XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Krah "lake konjice" i slavlje Nijemaca

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) te godine je proslavljala 50. rođendan i tim povodom je odlučeno da Svjetsko prvenstvo 1954. godine bude održano, u sjedištu FIFA, u Švajcarskoj.

 

Foto: Pinterest

 

Na turniru je bilo 16 reprezentacija, raspoređenih u četiri grupe, gdje su igrale po dva meča. Svi su obraćali pažnju na „laku konjicu“. Mađari su igrali najljepše, najbolje, najubjedljivije, no jedna druga selekcija im se ispriječila da dođu do trofeja. O tome nešto kasnije, a u grupi A Miloš Milutinović je rastužio Francuze i donio pobjedu Jugoslaviji, dok su Brazilci bili veoma ubjedljivi protiv Meksika. Zatim su Frauzi su dobli Meksiko sa 3:2, a Brazil i Jugoslavija su igrali 1:1 i tako su obje selekcije prošle dalje. U 1. kolu grupe B postignuto je 14 golova na dvije utakmice. Zapadni Nijemci su pobjedili Turke sa 4:1, a Mađari su „pregazili“ Koreju sa 9:0. Već u narednom kolu Kočiš je četiri puta zatresao mrežu Nijemaca za pobjedu od 8:3, a Turci su trijumfovali protiv Korejanaca sa 7:0. Tako su se u plej-ofu ponovo sastali Nijemci i Turci i ponovo je Zapadna Njemačka, ovog puta sa 7:2. U grupi 3 Urugvajci i Austrijanci su bili ubjedljivi protiv Škota i Čehoslovaka, sa devet, odnosno šest datih golova i bez ijednog primljenog. Grupa 4 je bila veoma zanimljiva, tu su Englezi i Belgijanci remizirali sa 4:4, a Švajcarci su pobjedili Italijane sa 2:1. U narednom kolu Italija je pobjedila Belgiju, Englezi Švajcarsku, tako da su Švajcarci i Italijani ponovo morali igrati. I ovog puta Švajcarska je slavila (4:1).

U četvrtfinalu se dogodio spektakularan meč između Švajcarske i Austrije i pobjeda gostiju od 7:5. Vodili su domaćini u 19. minutu sa 3:0, a petnaest minuta kasnije semafor je pokazao 5:3 za Austriju. Zatim se igralo gol za gol i završilo sa 7:5, a u drugom meču istog dana, viđeno je malo golova na duelu Urugvaja i Engleske, samo šest. Pobjedili su Urugvajci sa 4:2, istim rezultatom kao i Mađari dan kasnije protiv Brazila. Autogolom Horvata i golom Rana, Zapadni Nijemci su izbacili sa takmičenje Jugoslaviju. Mađari i Urugvajci kao da su bili pretplaćeni na rezultat 4:2, ovog puta trijumfovala je „laka konjica“, dok su Nijemci sa 6:1 porazili Austriju. Austrijanci su bili na kraju treći i to pobjedom nad Urugvajem od 3:1, a finale bilo spektakularno.

Puškaš i Cibor su nakon osam minuta doveli svoj reprezentaciju u vođstvo od 2:0 i svi su već vidjeli novi debakl Nijemaca, kao u grupi. Ipak Morlok u 10. minutu smanjuje na 2:1, a osam minuta kasnije Ran postiže gol za 2:2. Od tog trenutka viđena je velika borba na terenu, pokušaji Mađara da dođu do novog gola, ali je Turek bio sjajan na golu. I onda u 84. minutu Helmut Ran šalje loptu iza leđa Grošiču i najbolju generaciju u istoriji mađarskog fudbala ostavlja bez trofeja sa Svjetskog prvenstva.  Ubrzo se ta generacija i raspala, izbila je revolucija u Mađarskoj, igrači su prebjegli većinom u Španiju, a najbolji strijelac tog šampionata bio je Kočiš sa 11 golova.

NA GOSTOVANJU: MELANHOLIJA I PORAZI ZLATNE GLAVE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE