XS
SM
MD
LG

KLS: Sloboda slavila u Užicu, OKK Beograd u triler završnici došao do pobede

Košarkaši Slobode iz Užica savladali su Vojvodinu iz Novog Sada u spektakularnom meču rezultatom 99:89 pred oko 1.000 svojih navijača u Hali Veliki Park. Novi Pazar je u „televizijskom duelu“ lako izašao na kraj sa ekipom Mladosti iz Zemuna, dok su ekipe Vršca, OKK Beograda i Zlatibora došle do pobede u triler završnicama. Spartak zatvorio kolo pobedom nad Dunavom iz Starih Banovaca.

FOTO: Facebook - KK Sloboda Užice

Sloboda – Vojvodina 99:89 (27:19, 30:22, 20:25, 22:23)

Hala: Veliki Park
Poseta: 1.000
Sudije: Branislav Mrdak, Vladimir Vesković, Marko Strika

Sloboda: Lovet 26, Simić 26, Marić 15, Čomagić 10, Kadiri 8, Trajković 7, Crnić 5, Krstić 2
Vojvodina: Dželetović 31, Atanasov 17, Anđušić 12, Kovačević 8, Stojanović 6, Majstorović 5, Zarić 4, Berbakov 3, Prica 3

Ni veoma loše vreme ovog utorka nije sprečilo mnogobrojnu užičku publiku da dođe u dvoranu i podrži svoje košarkaše koji su im pružili spektakularnu partiju i ostvarili četvrtu pobedu ove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije.

Od samog starta meča Sloboda je stavila do znanja protivniku da neće dozvoliti bilo kakvo iznenađenje na svom parketu. Simić i Marić su krstarili kroz reket protivnika, iako su sinoć trenirali pod temperaturom, a Lovet ih je pratio poenima sa distance, kao i prelepim asistencijama. Već u prvoj četvrtini Sloboda je stekla dvocifrenu prednost, koju je Vojvodina uspela da spusti na 27:19 na prvom odmoru.

Ipak, nezaustavljivi napad Slobode nastavio je da rešeta koš Vojvodine i u drugoj četvrtini. Momci Vladimira Lučića su u prvih pet minuta druge četvrtine uspeli da postignu čak 22 poena i stignu do razlike od preko 20 poena. Vojvodina se malo konsolidovala i zategla odbranu, te je do kraja poluvremena uspela da spusti razliku na 16 poena – 57:41.

U nastavku, Vojvodina je zaigrala nešto bolje, pa je prednost Slobode polako počela da opada, ali neznatno. Dželetović je, kao i u dosadašnjem delu sezone, predvodio ekipu iz Novog Sada, ali nije mogao sam protiv protivnika. Na kraju treće deonice bilo je „plus 11“ za ekipu iz Užica – 77:66.

Sloboda je otvorila narednu četvrtinu serijom 6-0, ali je Vojvodina uzvratila i smanjila na deset poena razlike. Ostatak susreta bio je obeležen mini-serijama na obe strane, a najbliže što je Vojvodina uspela da priđe protivniku, bilo je „minus devet“ na oko minut i pod pred kraj meča. Na kraju, Sloboda nije uspela da dođe do „stotke“, ali je ponovo ubedljivo slavila na svom terenu – 99:89.

Sloboda u narednom kolu dočekuje ekipu Zlatibora, dok će Vojvodina ugostiti OKK Beograd.

Mladost Admiral – Novi Pazar 67:95 (4:24, 19:29, 23:16, 21:26)

Hala: SC „Master“
Poseta: 100
Sudije: Miloje Jovčić, Aleksandar Milojević, Dragan Matić

Mladost Admiral: Trifunović 13, Nikolić 12, Karadžić 11, Tanasković 10, Dejvis 8, Tadić 7, Stanković 6.
Novi Pazar: Brunčević 22, Krstić 13, Nešović 10, Ivanović 10, Vujović 8, Radonjić 7, Han 6, Hadžifejzović 6, Simeunović 5, Numanović 5, Slavković 3.

Domaćima je trebalo čak sedam poena kako bi postigli prve poene na ovom susretu, a za to vreme Novi Pazar je napravio seriju od 13-0. Nastavila je da raste prednost Pazaraca i nakon tog koša domaćih, jer domaći nisu pronalazili rešenje za odbranu gostujućeg tima. Prva četvrtina završena je impresivnim rezultatom za Pazarce – 4:24.

