XS
SM
MD
LG

Šta se desilo sa Zvezdinom odbranom?

Novi poraz Crvene zvezde u Evrokupu, od ekipe Morabank Andore, naterao nas je da se zapitamo šta to škripi u igri  tima pa porazi u ovom takmičenju kao da su preslikani i prilično su ogolili nedostatke našeg tima i ukazali na probleme koje imamo u igri.

Pre samo nekoliko nedelja, nakon završetka prvog kruga po grupama, na našem sajtu smo se bavili, pre svega, statističkim parametrima koji su nedvosmisleno ukazivali da je Crvena zvezda primila najmanje poena u takmičenju posle 5 utakmica te da je, tako gledano, imala najbolju odbranu. U prilog tome, govorila je i utakmica protiv Galatasaraja, kada je protivnik zaustavljen na samo 57 postignutih poena. Od tada se utisak, iniciran viđenim, potpuno promenio. Činjenice govore da je Zvezda zabeležila 3 uzastopna poraza primajući usput preko 90 poena. Ulm je našoj ekipi ubacio 95 poena, dok su se Monako i Andora zaustavili na 91, što je ukupno 277 primljenih poena na 3 utakmice.

Evidentno je da su treneri navedenih ekipa, uradili domaći zadatak i zatim uspešno, u navedenim utakmicama, eksploatisali mane našeg tima pa je Zvezda zabeležila tri poraza i pokvarila skor na 4-4, pri tome skliznuvši sa prvog na treće mesto grupe A.

Ono što je jasno označeno kao problem nakon završene selekcije igrača bila je visina naših igrača na pozicijama plejmejker i bek, te njihova limitiranost uzrokovana istom, kao i nedostatak brzine da brane iole brže spoljne igrače protivnika što dovodi do relativno lakog probijanja prve linije naše odbrane dok u fazi napada veća agresivnost protivnika na perimetru uzrokuje njihovo zatvaranje i otežava pik end rol igru sa centrima, u čemu i treba tražiti razloge njihovog lošijeg učinka. Jednostavno, i Cirbes i Odžo su tip centara čiji učinak zavisi od plejmejkera. S obzirom da ni Regland a ni Čović nisu tip plejmejkera dodavača tj. tip čiji je primarni cilj razigravanje ekipe-trpi i igra naših centara. Takođe, na spoljnim pozicijama nedostaje i još koji igrač koji je ballhandler tj. neko ko može igrati sa loptom u rukama i kreirati, pa to dovodi do toga da se naši igrači sve češće odlučuju da napade završavaju šutem za tri poena iz sve manje izgrađenih pozicija budući da zavise od dobrog protoka lopte koji bi im omogućavao otvorene šuteve, što je bio slučaj na početku sezone.

Da se vratimo na probleme u odbrani. U osnovi, Tomić se odlučio da brani pick ‘n’ roll protivnika onako kako to radi Olimpijakos sezonama unazad. Dakle, Flat defend P&R gde centar izlazi maksimalno do vrha reketa pokrivajući time ballhandlera, pa se potom vraća svom čoveku i koja se koristi kada visoki igrač nema brzinu i ostaje u reketu kako bi branio prodor protivničkog beka ali provocira šut sa poludistance što može biti problem u slučaju da je bek dobar šuter. Međutim, protiv Andore je uočljivo bilo da su naši igrači često preuzimali što nije rezultiralo nikakvim poboljšanjem u našoj odbrani ali je uzrokovalo brojne mismatch situacije koje su igrači Andore uspešno rešavali (pod preuzimanjem podrazumevamo aktivnost dva igrača koji se međusobno menjaju u čuvanju napadača za koje su do tada bili zaduženi). Ukoliko je reč o većem broju igrača koji tokom napada protivnika preuzimaju onda se radi o rotaciji za šta je neophodno da igrači dobro čitaju situacije kao i dobra komunikacija i sinhronizacija među njima. Da bi ovi elemementi bili izvođeni uspešno potreban je višemesečni period uigravanja.
Pored navedenog, kao problem u našoj odbrani javlja se i tzv. „strana pomoći“ tj.nedostatak iste, koja je bitan segment košarke na vrhunskom nivou a koja se određuje kroz „liniju pomoći“, koja predstavlja zamišljenu liniju koja povezuje tačke koje se nalaze na sredini čeonih linija a koja je bitna za igrače jer deli teren (posebno u polju odbrane) na stranu lopte i stranu pomoći ( strana od lopte tj. neopterećena strana) gde igrači na strani pomoći u cilju pomaganja igračima na strani lopte, treba manje ili više da se približe liniji pomoći. Igrači to čine u zavisnosti od toga koji sistem odbrane ekipa igra i gde se u odnosu na loptu nalazi igrač za kojeg su zaduženi.
 

Nema sumnje da pomenuti elementi značajno doprinose padu, kako rezultatskom tako i u samoj igri, pa ostaje da se vidi da li će Tomić uspeti na vreme da ih otkloni.


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 Mega Bemax 22 10 12 32
6 FMP 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Krka 22 7 15 29
11 Zadar 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28