XS
SM
MD
LG

Zvezda sigurnom igrom i lakom pobedom "pokvarila" svečanost Golubovima

U vanrednom 19. kolu Superlige Srbije, fudbaleri Crvene zvezde gostovali su ekipe Spartaka (ŽK). Nakon nekolicine odigranih mečeva u Kuli, gde su bili domaćini, ekipa Spartaka se vratila u svoj matični grad, Suboticu, pošto je „Gradski stadion“ napokon dobio svoje pravo lice nakon rekonstrukcije. Ta činjenica posebno je obradovala gostujuće ekipe, koje više neće imati prava da se žale na „tradicionalno“ lošu travnatu podlogu stadiona u Subotici. U tu čast, pred početak utakmice održana je i kratka ceremonija, a organizator je iskoristio priliku i da uruči poklon našem bivšem igraču, Stefanu Miloševiću, zbog jubilarne stote utakmice u dresu Spartaka. Za ovo doba godine, temperatura od šest stepeni, bez vetra, pa kada se na to i doda savršena podloga, činili su uslove za igru gotovo idealnim.

Naš tim je nastupio sa pomalo nesvakidašnjom poslednjom linijom, naime, štoperski parnjak Milošu Degeneku večeras je bio Filip Stojković.

U prvih desetak minuta Crvena zvezda (koja je nastupila u kompletno crvenoj opremi) je imala terensku inicijativu, lopta je išla tečno, po zemlji, ali bez opasnosti po gol Subotičana. Najveći broj napada išao je preko leve strane, odnosno preko Hajdina koji je prilično ofanzivno počeo utakmicu.

Prvu veliku priliku na utakmici videli smo u 12. minutu. Nakon duplog pasa Marina i Bena, zvezda Komorskih ostrva izlazi ispred Ostojića iskosa (prihvata loptu ometen čak trojicom defanzivaca plavo-belih), odlično se snalazi, šutira, ali stativa spašava već savladanog Ostojića.

Od tog momenta, Spartak se na kratko oslobodio početnog pritiska naših igrača, ali njihovi napadi su bili prilično jalovi, sve do onog u 23. minutu. Tada je Vukčević sjajno uposlio Dunđerskog, koji ulazi u naš šesnaesterac sa pozicije desnog krila, topovski šutira, ali preko gola.

Samo minut kasnije, na drugoj strani Gobeljić sjajno po zemlji ubacuje loptu, Simić je prihvata, šutira slabo u pravcu gola, Čaušić briljantno reaguje i petom šutira, a Ostojić krajnjim naporom brani. Ni minut nije prošao, a Zvezda ponovo pogađa okvir gola (prečku), i to ponovo Ben. Nakon gužve u šesnaestercu, Ben prihvata loptu, povlači je na desnu stranu, sjajno šutira između 6-7 igrača oba tima, ali ponovo pogađa okvir.

U narednih deset minuta nije se dogodilo ništa vredno pomena, a nakon zatišja, obično usledi bura. Prvi GOL videli smo u 36. minutu. Sjajnu loptu na levom krilu dobio je Simić od Marina , njegov centaršut skrenuo je Dunđerski i tako je samo primirio i namestio Marku Gobeljiću koji je zakucava u mrežu domaćina za 0-1.

Ta „bura“ nije jenjavala ni nakon četiri minuta, kada je za našu ekipu opravdano dosuđen jedanaesterac, koji Ben sigurno pretvara u 0-2 u 40. minutu. Penalu je prethodio korner sa desne strane. Centaršut Marina je gađao Pavkova, kojeg je zagrlio i sa obe ruke prizemljio Ćalasan, a sudija Grujić nije imao sluha za „izlive nežnosti“ štopera Spartaka.

 

Nakon prvih 45 minuta, Milan Borjan je ostao neocenjen. Ruku na srce, imao je Spartak jedan opasan pokušaj, ali taj šut je išao van okvira gola. Sa druge strane, sigurna, brza i atraktivna igra Crvene zvezde. Pod diritentskom palicom pre svih, Marka Marina i El Fardu Bena, crveno-beli su lako stigli do vođstva od 2:0. Kada se na ta dva pogotka dodaju daleko veći posed lopte, broj šuteva, prečka, stativa, te jedna sjajna odbrana Ostojića, lako se moglo zaključiti da je Zvezda apsolutno dominirala tim delom susreta. Štoperski tandem je delovao sigurno, a bekovi Gobeljić i Hajdin učestvovali su u većini naših napada. Par neverovatnih poteza Marina još jednom su potvrdili činjenicu da takav igrač dugo nije igrao na našim prostorima.

Obe ekipe su drugo poluvreme započele u neizmenjenim sastavima.

Od 50. do 57. minuta utakmica je bila prekinuta jer se ukazivala pomoć Milanu Borjanu nakon pada i povrede leđa. Nije izgledalo nimalo dobro, Milan je iznesen na nosilima, a po njega su došla kola hitne pomoći. Ohrabrujuće je to što je naš golman smogao snage da ustane i uz pomoć lekarskog tima dođe do ambulantnog vozila. Nadamo se da će sa našim prvim golmanom biti sve u redu i da ćemo ga među stativama videti već u subotu protiv Napretka. Umesto njega, na gol je stao Zoran Popović.

Utakmica je nastavljena onako kako je i započeta – potpunom kontrolom i inicijativom crvenih, ali bez većih uzbuđenja.