Delovalo je da su se mladi, domaći košarkaši opustili na početku druge deonice vezavši dve trojke, ali su Pazarci brzo uzvratili, pa je prednost nastavila da raste kako je četvrtina odmicala. Najraspoloženiji danas u ekipi sa jugozapada Srbije bio je Tarik Brunčević, a standardno dobar bio je Nemanja Krstić. Pazar je već mogao da upiše pobedu na poluvremenu, pošto je vodio sa ogromnih trideset razlike – 23:53.

U drugom poluvremenu, Mladost iz Zemuna je uspela da se konsoliduje i pruži donekle ravnopravnu partiju, no nisu uspeli da ugroze goste. Trifunović se konačno probudio i zabeležio nekoliko koševa sa distance za domaće, dok su gosti i dalje mogli da se oslone na Brunčevića. Treću četvrtinu rezultatski su domaćini rešili u svoju korist, pa je rezultat pred poslednju deonicu bio 46:69.

Poslednju četvrtinu gosti su odigrali rasterećeno, minutažu su mogli da dobiju igrači koji inače nisu standardni, ali su se i oni pokazali sasvim dobro. Sa druge strane, Mladost nije uspevala da se približi, pa ostaje u donjem delu tabele nakon novog poraza – 67:95. Novi Pazar je ostvario novu pobedu i ostaje u vrhu tabele sa svega jednim porazom u dosadašnjem delu sezone.

U narednom kolu Mladost gostuje Beovuku, dok Novi Pazar pauzira, jer će se njihov duel protiv Borca iz Čačka odigrati u naknadnom terminu 6. januara.

Metalac – OKK Beograd 87:91 (19:29, 18:22, 31:14, 19:26)

Hala: Hala sportova „15. septembar“
Poseta: 400
Sudije: Marko Juras, Ivan Stefanović, Stefan Ćalić

Metalac: Nerandžić 24, Đukanović 20, Vasić 15, Stamenić 11, Pejović 7, Đuković 6, Turbić 4
OKK Beograd: Musić 33, Veljković 24, Langović 8, Jovičić 6, Saičić 5, Islamović 5, Vujić 5, Kuzmanović 3, Cerovina 2

FOTO: OKK Beograd - zvanična internet prezentacija

Pravi rolerkoster meč smo imali prilike da gledamo u Valjevu – OKK Beograd je imao ogromnu prednost, uspeo da je ispusti i dopusti Metalcu da u jednom trenutku povede sa sedam razlike, ali potom su Beograđani uspeli da stignu i prestignu domaće i odnesu kući teško izborenu pobedu.

Sjajno je krenuo OKK Beograd predvođen Novakom Musićem i Milenkom Veljkovićem. Mladi duo košarkaša večeras je rešetao koš Valjevaca, pa su ova dva košarkaša pružila jednu od najboljih partija ove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije. Na kraju ove deonice, prednost za OKK Beograd iznosila je „plus deset“ – 19:29.

I u drugoj četvrtini su Klonferi nastavili u istom ritmu, a Valjevci su preko Đukanovića i Nerandžića održavali priključak. Prednost OKK Beograda ipak je uvećana i u ovoj deonici, pa se na odmor otišlo rezultatom 37:51.

Treća četvrtina donela je neobjašnjiv pad u igri gostujuće ekipe – Valjevci su delovali kao sila za goste koji nisu znali šta ih je snašlo nakon odlične igre koju su pokazali u prvom poluvremenu. Prednost se vrlo brzo istopila i pretvorila u zaostatak, pošto su domaći napravili seriju 21-7.  Rezultat na kraju ove deonice obećavao je uzbuđenja u završnici, pošto je Metalac neočekivano vodio rezultatom 68:65.

U poslednjoj deonici, domaći su održavali prednost od šest-sedam poena sve do polovine ove četvrtine. Potom na scenu ponovo stupaju Musić i Veljković koji kombinovano do kraja četvrtine postižu čak 16 poena. Iako se ušlo u penal završnicu, OKK Beograd je lako sačuvao svoj koš i pametnim faulovima i koševima sa linije za slobodna bacanja zatvorio ovu utakmicu novom pobedom – 87:91.

Sledeće kolo donosi nam meč između Dinamika i Metalca, dok će Klonferi ponovo na putovanje – u goste Vojvodini.

