XS
SM
MD
LG

Večiti derbi leči evropske rane

U 9.kolu ABA jtd lige, na redu je „večiti derbi“, 36. po redu u okviru okršaja na Jadranu, u koji obe ekipe ulaze posle neuspeha u Evrokupu pa je derbi idealna prilika da se pobedom popravi raspoloženje u svojim redovima.

U subotnji derbi Zvezda ulazi kao lider na tabeli sa skorom 8-0, dok Partizan sa skorom 4-4 deli 4. mesto sa Cedevitom i FMP-om.U prethodnih 35 duela, Partizan je bio nešto uspešniji i trenutno vodi 19-16 u pobedama. Kada Zvezda gostuje Partizanu, pred njegovim navijačima skor je 11-8 za Partizan.

U novu sezonu Partizan je ušao ambiciozno. Najpre je tokom leta predsednik Partizana, inače uspešni biznismen iz okoline Čačka, Ostoja Mijailović izdejstvovao Kuću košarke od 350 kvadrata, na Dedinju, u kojoj je zamišljeno da sa ostalim značajnim članovima uprave okuplja ostale partyzanovce, dok se u klub po drugi put vratio Nikola Lončar na mestu sportskog direktora.Pre toga dugogodišnji komentator na španskoj TV, koji je u nedostatku adrenalina odlučio da prihvati poziv ambicioznog predsednika Mijailovića i oduži se klubu koji ga je lansirao u orbitu, pošto je u tome pri prvom povratku u klub, usled sukoba sa tadašnjom alfom i omegom Partizana Vujoševićem, bio sprečen. Lončar i Mijailović su odlučili da i na početku ove sezone ukažu poverenje treneru Nenadu Čanku, koji posle iznenađenja u Kupu Radivoja Koraća, nije uspeo da vrati i trofej namenjen prvaku Srbije, pa je kampanju u tom takmičenju okončao u polufinalu, što je svakako slab rezultat za ekipu takvog renomea i ambicija. Nakon rešavanja pitanja trenera, na red je došao sastav tima. Mnogobrojne promene igrača iz prethodne sezone nastavile su se i tokom leta. S obzirom na veliki broj igrača koji je prodefilovao kroz Partizan, pomenućemo da je tokom leta odlučeno da klub ne nastavi saradnju sa dugogodišnjim bekom Andrićem, Đokom Šalićem, Kvami Vonom,Aminu Brajmom kao i ponajboljim igračem Gosom, koji je mimo svih očekivanja svoju karijeru nastavio u Olimpijakosu. Kao najveće pojačanje potpisan je bivši igrač Betisa-Rade Zagorac. Na mestu plejemejkera dovedeni su Markus Pejdž i, bivši igrač Bamberga, Aleksej Nikolić koji je u poslednjem momentu umesto u Ljubljanu produžio za Beograd, dok je na centru potpisan Džok Lendejl a doveden je i reprezentativac BiH-Amar Gegić. Partizan je zadržao, dugogodišnjeg perspektivnog beka, Vanju Marinkovića, legendu svog kluba Novicu Veličkovića, Marka Pecarskog, koji je uz sina našeg bivšeg trenera i igrača Aleksandra Trifunovića-Uroša, potpisanog letos, projektovan kao zalog za budućnost. Zadržan je i Đorđe Gagić, kao i naš bivši igrač Aranitović, te krilo Si. A tokom sezone je potpisan i bivši član Lejkersa, Nju Orleansa i Minesote- Entoni Braun ali se on ekspresno našao na izlaznim vratima kluba.

Na vreme sastavljen tim, tokom priprema po Španiji beležio je prilično ubedljive poraze ali je startna pobeda protiv Cedevite u Zagrebu nagovestila da Partizan može ozbiljno pripretiti favoritima a pobeda u Evrokupu protiv Zenita potkrepila je nadanje svim navijačkim frakcijama da je ovo, možda, ta sezona. Međutim, ubrzo je usledila serija od 5 uzastopnih poraza gde je poslednji u toj seriji, od Zadra posebno zaboleo. Naime, u dupke punom donjem prstenu Arene, Zadar je lako i ubedljivo slavio što je nateralo na moralni čin Nenada Čanka da podnese ostavku.Treba napomenuti da je tokom te serije poraza ambiciozna i sposobna uprava Partizana, uspela da izdejstvuje izlazak iz ugovora Stefana Jankovića, pa je posle višemesečne sage, talentovani krilni centar potpisao za Partizan.

