XS
SM
MD
LG

Železničar gostuje Vardaru!

Premijerno takmičarsko gostovanje rukometaša Železničara u novoj sezoni, sa novim sastavom i trenerom, naprosto nije moglo biti teže, na izvestan način i spektakularnije. Nišlije su došle na noge najtrofejnijoj ekipi u istoriji SEHA lige, aktuelnom prvaku, osvajaču četiri pehara u dosadašnjih sedam izdanja regionalnog takmičenja i prošlogodišnjem šampionu Evrope, a Veselin Vujović se vratio u grad u kome je ostavio najdublji pečat u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Momenat za okršaj sa Vardarom nije ni najmanje ugodan. „Želja“ je u prethodnih nedelju dana odigrao dve utakmice u Čairu i na njima se nije proslavio. Poraz na SEHA premijeri protiv Vojvodine (20:27) ispratio je „mršavi“ trijumf nad Kaerjengom iz Luksemburga (30:27) u prvom meču prvog kola kvalifikacija za EHF kup, u kome su Nišlije odigrale od sjaja do očaja, pa će im predstojeći revanš, na koji se neće bezbrižno putovati, sigurno biti u podsvesti. Opet, sa druge strane, nema dileme da će niški rukometaši biti daleko rasterećeniji, jer u Skoplju  šta izgubiti, pa je to prilika da iznad svojih imena otklone upitnike, koji su se pojavili na startu sezone.

  • -Srećom da je Kaerjeng dosta slabiji od Vojvodine pa smo ipak pobedili, međutim gorak ukus je ostao u ustima nakon te utakmice. Ne znam ni sam koliko smo tehničkih grešaka napravili. Slabo smo igrali u odbrani i moraćemo mnogo toga da menjamo, jer nešto očigledno ne štima za sada. Ne želim nikoga da potcenjujem, ali morali smo da dobijemo dvocifrenom razlikom-istakao je Pavle Banduka, jedan od retkih članova aktuelne generacije Železničara koji je imao priliku da igra protiv Vardara u Skoplju, prošle sezone u dresu pančevačkog Dinama.

Mladi desnokrilni rukometaš je svestan sa kakvim se rivalom „Želja“ suočava u utorak. Vardar, tačno je, nije više onaj drim-tim kakav je bio pod komandom novog trenera Pari Sen Žermena Raula Gonzalesa, ali sastav kojim raspolaže njegov naslednik i sunarodnik Roberto Gasrija Parondo, čak i bez povređenog Stojančeta Stoilova, deluje zastrašujuće za konkurenciju u SEHA ligi.

  • -Šta reći o ekipi koja je pre dve sezone osvojila Ligu šampiona. Jedan od najvećih klubova u Evropi. Ove godine su promenili dosta igrača zbog smanjivanja budžeta, ali su, opet, i doveli neke dobre igrače i ponovo su jedan od jačih timova u Evropi. Četvorostruki su osvajači SEHA lige i verujem da će im to i ove godine biti primarni cilj i najvažniji trofej. Mi, kao ekipa koja je prvi put u SEHA ligi, možemo da pokušamo da odigramo što bolje i da nam to bude putokaz koliko možemo na početku sezone-dodao je Banduka.

Biće ovo posebno veče za Veselina Vujovića. Prvi od pomenuta četiri trofeja u SEHA Gazprom ligi, u premijernom izdanju ovog nadmetanja, Vardar je osvojio upravo pod komandom jednog od najboljih rukometaša sveta svih vremena, koji je ovom klubu doneo i tri naionalne titule i dva pehara Kupa Makedonije. Ali, mnogo više nego zbog trofeja, zbog svoje harizme i temperamenta koji se u sredinama poput Skoplja dobro “primi”, Vujović je među popularnim “komitima” predmet obožavanja, pravo “božanstvo”. Ko ne veruje, neka na “jutjubu” nađe doček koji su mu priredili kada je ovde gostovao kao trener Zagreba, a ništa manji spektakl ne očekuje se ni večeras.

  • -Vardar je ekipa koja je izraziti favorit u Ligi šampiona, a kamo li u ovoj utakmici. Na nama je da odigramo dobar meč, da povratimo samopouzdanje i razmišljamo o onome što nas očekuje u nastavku sezone. Videlo se u prethodnoj našoj utakmici u Kupu EHF da nam je potrebno još vremena da složimo sve stvari kako treba. Naravno da je svaki dolazak u Skoplje za mene poseban, nastup pred navijačom grupom “komiti” koji me obožavaju, u prelepoj dvorani, protiv odličnog protivnika, u gradu gde sam proveo šest godina, gde ću videti dobre prijatelje... Ali, pre svega razmišljam o Železničaru, i o tome šta i kako dalje-kazao je aktuelni selektor Slovenije.

Foto: RK Železničar

Železničar će i u Skoplju nastupiti bez povređenog Predraga Vejina, ali je prvi put u konkurenciji za sastav oporavljeni juniorski reprezentativac Marko Milosavljević.

Utakmica u dvorani “Jane Sandanski” igra se u utorak od 20.15 časova (TV Arena sport 1), a sudiće je arbitri iz Crne Gore Miloš Ražnatović i Ivan Pavičević.


18 .kolo SEHA Liga
Izviđač 28 : 31 Vardar
Steaua 24 : 31 Železničar 1949
Nexe 26 : 29 Meshkov Brest
Metalurg 39 : 20 Vojvodina
PPD Zagreb 28 : 29 Tatran Prešov
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vardar 18 14 0 4 42
2 PPD Zagreb 18 13 0 5 39
3 Nexe 18 13 0 5 39
4 Meshkov Brest 18 13 0 5 39
5 Tatran Prešov 18 12 0 6 36
6 Vojvodina 18 7 1 10 22
7 Steaua 18 6 0 12 18
8 Železničar 1949 18 5 1 12 16
9 Metalurg 18 4 1 13 13
10 Izviđač 18 1 1 16 4