Zlatibor – Tamiš Petrohemija 72:69 (15:18, 14:11, 20:18, 23:22)

Hala: SC „Wai-Tai“
Poseta: 300
Sudije: Ilija Belošević, Marko Pecelj, Vojkan Živković

Zlatibor: Pavlović 14, Rondović 13, Marojević 12, Riznić 10, Babović 9, Vorkapić 8, Bjelica 6
Tamiš Petrohemija: Mitrović 19, Krstović 15, Smiljanić 12, Ilkić 11, Jeković 9, Knežević 3

Čvrst i do samog kraja neizvestan duel imali smo prilike da gledamo na Zlatiboru. Gostujući košarkaši želeli su da nastave dobar niz u meču protiv Zlatibora, pa je sam početak meča protekao u njihovoj dobroj igri. Zlatiborci su uspeli da se probude tek na kraju prve deonice i serijom poena sustignu Pančevce, pa se na pauzu otišlo rezultatom 15:18.

U drugoj četvrtini Zlatibor je ponovo dopustio Tamišu da se odlepi rezultatski, ali je usledio scenario sličan onom iz prve deonice. Domaći su polako sustizali Pančevce, ali su na poluvreme uspeli da odu „samo“ sa nerešenim rezultatom – 31:31.

Zlatibor je prvi put poveo u nastavku, ali je generalno čitava treća četvrtina bila obeležena rezultatskom klackalicom na obe strane. Pavlović i Rondović su predvodili domaće, dok se u gostujućoj ekipi neočekivano istakao Mitrović. Koš prednosti imali su Zlatiborci pred poslednjih deset minuta igre – 51:49.

Ni poslednja četvrtina nije bila za one sa slabim srcem, obe ekipe su igrale čvrste odbrane i nisu uspevale da steknu osetniju prednost. Zlatibor je pao u igri pred kraj četvrtine, pa je Tamiš došao na „plus tri“ na svega dva minuta pred kraj meča i delovalo je da konce drže u svojim rukama. Međutim, tada trojku za Zlatibor pogađa Rondović i uvodi meč u poptuni egal – 67:67. Babović je trojkom doveo Zlatiborce pred pobedu, ali u sledećem napadu Mitrović je za goste pogodio jedno slobodno bacanje i doveo Tamiš na poen zaostatka. Tamiš se odlučio ne pravi faul u jednom od poslednjih napada Zlatibora, što im se isplatilo jer ga domaći nisu realizovali, pa je Tamiš mogao da po receptu iz prethodnog kola ponovo dođe do pobede u poslednjem napadu. Ipak, ovoga puta Ilkić nije bio precizan, a na drugoj strani Vorkapić je povisio na „plus tri“ na svega četiri sekunde pred kraj. Stefan Mitrović se oprobao sa distance u poslednjem trenutku, ali nije uspeo da donese produžetak svojoj ekipi – na kraju pobeda Zlatibora 72:69.

Vršac – Beovuk 85:78 (20:20, 18:24, 28:19, 19:15)

Hala: „Milenijum“
Poseta: 500
Sudije: Milija Vojinović, Saša Maričić, Strahinja Dašić

Vršac: Ognjenović 20, Jovanović 16, Brkić 11, Ćirković 10, Kapetanović 8, Simović 7, Munižaba 6, Mitrović 4, Silađi 3
Beovuk: Grušanović 20, Živanović 14, Matijašević 11, Karalić 11, Riboškić 11, Čabarkapa 8, Drljan 3

Na poluvremenu je delovalo da ćemo videti veliko iznenađenje u Vršcu, ali su domaći ipak uspeli da preokrenu meč u svoju korist u nastavku i slave zasluženu pobedu.

Prva četvrtina donela je egal, Beovuk je došao u Vršac sa namerom da zabeleži prvu pobedu na strani. Čabarkapa je gospodario reketom zabeleživši osam poena i osam skokova za samo osam minuta igre i delovalo je da će veoma lako ostvariti dabl-dabl učinak. Nije ipak uspeo stameni centar Beovuka da dođe do još jednog koša, iako je u nastavku zabeležio još pet skokova. Nakon prve deonice rezultat je bio nerešen – 20:20.

U drugoj deonici, Beovuk preuzima glavnu reč i dolazi do velikih devet poena prednosti pred sam kraj četvrtine. Vrščani su uspeli da taj rezultatski minus smanje i na poluvreme odu sa „prihvatljivih“ 38:44.

