XS
SM
MD
LG

Zvezda rutinski na "plus devet" – pao je i Voždovac

U poslednjoj utakmici 18. kola Superlige Srbije, ekipa Crvene zvezde dočekala je starog dužnika sa Voždovca, pred oko 8000 gledalaca. Trener Vladan Milojević nije želeo da kalkuliše, pa je na teren izveo maltene najjači sastav (bez sjajnog Marka Marina kao startera doduše), uključujući oporavljene Pavkova, Degeneka i Jovančića, dok su u nastavku šansu dobili i Boaći i Čaušić, pa i gorepomenuti Marin. Time je jasno stavio do znanja da je ovaj meč od velike važnosti za tim, te da nije želeo da dovede u pitanje devet bodova viška u odnosu na drugoplasirani Radnički.

Od samog starta crveno-beli su preuzeli inicijativu, pa je već u drugom minutu ozbiljno pripretio Krstičić sa distance (nekih 25 metara), međutim, njegov šut završava pored gola.

U šestom minutu uigrana akcija posle prekida (Krističić na drugu stativu, gde Rodić vraća glavom u srce šesnaesterca), Babić gađa glavom bliži ugao Ilićevog gola, ali čuvar mreže „Zmajeva“ izbacuje loptu u korner, nakon kojeg udarac Rodića iz neposredne blizine biva izblokiran.

Pet minuta nakon toga Pavkov šutira iz prve na asistenciju Ebisilija, međutim velika prilika otišla je u nepovrat nakon sjajne intervencije Marka Ilića. U prvom sledećem napadu po prvi put je zapretio i Voždovac, međutim Borjan je bio brži od Stuparevića i na vreme intervenisao.

Veliku priliku za naš tim videli smo u 13. minutu, kada je kontranapad povukao brzonogi Simić. Odigrao je odličan dupli pas sa Gobeljićem koji mu vraća loptu „na tacni“, ali je omaleni vezista promašuje iz izgledne situacije na nekih 11 metara udaljenosti od gola.

U narednih desetak minuta nije bilo uzbuđenja, sve do 26. minuta kada Zvezda iz dva naleta propušta dve stopostotne prilike: najpre je glavom pokušao Simić na maestralan lob pas Jovančića. Odlično je izleteo Ilić i nekako zaustavio njegov pokušaj. Već u sledećoj akciji, sam ispred Ilića ostao je Ben, ponovo na odličan pas Jovančića, međutim još jednom je Ilić zaustavio pokušaj.

Itekako je u tim momentima mirisalo je na gol, i samo dva minuta kasnije dolazimo do prednosti od 1:0. Strelac je bio Ebisilio (glavom, neometan, sa šest metara), na odličan centrašut Gobeljića sa desne strane.

 

Nastavila je Zvezda sa odličnom igrom, pa smo ubrzo došli i do dva gola prednosti. Odlično se snašao Ben u 33. minutu posle akcije sa Pavkovim, pa je po drugi put danas loptu iz mreže morao da vadi Ilić. 2:0. Nedugo zatim, požuteo je Purtić zbog prekršaja na sredini terena.

U 36. minutu Pavkov spušta loptu grudima do Ebisilia, koji vara desnog beka gostiju, ali njegov pokušaj sa 12 metara blokira Mihajlov.

Tri minuta kasnije, najbolja prilika za goste – nakon odlično izvedenog kornera Andrije Lukovića, glavom šutira Mihajlov, međutim Borjan zaustavlja taj šut pomoću stative. U sledećoj Zvezdinoj akciji Simić šutira sa ivice kaznenog prostora, iskosa, ali Ilić odbija u korner.

Sledeći opasan napad Crvene zvezde beležimo u 42. minutu, gde je nakon centaršuta Rodića sa leve strane, u padu pokušao Ben glavom – lopta odlazi pored stative.

Apsolutna dominacija crveno-belih u prvom poluvremenu krunisana je sa dva pogotka, a lako se moglo desiti da postignemo makar još toliko. Zvezda je napadala gotovo podjednako i sa levog, i sa desnog krila, pa i kroz sredinu, tako da je gotovo na svakih nekoliko minuta odbrana Voždovca bila na iskušenjima.

Samo što je počelo drugo poluvreme imali smo priliku da rešimo sve dileme oko pitanja pobednika. Pavkov je glavom uposlio Bena, koji prebacuje loptom defanzivca Voždovca, izlazi sam isped golmana, pokušava i njega da lobuje, ali bezuspešno.