U 65. minutu iz igre izlazi Čou, a na terenu je legenda subotičkog kluba – Vladimir Torbica. Igrač koji je zabeležio preko 200 nastupa za spartak. Dva minuta kasnije, nova izmena u redovima Crvene zvezde. Umesto Pavkova, u igri je Boaći, kojeg polako ali sigurno, Vladan Milojević „vraća u život“ nakon dužeg odstustva zbog povrede.

Fantastična akcija Crvene zvezde u 69. minutu i novi GOL. Još jednom je akcija krenula od Marina, koji sjajnim pasom ostavlja Simića samog po levom krilu. Ovaj, iako je imao puno prostora, ipak fudbalski, iz prve šalje centaršut po zemlji. Na loptu natrčava El Fardu Ben i sebi upisuje drugi gol, a Simiću drugu asistenciju za 0:3.

Opasan kontranapad Spartaka videli smo u 72. minutu – Čečarić dobija dobru loptu na levoj strani, prihvata je, hitro je povlači ka našem golu, ali njegov šut sa 20-ak metara bio je neprecizan.

U 75. minutu velika sreća za naš tim – Obradović pogađa prečku. Nakon dugačke lopte u srce šesnaesterca Crvene zvezde, sjajno se snalazi Obradović, pa iz okreta lobuje Popovića. Lopta se od prečke odbija do gol-linije, a na našu sreću nije bilo Spartakovih igrača u blizini da je sprovedu u mrežu. Trgli su se Subotičani, ali prekasno.

 

Upravo je Obradović napustio igru u 76. minutu, a umesto njega na teren je ušao Milan Lučić. Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Glavčić u 80. minutu zbog starta nad Čaušićem, a odmah nakon toga mu se revanširao, sa druge strane, Filip Stojković.

Dve, ujedno i poslednje izmene videli smo u 82. minutu: Umesto Bena ušao je Joveljić, a u plavo-belim redovima, igru je napustio Milošević, koga je zamenio Djenić.

Utakmica je produžena svega tri minuta (iako je prekid zbog povrede Borjana trajao minimum pet, plus sve izvršene izmene, korneri…), a već je u prvom minutu nadoknade Spartak smanjio na 1:3. Loptu je na ivici kaznenog prostora prihvatio Čečarić, odigrao „dupli pas“ sa Gobeljićem pogodivši ga loptom, i negde za 13, 14 metara neodbranjivo šutirao u donji, levi ugao Popovićevog gola.

Večeras smo u Subotici gledali u mnogome preslikanu utakmicu kao onu što smo odigrali pre nekoliko dana na stadionu „Rajko Mitić“ protiv Voždovca – briljantno prvo poluvreme i „povlačenje ručne“ u drugom delu. Ipak, za razliku od meča protiv Zmajeva, crveno-beli su mrežu protivnika pogodili i u drugom poluvremenu. Taj pogodak je ujedno bio i jedina prava prilika za nas u nastavku, dok su domaćini pripretili nekoliko puta, a Zvezdinu pomalo ležernu igru kaznili u samoj završnici susreta za konačnih 1:3.
Ipak, kada se sve sumira, četa Vladana Milojevića je bez većih problema slavila na renoviranom „Gradskom stadionu“ u Subotici i time malo pokvarila ceremoniju domaćih. Svoje statističke podatke osetno su popravili Ben sa dva pogotka, odnosno Simić sa dve asistencije. Ipak, ne bi bilo fer ne spomenuti i kompaktnu i sigurnu igru celog tima, posebno nakon prvih 45 minuta.

Sledeći meč naša ekipa igra u subotu od 19 časova na stadionu „Rajko Mitić“, protiv kruševačkog Napretka.

SuboticaGradski stadionSudija: Danilo Grujić. Pomoćnici: Milovan Ristić, Dalibor Djurđević. Žuti kartoni: Glavčić (Spartak), Stojković (Crvena zvezda) Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Gobeljić (u 36. minutu); 0:2 Ben (iz jedanaesterca u 40. minutu); 0:3 Ben (u 69. minutu); 1:3 Čečarić (u 91. minutu)

CRVENA ZVEZDA: Borjan (od 57. Popović), Hajdin, Degenek, Stojković, Gobeljić, Čaušić, Jovančić, Marin, Simić, Ben (od 82. Joveljić), Pavkov (od 68. Boaći). Trener: Vladan Milojević.

Spartak ŽK: Ostojić, Vukčević, Kerkez, Ćalasan, Dunđerski, Šimura, Glavčić, Milošević (od 82. Djenić), Čečarić, Čou (od 65. Torbica), Obradović (od 76. Lučić). Trener: Predrag Rogan.


19 .kolo Superliga Srbije
Mladost 2 : 0 Dinamo
Partizan 1 : 0 Zemun
Radnik 1 : 0 Rad
Vojvodina 1 : 1 Mačva
Čukarički 3 : 0 OFK Bačka
Napredak 1 : 1 Proleter
Spartak ŽK 1 : 3 Crvena zvezda
Voždovac 0 : 1 Radnički (N)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 19 17 2 0 53
2 Radnički (N) 19 13 5 1 44
3 Partizan 19 11 7 1 40
4 Čukarički 19 11 5 3 38
5 Napredak 19 8 9 2 33
6 Mladost 19 8 5 6 29
7 Proleter 19 7 5 7 26
8 Vojvodina 19 7 5 7 26
9 Radnik 19 6 4 9 22
10 Mačva 19 6 3 10 21
11 OFK Bačka 19 4 5 10 17
12 Spartak ŽK 19 3 7 9 16
13 Voždovac 19 4 4 11 16
14 Zemun 19 3 6 10 15
15 Rad 19 4 3 12 15
16 Dinamo 19 2 1 16 7