoriji BiH postojali još FS Herceg-Bosne i FS Republike Srpske) nije bio zvanično član UEFA i FIFA 30. novembra 1995. godine kada je BiH odigrala prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu u Tirani protiv Albanije (0:2). Taj susret se u zvaničnim arhivama FS BiH vodi kao prvi u istoriji reprezentacije danas poznate pod nadimkom “Zmajevi”.

Zanimljivo je da je i reprezentacija nekadašnjeg FS Herceg-Bosne 21. aprila 1996. godine odigrala prvu, i za sada jedinu, zvaničnu međunarodnu utakmicu sa jednom državnom reprezentacijom – Paragvaja, u Asunsionu (0:3). Taj meč FIFA vodi kao zvaničan nastup dve reprezentacije, a danas FS Herceg-Bosne i ne postoji.

-Naša želja je bila da odigramo prijateljsku utakmicu sa Srbijom u Banjaluci za koju Fudbalski savez BiH apsolutno nije imao ništa protiv, čak je i Izvršni odbor bio jedinstven u davanju saglasnosti. ali do sada smo uvek dobijali razna objašnjenja iz UEFA i FIFA, uglavnom s razlogom bezbedonosnog aspekta – rekao je dugogodinjši generalni sekretar FS Republike Srpske Rodoljub Petković.

Reprezentacija Republike Srpske, čiju samostalnost je poželeo i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na poslednjem “Danu fudbala” u Banjaluci u januaru ove godine, igrala je međunarodne prijateljske utakmice sa klubovima i amaterskim selekcijama, ali nikada protiv jedne zvanične državne reprezentacije. Na turniru u Gradišci Republika Srpska je pobedila (6:0) selekciju grčkog Grada Kavala 2000. godine, a 2001. na turneji u Nemačkoj odigrani su i susreti sa amaterima minhenskog Bajerna (0:1) i niželigaša Švajnfurta 05 (4:2).

Sadašnji Fudbalski savez BiH je konstituisan od dve entitetske organizacije, Fudbalskog saveza Republike Srpske i FS Federacije BiH 23. maja 2002. godine i od tada reprezentacija Republike Srpske postoji samo “na papiru”, nijednom se nije okupila. Selektor je Željko Buvač, pomoćnik Jirgena Klopa u Liverpulu, a njegov prethodnik bio je Borče Sredojević. Pomenutog datuma definitivno je ujedinjen fudbal “zemlje dva entiteta i tri naroda”, na osnovama Dejtosnkog sporazuma koje su u međuvremenu srušene gašenjem Tročlanog predsedništa i uvođenjem jednog predsednika posle sankcija UEFA i FIFA 2011. godine. Tada je na vlast stigao Komitet za normalizaciju iz kojeg je većina današnjih rukovodilaca Saveza.

Pre 23. maja 2002. godine Savez koji je bio pod kontrolom jedne trećine teritorije i samo jednog naroda, samoproglašeni FS BiH priznat je od strane FIFA u decembru 1996, UEFA ga je primila u svoje okrilje u aprilu 1998. godine. FS Federacije BiH nije postojao sve do 15. aprila 2000. godine kada su se samoproglašeni FS BiH i FS Herceg-Bosne ujedinili u jednu organizaciju što je bio preduslov za ujedinjenje sa Republikom Srpskom, zasnovan na Dejtonskom sporazumu. Na taj način Fudbalski savez Republike Srpske je od 23. maja 2002. godine međunarodno priznat, u okvirima Fudbalskog saveza BiH, od strane UEFA i FIFA, ali su mu uvek pripadale “samo mrvice”… Od starta Savez iz Banjaluke, bez obzira na kontinutitet od 26 godina, nikada nije bio u ranopravnom položaju u odnosu na samoproglašeni FS BiH i nekedašnji FS Herceg-Bosne koji danas i ne postoji.

Zabranjene utakmice

Mlada reprezentacija Srbije trebalo je 2009. godine da gostuje u Banjaluci u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, ali taj meč je zabranjen od strane UEFA i FIFA, baš kao i dolazak seniorskog tima Orlova iako je ta ideja pokrenuta u maju 2011. godine.

Pod čudnim okolnostima zabranjen je i nastup kadeta Republike Srpske prošle godine na prestižnom “Gotija kupu” u Švedskoj, iako je bio obavljen žreb i Srpska već dobila potencijalne protivnike. Takođe, ostaje nerazjašnjeno i otkazivanje prijateljskih susreta omladinskih selekcija Republike Srpske protiv Bahreina i Saudijske Arabije u Sloveniji.

Pre nekoliko godina reprezentacija Hrvatske je trebalo da gostuje u Mostaru, ali ta utakmica je takođe otkazana nakon velikih pritisaka u javnosti iz Sarajeva i loše bezbedonosne procene.

BiH nikad u Banjaluci i Mostaru

“A” reprepzentacija BiH nikada nije gostovala na teritoriji Republike Srpske, ali ni nekadašnje Herceg-Bosne, već samo na pet stadiona koja pripadaju nekadašnjem samoproglašenom FS BiH iz 1992. godine. “Zmajevi” su igrali samo u Sarajevu na dva stadiona, Koševu i Grbavici, na zeničkom “Bilinom polju”, tuzlanskom “Tušnju” i Bihaću.

Banjaluka i Mostar nikada nisu ugostili BiH, a pre ujedinjenja fudbala u BiH 2002. godine na Gradskom stadionu u Gradu na Vrbasu gostovala je selekcija SR Jugoslavije, 2001. na proslavi 75. rođendana Borca.

Stop Kanalskim ostrvima

Na poslednjem Kongresu UEFA u Bratislavi odbijen je zahtev Kanalskih ostrva iz La Manša (teritorija Velike Britanije) da postanu novi član Evropske fudbalske federacije čime je pokazan još jedan različit aršin u Nionu, jer su Farska Ostrva i Gibraltar dobili fudbalsku nezavisnost. Po sličnom postupku nastale su i reprezentacije San Marina, Lihtenštajna, Andore...

Plavo je hrvatsko...