Da to ne bude sve od lepih vesti za navijače pobrinuo se predsednik Partizana, demonstrirajući i na sportskom polju svoje biznis umeće. Naime, na tri godine je potpisan respektabilni evroligaški trener Andrea Trinkijeri, koji je nakon prezentovanog koncepta odlučio da odbije Himki i Valensiju i ostvari dugogodišnji san i postane trener nekog od klubova sa ovih prostora.

 

Trinkijeri je vrlo brzo konsolidovao redove i pokazao zašto je na ceni. Vezao je tri pobede protiv Mege,Trenta i Cibone ali potom je usledila nova mini serija poraza od Zenita u Rusiji, Budućnosti u Podgorici i od Valensije u Beogradu, dakle od objektivno kvalitetnijih rivala uz pružen jak otpor ali i znatno bolju igru ekipe u pojedinim segmentima nego li što je to bio slučaj pod Čankom. U rotaciji je više prostora dobio Gegić, koji usled svog solidnog atleticizma može odigrati kvalitenu i agresivnu odbranu i koji je od velike pomoći, tokom cele sezone, konstatnom Alekseju Nikoliću. Nikolić ofanzivnu limitiranost maksimalno nadoknađuje dobrom igrom na drugoj strani terena, često vršeći pritisak na loptu kada je ona u rukama protivničkog plejmejkera a i limitiranost u napadu ne znači da neće pogoditi ukoliko ostane sam na šutu. Startni plej Pejdž se odlikuje odličnim šutem, pre svega za tri poena i sposoban je da kazni svaki propust odbrane ukoliko ostane sam ili ukoliko protivnički plej krene ispod bloka. Međutim, radi se o igraču koji je visok 183 cm i koji se ne odlikuje snažnim telom pa ima dosta problema sa probijanjem protivničke odbrane i završavanjem oko obruča uz kontakt. Fizičke predispozicije ga čine i poželjnom metom u odbrani ali ume da izvrši pritisak na loptu i istu ukrade, što čini u 1,4 slučaja u proseku. Za dva poena šutira 44,2% dok za tri šutira solidnih 38% a na Jadranu beleži i 5,3 asistencija u proseku.“Večiti talenat“ Vanja Marinković je najefiskasniji igrač Parizana. Beleži 15,25 poena u proseku ali uz veliki broj uzetih šuteva. Kako bi skinuo oreol jednodimenzionalnog igrača, u svoju igru od ove sezone često koristi i ulaz uz, ne baš, uspešan procenat realizacije. Za dva poena šutira 46,8% dok za tri vrlo loših 29,5% odnosno na 5,5 uzetih šuteva pogađa 1,6 trojki pa samim tim i ne opravadava reputaciju rasnog šutera koja ga prati otkad je ušao u seniorsku košarku.Najbolji igrač Partizana, kako po indeksu tako i po uticaju na igru je, bez sumnje, Rade Zagorac. Beleži prosečno 14,5 poena uz vrlo dobar procenat šuta iz igre 52,7%. Za dva poena šutira odličnih 60,3% dok je i u šutu za tri vrlo dobar- 40,7%. Ima i 4,33 skokova u proseku, 1,5 ukradenih lopti i 3,3 asistencija na 1,7 izgubljenih lopti. Osim dobrog procenta šuta, Zagorac ume da veže u seriji i po nekoliko pogodaka čime uspeva da raspali sve frakcije navijača Partizana, te osim toga veoma dobro koristi igru u tranziciji, kao i ulaz sa ukrštenim korakom uz sasvim solidnu odbranu 1 na 1. Zagorac je, inače, posle duela na treningu sa Gagićem zadobio povredu nosa, pa trenutno igra sa maskom.

Dolaskom Trinkijerija, svoje mesto u timu je izgubio idol navijača Partizana, Novica Veličkovića, koji je i tokom leta imao problema sa povredama pa je skrajnut iz ekipe dok se ne spremi adekvatno. Njegov izostanak će svakako faliti, budući da je godinama unazad glavni animator publike u Pioniru. Kao jedan od iskusnijih u ovom timu i čovek koji zna šta je Partizan, Đorđe Gagić, pokušaće da odmeni nekadašnjeg kapitena u tom segmentu. Gagić je klasičan post igrač koji svojom čvrstinom može parirati našim centrima. Kod Trinkijerija mu je minutaža varirala ali nema sumnje da svojom energijom može da donese dosta dobrog svojoj ekipi. Kao naš bivši junior, uvek je motivisan protiv Zvezde pa nema sumnje da će tako biti i u subotu. Beleži 10, 2 poena u proseku uz 62,8% šuta i 4 skoka. Prvog centra Partizana, Lendejla odlikuje dobar šut za centra i pristojna leđna tehnika ali i nedostatak snage, što se posebno može videti u duelima sa fizički snažnijim protivnicima. Inače, sasvim solidno završava oko obruča, može da odigra i na postu dok u odbrani slabije brani pik igru. Beleži 9,9 poena, za dva poena šutira 53,6%, za tri poena šutira 33,3%. Prvi je skakač svoje ekipe sa 5,5 skokova kao i bloker sa 0,8 udarenih rampi. Od visokih igrača protivnika posebnu pažnju treba obratiti i na Stefana Jankovića koji je trenutno jedina prava četvorka i koji se relativno brzo uklopio u ekipu Partizana. Sa svojih 211 cm vrlo je pokretljiv i može da odigra dobro sa loptom u rukama, da kreira za sebe a i vrlo je dobar u zaštiti obruča dok se, posebno u odbrani, ističe vrlo inteligentnim potezima pa je sigurno jedan od igrača na koga treba obratiti posebnu pažnju. Beleži 9 poena u proseku uz 58,8% u šutu za dva poena odnosno 50% u šutu za tri, dok hvata 3 lopte u proseku.

