XS
SM
MD
LG

FK Radnički 1923: Sa novajlijama u novu sezonu

U novu takmičarsku sezonu Fudbalski klub Radnički 1923 ući će značajno pojačan. Trud uprave kragujevačkog kluba, na čelu sa direktorom Aleksandrom Simovićem, da se skine zabrana registrovanja novih fudbalera urodio je plodom, pa će Šumadinci na premijeri protiv užičke Slobode u subotu istrčati u najjačem sastavu.

Pauzu između dve takmičarske sezone u kragujevačkom prvoligašu iskoristili su da grupišu redove, reše goruće probleme i angažovanjem novog trenera postave temelje za ostvarenje jedne dugoročne vizije, čiji je cilj ne samo povratak Radničkog u elitno fudbalsko društvo, već i vraćanje publike na stadion „Čika Dača“.

Glavni teret realizacije tog zadatka poveren je Darku Tešoviću, nekadašnjem igraču Partizana, a danas ambicioznom treneru, čiji je kredo ofanzivna igra uz što veću afirmaciju mladih igrača.

I zaista, sudeći po onome što je urađeno tokom pripremnog perioda, deluje da Radnički 1923 ima ozbiljan potencijal da bude pozitivno iznenađenje u novoj takmičarskoj sezoni Prve lige Srbije. Brza pas igra, težnja za što većim posedom lopte, agresivnost na svim delovima terena, sve su to neki elementi koji su krasili igru kragujevačkog prvoligaša u pripremnom periodu.

Šumadinci su tokom priprema odigrali ukupno pet kontrolnih utakmica. Zabeležene su pobede u susretima sa Jedinstvom iz Paraćina (5:0), Vodojažom (7:0) i Slogom iz Požege (1:0), remizirano sa Šumadijom iz Aranđelovca (1:1), a jedini poraz upisan je u „generalnoj probi“ protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca (1:3).

Ono što je važnije od ovih rezultata jeste generalni utisak o samoj igri, a on je i više nego pozitivan.

– Pripreme su protekle onako kako smo i zamislili. Mi smo još uvek u procesu formiranja, radimo zajedno manje od mesec dana, ali se nazire ono što hoćemo. Momci su odgovorni, vredni i radni, imaju potencijala, što će, ubeđen sam, biti vidljivo u trci za bodove. – rekao je Tešović za KG sport.info.

Pored promene modela igre, Radnički 1923 je tokom letnje pauze pretrpeo određene novine u igračkom kadru. Dvanaest igrača rešilo je da promeni sredinu, a kao zamene dovedeni su mahom mladi, perspektivni igrači, sa kojima je Tešović radio u mlađim kategorijama Partizana i u Radničkom iz Nove Pazove.

U pitanju su štoper Uroš Zlatović, levi bek Milan Lalić, vezni fudbaleri Nemanja Zdravković, Filip Markišić i Tomislav Todorović, kao i napadač Aleksandar Dimitrić. Radnički 1923 su u ovom prelaznom roku pojačali još i golman Borivoje Rumenić (Karađorđe Topola), desni bek Aleksa Todorović (Šumadija 1903), ofanzivni vezista Mile Vujasin (Inđija) i napadač Andrija Ratković (Šumadija Aranđelovac).

NOVAJLIJE: Uroš Zlatović, Nemanja Zdravković, Borivoje Rumenić, Andrija Ratković, Filip Markišić (gornji red)
Aleksa Todorović, Mile Vujasin, Milan Lalić i Tomislav Todorović (donji red)
Na slici nedostaje: Aleksandar Dimitrić
(Foto: Jovana Belić)

– To su momci koji će omogućiti Radničkom da igra dobar fudbal, zbog čega će gledaoci dolaziti na stadion. Tu je Vujasin, bivši kapiten Inđije, iskusan igrač koje već godinama igra u prvoligaškoj konkurenciji, zatim su tu deca Partizana Toma Todorović i Filip Markišić, pa Zdravković koji je dve i po godine igrao Srpsku ligu Vojvodina i Aca Dimitrić, napadač koji je već igrao Superligu. Uz Varajačića, Milana Ilića, Petrovića, Lukića, i momke iz podmlatka Aleksijevića, Maksimovića, Ognjena Ilića, imaćemo zaista dobru prvoligašku ekipu. – ocenjuje strateg Kragujevčana.