Zvezda je apsolutno kontolisala utakmicu i u drugom delu susreta, lopta je uglavnom bila u posedu naših igrača, pa su gosti tek sporadično dolazili do našeg kaznenog prostora. Što se naših napad tiče u prvih ??? igre u drugom delu, nakon one propuštene prilike Bena, oslanjali smo se na najviše na šuteve s distance.

U 60. minutu u igru su ušli Čaušić i Marin, umesto večeras odličnih Jovančića i Simića. I samo što je ušao, za pola metra u odnosu na Ilića zakasnio je Marin, posle sjajnog pokušaja asistencije Rodića.

U 64. minutu dvostruka izmena i u redovima Voždovca – umesto Pavlovića i Jovanovića, u igru su išli Duronjić i Zličić. Upravo je u istom minutu Voždovac imao odličnu priliku da smanji Zvezdinu prednost. Posle odličnog pasa Zličića, dugo je vukao loptu Stuparević, ušao u šesnasterac pomalo iskosa, šutirao, ali je Borjan sjajno zaustavio njegov udarac.

 

Sumnjiva situacija u 70. minutu pred golom Voždovca. Nakon majstorskog pasa Ebisilija, sam ispred golmana našao se Pavkov, međutim pomoćnica sudije, Svetlana Bilić, podiže zastavicu. Minut pre toga videli smo sjajno dodavanje Marka Marina petom ka Rodiću, koji iz prve ubacuje loptu u peterac, gde Ben kasni, te pravi prekršaj u napadu.

Poslednju izmenu u svojim redovima napravio je Voždovac u 76. minutu, kada je u igru ušao Mašović umesto Maksimovića. Crvena zvezda je poslednju promenu napravila dva minuta kasnije, kada je umesto Pavkova na teren ušao Boaći i tom prilikom dobio velike ovacije svih prisutnih navijača.

U ne baš sadržajnom drugom poluvremenu, Zvezda se potpuno oslonila na očuvanje rezultata iz prvog dela, pa je tako i sam tempo igre potpuno splasnuo. U poslednjih 20-ak minuta apsolutno se ništa vredno pomena nije desilo, crveno-beli su, kao i od početka meča, imali loptu u nogama i nisu gostima dozvoljavali ozbiljnije da zaprete Borjanu. Tek je u 93. minutu priliku imao Gobeljić, posle asistencije Ebisilija. Umesto da šutira, pokušao je da dribla, iskomplikovao i sudija Piper je odmah nakon toga odsvirao kraj susreta.

Nakon iscrpljujuće utakmice u Napulju, crveno-beli su smogli snage da po drugi put ove sezone savladaju Voždovac. Ovaj put im je za to bilo potrebno samo jedno poluvreme kvalitetne igre, a prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu, posle 18. kola ostala je nepromenjena, +9.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Petar Piper. Pomoćnici: Jovan Grujić, Svetlana Bilić. Žuti kartoni: Purtić (Voždovac) Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Ebisilio (29. minut); 2:0 Ben (33. minut);

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić, Jovančić (od 60. Marin), Krstičić, Ebisilio, Simić (od 60. Čaušić), Ben, Pavkov (od 79. Boaći). Trener: Vladan Milojević.

Voždovac: Ilić, Kovačević, Jovanović (od 64. Duronjić), Mihajlov, Ćirković, Purtić, Pavlović (od 64. Zličić), Stuparević, Luković, Maksimović (od 76. Mašović), Milunović. Trener: Dragan Aničić.


18 .kolo Superliga Srbije
Dinamo 0 : 4 Radnički (N)
Crvena zvezda 2 : 0 Voždovac
Proleter 2 : 2 Spartak ŽK
OFK Bačka 3 : 3 Napredak
Mačva 1 : 0 Čukarički
Rad 0 : 1 Vojvodina
Zemun 0 : 0 Radnik
Mladost 1 : 1 Partizan
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 18 16 2 0 50
2 Radnički (N) 18 12 5 1 41
3 Partizan 18 10 7 1 37
4 Čukarički 18 10 5 3 35
5 Napredak 18 8 8 2 32
6 Mladost 18 7 5 6 26
7 Proleter 18 7 4 7 25
8 Vojvodina 18 7 4 7 25
9 Mačva 18 6 2 10 20
10 Radnik 18 5 4 9 19
11 OFK Bačka 18 4 5 9 17
12 Spartak ŽK 18 3 7 8 16
13 Voždovac 18 4 4 10 16
14 Zemun 18 3 6 9 15
15 Rad 18 4 3 11 15
16 Dinamo 18 2 1 15 7