 

Timski posmatrano, Zvezda beleži 87,88 poena prosečno a Partizan postiže 82,75 dok Zvezda protivnicima dopušta 70,25 poena odnosno Partizan 81,38 poena. Zvezda beleži 33 skokova prosečno naspram Partizanovih 28,5 a dopušta 27,63 skokova protivnicima dok Partizan to čini 32,25 puta prosečno. Kada su procenti šuta u pitanju Zvezda beleži 59,33% za dva, Partizan 54,14% dok protivnici protiv Zvezde imaju 43,72 % odnosno Partizana 55,89, dok za tri poena Zvezda šutira 37,24%, Partizan 32,69% odnosno protivnici protiv Zvezde šutiraju 29,51% a protiv Partizana 31,68%. Slobodna bacanja su često u derbijima bila faktor koji je znao da odluči pobednika, Zvezda šutira 77,11%, Partizan 74,23 dok protivnici to čine protiv Zvezde 76,14% odnosno Partizana 73,99%.

Ako posmatramo samo statistiku, naša ekipa je u svim segmentima igre pokazala znatno više od večitog rivala u dosadašnjem delu sezone, što i mesto na tabeli govori. Ali, Partizan je doveo novog trenera, koji je poslednjih godina na ceni u evropskim okvirima i koji je već popravio pojedine elemente u igri, a očekuje se i novi kontigent pojačanja. Partizan je popravio igru u odbrani, Trinkijeri insistira na tranziciji i trčanju u leđa protivniku što uglavnom znači da imaju problema sa organizacijom napada na postavljenu odbranu. Probleme u tom segmentu, Trinkijeri pokušava da reši brzom razmenom pasova među igračima i njihovim dobrim kretnjama bez lopte gde se posebno ističu Zagorac i Gegić, kretnjom po čeonoj liniji, što je Gegiću to trenutno najjači adut kada je ofanziva u pitanju. Jedno od defanzivnih oružja je i starosedelac Si koji može da odgovori zadacima na pozicijama tri i četiri.

Najjače oružje naše ekipe biće centarska linija koja je znatno dominatnija od Partizanove ali to će morati da se pokaže i na terenu.Takođe, Tomić će morati da pronađe adekvatno rešenje za agresivnu igru protivnika na naše plejmejkere što će Trinkijeri sigurno pokušati korišćenjem Gegića i Nikolića da iskoristi, dok neće propustiti priliku da udvaja naše centre na niskom postu. U tom slučaju, naši spoljni igrači moraju biti maksimalno skoncentrisani kako bi realizovali šut posle vraćene lopte, kao što su to činili igrači Valensije u sredu uveče što je i koštalo Partizan pobede.

Derbi u subotu ništa ne rešava ali može preokrenuti momentum i kod jednih i kod drugih, a i sam prestiž koji pobeda donosi nije zanemarljiv. Ako se još uzme u obzir razočaravajuća sezona fudbalaske sekcije našeg rivala, nema sumnje da će nekima meč u subotu značiti više od života te da će atmosfera koju će napraviti sve tri frakcije našeg protivnika biti vrela i neprijateljska. Na Tomiću i našim momcima je da dobrom i odgovornom igrom ugase žar u njima i na najtežem gostovanju sačuvaju oreol nepobedivosti.

– ABA j.t.d. liga, 9. kolo:
Partizan NIS : Crvena zvezda mts
Dvorana: „Aleksandar Nikolić“
Datum: Subota, 24. novembar 2018. g.
Početak: 17 časova
TV: Arenasport 1


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 Mega Bemax 22 10 12 32
6 FMP 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Krka 22 7 15 29
11 Zadar 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28