BILANS PRELAZNOG ROKA

Došli: Borivoje Rumenić (Karađorđe Topola), Aleksa Todorović (Šumadija 1903), Andrija Ratković (Šumadija Aranđelovac), Uroš Zlatović, Milan Lalić, Nemanja Zdravković, Filip Markišić, Tomislav Todorović i Aleksandar Dimitrić (Radnički Nova Pazova)

Otišli: Jovan Najdanović, Saša Marković, Aleksandar Dragačević, Ivan Živanović, Uroš Vidović, Vasilije Veljko Milovanović, Igor Vićentijević, Petar Gavrović, Ilija Matejević, Dušan Stanković, Nikola Ivković i Nenad Đurđević.

Optimističan je i direktor kluba Aleksandar Simović, koji je sa svojim saradnicima uložio ogroman trud da novajlije budu registrovane.

– Prvenstvo dočekujemo sa željom da igramo lep fudbal koji će privući veliki broj gledalaca, i da istovremeno imamo značajnu ulogu u prvoligaškom društvu. Doveli smo par mladih igrača koji će imati prilike za kvalitetan rad u zdravoj sredini, a prvom tim priključeno je i nekoliko omladinaca, sve u skladu sa našom politikom afirmisanja najtalentovanijih igrača iz naše škole. – izjavio je Simović za „Sportski žurnal“.

Direktor Radničkog 1923 Aleksandar Simović zadovoljan pravcem u kojem se klub kreće

Prvi test ekipa trenera Darka Tešovića imaće već u subotu, 11. avgusta, kada na „Čika Daču“ stiže užička Sloboda. Ljudima koji pomno prate srpski fudbal dobro je poznata teška situacija kroz koju prolazi užički prvoligaš, a koja je koliko-toliko amortizovana dolaskom u klub Božidara Opačića, fudbalskog menadžera, koji je preuzeo ulogu sportskog direktora i finansijera kluba.

Ipak, sav ovaj galimatijas oko sudbine kluba uzeo je danak, pa je Sloboda pripreme obavila u jako kratkom roku, uz dosta novajlija kojima će trebati vremena da se uigraju. Ima tu dosta mladih igrača, ali i nekolicina stranaca, poput Portugalca Barbarose, Kamerunca Simona i Nigerijca Okorie od kojih se dosta očekuje.

– Sloboda je klub sa velikom tradicijom i to uvek treba imati na umu, bez obzira na sve probleme koje trenutno imaju. Oni će doći ovde da igraju fudbal i mi ćemo biti spremni za njih. Ja sam sportista ceo život, a svaki sportista mora da bude optimista i da teži pobedi, jer kako kažu „kad ste drugi, uvek ste gubitnik.“ – izjavio je trener Radničkog 1923 Darko Tešović u vezi predstojeće utakmice sa Užičanima.

Susret prvog kola Prve lige Srbije između Radničkog 1923 i Slobode igra se u subotu, 11. avgusta, na stadionu „Čika Dača“ sa početkom u 17 časova i 30. minuta.


30 .kolo Prva liga Srbije
Inđija 1 : 1 Javor Matis
Zlatibor 1 : 0 Metalac
Sinđelić 1 : 3 OFK Žarkovo
Budućnost 0 : 3 TSC
Bežanija 1 : 0 Bečej 1918
Novi Pazar 1 : 0 Trajal
Radnički 1923 2 : 2 Teleoptik
Borac 0 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 TSC 30 20 8 2 68
2 Javor Matis 30 19 6 5 63
3 Inđija 30 17 6 7 57
4 Zlatibor 30 16 2 12 50
5 Radnički 1923 30 14 7 9 49
6 Metalac 30 13 9 8 48
7 Bežanija 30 14 3 13 45
8 Sinđelić 30 11 11 8 44
9 Trajal 30 12 5 13 41
10 OFK Žarkovo 30 11 8 11 41
11 Bečej 1918 30 10 6 14 36
12 Budućnost 30 8 9 13 33
13 Teleoptik 30 6 9 15 27
14 Borac 30 6 7 17 25
15 Sloboda 30 5 6 19 21
16 Novi Pazar 30 3 8 19 17