XS
SM
MD
LG

Igokea kod Cibone

Pred košarkašima Igokee novi je izazov u ABA ligi. Nakon poraza u prvom kolu od Mege, Igokea će gostovati u ponedeljak kod Cibone.

U ovaj susret oba tima ulaze u lošem raspoloženju jer su doživjeli poraze na startu. Ako Cibona može biti i zadovoljna partijom protiv Zvezde, Igokea svojom partijom protiv Mege ne može nikako biti zadovoljna. Pred ovaj susret oba tima doživjela su promjene. Redove Igokee napustio je Orlando Džonson dok je Cibona dovela Džondrija Džonsona, koji je u karijeri između ostalih igrao za Vareze i Trento.

Ako gledamo plan igre i jedne i druge ekipe, kako ofanzivno tako i defanzivno, i jedni i drugi su pokazali dobre ali i loše strane u prvom kolu. E sad, jedan meč i  nije neko preveliko mjerilo ali to je sve što trenutno imamo.

Cibona je veoma loše branila reket protiv Zvezde i dobila je 30 poena iz reketa. Istina, Zvezda ima tri odlična centra a Odžu ne može niko snagom parirati. Ciboni je bio problem što nisu imali bekap opciju na centru jer tada Džefersona nije bilo a Kraljević je imao problema sa faulima. Zato i ne čudi tu da su dobili dosta poena. Takođe, dosta loše su branili šut Zvezde za tri poena pod uglom od 45 stepeni. Zvezda je pet od svojih sedam trojki postigla sa te pozicije a uz to su promašili i još dvije otvorene trojke. Što se ofanzive tiče, Cibona je dobra bila u poenima iz reketa, pogotovo ako se uzmu u obzir problemi na centarskoj poziciji. Postigli su 20 poena Zvezdi iz reketa što je svakako pozitivna stvar. Pogodili su četiri trojke sa sredine a četiri trojke dali su i iz kornera. Generalno, Igokea bi morala biti oprezna tu. Zna se da Marin Rozić ćoškari cijeli karijeru a tu je sada i Gilbert, koji je Zvezdi dao dvije trojke iz lijevog konrera.

Što se tiče Igokee, oni su protiv Mege dosta forsirali igru preko unutrašnje linije. Mega je sjajno štitila obruč i pored brojnih pokušaja, Igokea je dala 16 poena iz reketa. Nije loše branila reket jer je primila dva poena više što se i može tolerisati. Ono što valja napomenuti da je Igokea postigla pet trojki pod uglom od 45 stepeni a već je navedeno da tu Cibona ima defanzivnih problema. Što se tiče odbrane u šutu za tri poena, ona je protiv Mege bila očajna. Ogroman broj otvorenih trojki Mege ali i dosta promašenih otvorenih trojki gostiju u tom meču. Odbrana je bila plitka, nedovoljno agresivna i igrači su bili predaleko od protivnika. Cibona ima šuterskog potencijala pa bi Igokea morala mnogo čvršće i agresivnije braniti šut za tri poena.

Igokea je protiv Mege sjajno izvodila slobodna bacanja a Cibona je Zvezdi dala 23 bacanja, što može biti isto bitan faktor u ponedeljak. Sa druge strane, istina na malom uzorku, Cibona je imala svega 50% slobodnih bacanja. Cibona je protiv Zvezde imala više asistencija nego Igokea protiv Mege. Bez obzira na agresivnu igru Mege, ovo može biti podatak za optimizam kod Ivana Velića. Nisu gubili mnogo lopti ni jedni ni drugi i ne treba mnogo grešaka ni u ponedeljak očekivati. 

Ako Igokea želi dobiti ovaj susret, moraće uspostaviti kontrolu skoka, što joj nije uspjelo protiv Mege. Moraće mnogo koncentrisanija biti u reketu. Iako je stigao Džeferson i dalje Igokea ima više kvaliteta u reketu od Cibone. Takođe, trebaju iskoristiti činjenicu da Cibona loše brani šut za tri poena pod uglom od 45 stepeni ali moraju i paziti na Cibonine trojke sa sredine kao i širenje igre i trojke iz kornera Gilberta i Rozića. Čak u ovom dijelu može biti opasan i Nik Slavica, koji protiv Zvezde nije faktički ni imao šut.

Sigurno je da nas očekuje veoma zanimljiv meč. Prošle sezone Igokea je izgubila dobijeni meč u Zagrebu a sada će pokušati doći do trijumfa. Za Igokeu je pobjeda imperativ jer joj nakon ovog susreta slijede dueli sa Budućnosti i Zvezdom.

Duel Cibone i Igokee na programu je u ponedeljak od 18h.

Foto: Igokea Republika Srpska