XS
SM
MD
LG

Za decu najvažnije njihovo zdravlje i socijalizacija

 

 

Mladi fudbalski trener Aleksandar Ristanović (25),  smatra da decu koja počinju sa treniranjem fudbala, ne treba opteretiti rezultatima.
Ristanović, na samom početku svoje trenerske karijere, vodi školu fudbala Gučeva 1929 iz Banje Koviljače.
Po njemu je za malene fudbalere najvažniji razvoj motoričkih sposobnosti, kao i njihova socijalizacija.
"U ovom periodu za decu je najvažnije njihovo zdravlje, motorički razvoj i socijalizacija. A na samom kraju su rezultati, koji ne treba da ih opterećuju i stvaraju pritisak i tenziju", izjavio je Ristanović za portal Srbijasport.net.
Dodao je da se njegova vizija fudbala, dosta razlikuje od vizije nekih drugih trenera.
"Kroz rad sa decom, želim da im utkam svest o tome, koliko je bitno biti na pravom putu. Pod tim podrazumevam pre svega zdravlje i njihovu sreću, koju će nesebično deliti sa svojim drugarima, bez obzira ko je kakav fudbaler i da li neko ima najk kopačke ili starke patike", naveo je on.
Ristanović je školu fudbala Gučeva preuzeo od tadašnjeg trenera Gaje Petreševića u septembru prošle godine  i uspeo da je još više omasovi i oformi tri ekipe po uzrasnim kategorijama.
Najstarija je ekipa dece 2006/07 godište, koja se takmiči u Ligi petlića Opštinskog fudbalskog saveza (OFS) Loznica.
Još jedna takmičarska ekipa je 2008/09 godište a ona se takmiči u Dečijoj gradskoj ligi.
Najmlađa su deca 2010/11 godište, koji igraju revijalne i turnirske utakmice.
Ukupno je oko 40 mališana, koji vredno treniraju i maštaju fudbalske snove uz svog fudbalskog učitelja.
"Imam sreću što mi roditelji ne prebacuju ako ne pobedimo na takmičenju, što je slučaj u većini drugih klubova. Zahvaljujem se upravi kluba, što mi je prepustila rad sa decom. Nadam se da ću opravdati poverenje i da ću decu izvesti na pravi put, kako bi postali pre svega dobri ljudi, pa tek onda fudbaleri", zaključio je Ristanović, koji je i sam aktivan fudbaler u klubu Cer iz Jadranske Lešnice, članu Okružne Mačvanske lige.
Igrač velikog potencijala, koga su povrede omele u dosadašnjoj igračkoj karijeri. Igrao je Omladinsku ligu Srbije sa Mačvom iz Šapca. Kao sedamnaestogodišnjak postao je prvotimac ovog kluba. Usledila je povreda i jednogodišnja pauza, tokom koje se odlučio za školovanje. Završio je Master na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Trenutno obavlja pripravnički staž u Osnovnoj školi "Vera Blagojević" u Banji Koviljači. 
Fudbal je u Banji Koviljači ponovo oživeo, zahvaljujući entuzijazmu bivših i sadašnjih fudbalera iz ovog mesta, koji su osnovali novi klub Gučevo 1929.
Nekadašnje Gučevo u septembru prošle godine, istupilo je iz Međuopštinske lige Jadar, zbog nemogućnosti finansiranja takmičenja seniorske ekipe u tom rangu.
Nedavno izabrano novo rukovodstvo, predvođeno Miroslavom Trifunovićem, preuzelo je obavezu da novo Gučevo vrati na staze uspeha.
Seniorski tim je u vrhu opštinske lige, a pokrenut je ozbiljan rad sa mlađim selekcijama, kao ulog u budućnost fudbala u Banji Koviljači.

Foto: privatna arhiva, fejsbuk stranica škola fudbala FK Gučevo 1929 

 


AD Drinum 1 : 6 Loznica
Sloga 1 : 7 Gučevo
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Jadar 4 3 1 0 10
2 Loznica 4 3 0 1 9
3 Gučevo 4 2 1 1 7
4 Sloga 4 0 1 3 1
5 AD Drinum 4 0 1 3 1