Početak treće deonice bio je potpuno u znaku domaćih. Poeni su padali sa svih strana, a nije pomogao ni tajm-aut i brojne izmene koje je napravio trener gostujuće ekipe. Serijom 11-1, domaći su preuzeli vodstvo koje nisu ispuštali do poslednjeg minuta. Držao se Beovuk, iako su Vrščani u jednom trenutku otišli na velikih „plus deset“. Beograđani su deonicu završili serijom 7-0, pa je poslednja četvrtina obećavala dobru borbu – 66:63.

Ipak, Beovuk je i u poslednjoj četvrtini dozvolio protivniku da dobro startuje i brzo uzvrati serijom 7-0. Mitrović je u jednom trenutku doveo Vrščane na maksimalnih „plus petnaest“, ali je Beovuk angažovanom igrom uspeo da smanji na 5 poena razlike svega 29 sekundi pred kraj meča. Za nešto više, Beovuk nije imao snage, pa je Vršac slavio tek treću pobedu ove sezone – 85:78.

Vrščani će pokušati da dođu do nove pobede u petak protiv Dunava u Starim Banovcima, dok će Beovuk pred svojim navijačima igrati derbi donjeg dela tabele protiv Mladosti.

Spartak Subotica – Dunav 84:66 (21:20, 18:16, 26:19, 19:11)

Hala: Hala sportova „Dudova šuma“
Poseta: 300
Sudije: Aleksandar Glišić, Duško Sedlar, Ljubomir Marković

Spartak Subotica: Vilijams 22, Čampara 17, Igrutinović 14, Bakumanja 13, Lučić 8, Gazibegović 4, Barna 4, Petrov 2
Dunav: Nikolić 14, Žigon 14, Kovačević 13, Šućov 6, Dragović 5, Ivić 5, Drašković 5, Miljenović 2, Mirović 2

Spartak je u poslednjem meču današnjeg programa uspeo da savlada Dunav iz Starih Banovaca. Pobeda Subotičana ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje, pa je Dunav tako i posle ovog devetog kola ostao bez pobede kada igra na strani.

Prva četvrtina donela je početno opipavanje snaga između dva rivala koji su igrali pažljivo, pa nijedan od timova nije uspevao da se rezultatski više odlepi. Spartak je vodio u većem delu ove četvrtine, a uspeo je da je okonča sa pola koša prednosti – 21:20.

U drugoj četvrtini, Čampara i Bakumanja su predvodili Spartak koji je prvi put uspeo da se rezultatski odlepi od protivnika. Ta prednost je u nekoliko navrata iznosila osam poena, ali je Dunav uspeo da smanji zaostatak do pauze na 39:36.

Konačni krah gosti su doživeli u trećoj četvrtini, kada su Igrutinović, Čampara i Vilijams krenuli u ofanzivu. Spartak je brzo otišao na dvocifrenu prednost koju je održavao do kraja četvrtine, pa je ona završena rezultatom 65:55.

Odgovor od ekipe iz Starih Banovaca nismo dobili ni u poslednjoj deonici, pošto je Spartak neumoljivo grabio ka prekidu crne serije rezultata i prvoj pobedi nakon tri poraza. Na polovini poslednje četvrtine, domaći su već mogli da slave pošto su imali velikih sedamnaest poena prednosti. Održali su je Subotičani, pa čak i uvećali do kraja meča za konačnih 84:66.

U narednom kolu, Spartak će u goste Tamišu, dok će Dunav dočekati Vrščane u svojoj dvorani.

Tekst pripremio: Srđan Todorović


Mladost 67 : 95 OKK Novi Pazar
Sloboda 99 : 89 Vojvodina
Zlatibor 72 : 69 Tamiš
Vršac 85 : 78 Beovuk 72
Metalac 87 : 91 OKK Beograd
Spartak 84 : 66 Dunav
Borac 88 : 82 Dynamic VIP PAY
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 OKK Beograd 9 8 1 17
2 Borac 9 8 1 17
3 OKK Novi Pazar 9 8 1 17
4 Dynamic VIP PAY 9 7 2 16
5 Sloboda 9 4 5 13
6 Tamiš 9 4 5 13
7 Zlatibor 9 4 5 13
8 Vojvodina 9 4 5 13
9 Spartak 9 4 5 13
10 Dunav 9 4 5 13
11 Vršac 9 3 6 12
12 Mladost 9 2 7 11
13 Beovuk 72 9 2 7 11
14 Metalac 9 1 8 10