XS
SM
MD
LG

ABA Super Kup: Budućnost nakon produžetka u finalu

Košarkaši Budućnosti savladali su Partizan 90-87 nakon produžetka i tako su se plasirali u finale ABA Super Kupa.

Partizan je odlično otvorio meč. U napadu su pogađali skoro sve. Marinković i Lendejl bili su raspoloženi a i ''crno-beli'' su i defanzivno bili dobri. Dobrom igrom došli su do vodstva 14-7 u ranoj fazi utakmice. Nakon tajm auta Džikića, Budućnost je pronašla ritam. Trojku je pogodio Danilo Nikolić a Barović i Koti Klark pogađali su pod faulom za dva. Trojkom Ivanovića, Budućnost je bila i povela. Ipak, poenima Lendejla i Aranitovića, Partizan je dobio prvi period sa 23-19. 

Na početku drugog perioda razigrao se Nemanja Gordić. Vezao je nekoliko dobrih poteza i Budućnost je ponovo povela. Partizan je uspio odgovoriti. Lendejl je ušao u seriju, Gordić je izgubio dvije lopte i Partizan odlazi na +7. Partizan je održavao svoju prednost koja je bila od pet do sedam razlike. Međutim, ulazak Erla Klarka, donio je veliku energiju Budućnosti. Vezao je osam poena po ulasku sa klupe, trojku je dao i Koti Klark i Budućnost je prišla na poen zaostatka. Partizan je ipak dobro finiširao prvo poluvrijeme i sa vodstvom 49-43, otišli su na odmor.

Budućnosti je dobro otvorila drugi period i serijom su prišli na poen zaostatka. Čanak je tražio tajm aut da bi malo razdrmao svoj tim. Međutim, nisu imali rešenja za Kotija Klarka.  Uslijedio je period u kojem smo vidjeli pravu rezultatsku klackalicu. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu a Partizan je došao do tri poena prednosti, kada je Džikić tražiio tajm aut. Do kraja trećeg perioda viđena je velika borba. Partizan je sa dva poena prednosti ušao u poslednji period. 

Na startu poslednjeg perioda, bilo je dosta grešaka i promašaja sa obje strane. Možda je igrače stigao i umor jer su u 30 minuta igre, igrali fenomenalno i jedni i drugi. Iako je igrao bila loša, Partizan je održavao prednost.  Trojkama Marinkovića i Nikolića, Partizan je došao do šest poena prednosti. Budućnost je uzvratila preko Popovića i Nikole Ivanovića, koji su pogađali dvojke s tim što je Ivanović pogodio pod faulom. Ušlo se u neizvjesnu završnicu u kojoj Partizan nije iskoristio svoje šanse da riješi meč. Nikola Ivanović pogodio je za dva pod faulom i Budućnost je povela 76-75 na sedam sekundi do kraja. U narednom napadu, fauliran je Aleksej Nikolić, koji je pogodio jedno bacanje. Budućnost je imala napd za pobjedu, Ivanović je šutirao trojku iz driblinga ali je promašio i otišlo se u produžetke.

Petar Popović otvorio je sjajno produžetak i sserijom 7-0 donio je veliku prednost svom timu. Međutim, Partizan se nije predavao. Uspjeli su odgovoriti i došli su na -1. Ipak, u završnici Budućnost je odigrala bolje. Popović je ponovo bio sjajan i nakon njegovih bacanja došli su do pet poena prednosti. Potom Nikolić pogađa trojku i vraća Partizan, Imao je Partizan i napad za produžetak, no Nikolić gubi loptu i to je bio kraj. 

Budućnost je do pobjede predvodio Erl Klark sa 17 poena ali pravi junak je Petar Popović, sa osam poena u produžetku. Najbolji u Partizanu bio je Marinković sa 19 poena. Budućnost će u finalu igrati sa pobjednikom duela Zvezde i Cedevite.

Foto: ABA liga