XS
SM
MD
LG

Zvijezda je rođena - Osaka iz Osake

Izvan terena mirna, draga i nasmijana djevojka. Na terenu agresivni borac koji daje 300% da dobije ono što želi. Dva tako suprotna lica a oba su joj perfektna ? Kako je to moguće ? Moguće je ako ste Naomi Osaka.

Naomi Osaka od samog rođena bila je posebna. Rođena u Japanu u Osaki a i preziva se Osaka. Istini za volju to je majčino prezime koje je uzela. Njen otac preziva se Fransoa i rodom je sa Haitija. Međutim, budući da su živjeli u Japanu kada su se ćerke rađale (Naomi ima i stariju sestru Meri koja je isto teniserka) smatrao je da je normalno da se djevojke prezivaju japanski.

Kasnije su odselili u Ameriku a ključan detalj u životu Naomi Osake jeste Rolan Garos 1999. godine. Nije ga ona naravno igrala jer je imala godinu ipo. Ali šta se onda toliko bitno desilo na tom Rolan Garosu ? Njen otac gledao je sestre Vilijams i gledao njihovog oca Ričarda kako sa mnogo strasti ali i ponosa gleda mečeve svojih ćerki. Odlučio je da i on pokuša biti ponosni tata i da pkuša sa svojim kćerkama uraditi isto. Pošto je i sam imao nekog teniskog iskustva nije mu bio problem da ih trenira.

Uslovi nisu bili ni malo laki. Jedno vrijeme živjeli su na Long Ajlendu u Njujorku. Međutim, Fransoa je smatrao da njegovim djevojčicama trebaju bolji uslovi. Iako je Naomi pokazivala talenat još u najmlađim danima, nije nikako privlačila pažnju Amerikanaca. Nisu vjerovali dovoljno u nju i nisu vjerovali u pravo vrijeme. Ponudili su joj da trenira na nacionalnim terenima tek kada je imala 16 godina. Zato se i odlučila da igra za Japan. 

Pošto isu dobili podršku, Naomini roditelji odlučili su da se presele na Floridu. Nisu slučajno odabrali baš Floridu. Znamo da je tamo stalno prelijepo vrijeme. Tokom cijele godine tenis se može trenirati bez problema a postoji i ogroman broj terena tako da svako ima određeni prostor. Naravno, uslov je da imate nekakve pare koje su potrebne da se plate termini.

Ono što je sledeće zanimljivo kod Naomi jeste činjenica da ju juniorski turniri nikada nisu zanimali. Još sa 14 godina krenula je da igra ITF turnire. Nikada nije osvojila titulu i čak joj je sestra bila bolja na tim turnirima od nje. Skupljala je iskustvo i bodove što će joj kasnije itekako značiti. Prvi put se za Naomi čulo 2014. godine. Tada je u Stamfordu savladala Gren Slem šampionku Samantu Stosur što je bila prvoklasna senzacija jer je Naomi tada imala samo 16 godina.

Od tada kreće samo uspon koji traje i traje do samoga vrha. 2014. godinu završila je među 250 na svijetu. 2015. godinu završiila je među 150 a 2016. među 50 na svijetu. Te 2016. igrala je treća kola na svim Gren Slemovima sem Vimbldona gdje nije ni igrala a igrala je i prvo finala na Pacifik Openu. Već tada je vima bilo jasno da će ova djevojka biti u samom svjetskom vrhu jer je tada imala 18 godina a pravila je već impresivne rezultate.

Tokom 2017. godine dosta se mučila. Međutim, opet je igrala treća kola na US Openu i Vimbldonu. Na US Openu dobila je Kerber koja je bila tada aktuelna šampionka. Međutim, ono pravo došlo je prošle godine. Tada je Naomi Osaka došla do prve Gren Sle titule. Ona je u finalu US Opena savladala Serenu Vilijams, u meču u kojem je ispala dama za arogantnu i bahatu Serenu i publiku u Njujorku.Takođe, osvojila je i prvi Masters i to u Indian Velsu. Očito da je treniranje na Floridi vrijedilo jer je prva velika titula i došla upravo u vrelim uslovima kakvi i jesu na Floridi, gdje je Naomi trenirala nekih 5-6 godina. Na kraju je godinu završila kao četvrta na svijetu.

Ovu godinu otvorila je na maestralan način. Pokazala je da može u kontinuitetu igrati dobro na velikim turnirima. Nakon titule u Njujorku, Osaka je došla do finala Australijan Opena. Titula joj donosi titulu najbolje na planeti. A podsjećamo, Naomi ima samo 21 godinu.

Mnogi je porede sa Serenom. Mada, mogu je sa Serenom porediti samo igrački. Ima izuzetno snažan servis. Znala je servirati i preko 200 km/h što je rijetkost za dame. Ima sjajan forhend. Igra veoma veoma agresivno. Udarci su joj izuzetno snažni i precizni. Zbog tih stari je porede sa Serenom. Međutim, po ponašanju je potpuna suprotnost Serene. Fina, kultura i nasmijana djevojka za razliku od Serene koja je često arogantna i bahata.

A da u svemu dobrom mora biti i naše gore list, pokazalo se i u slučaju Naomi Osake. Da li znate ko je trener Naomi Osake ? Saša Bajin iz Srbije. Stil igre, otac prvi trener, Saša Bajin. Šta im je zajedničko ? Serena i Naomi. Pored toga što je Naomi po stilu igre slična Sereni, pored toga što ju je trenirao otac kao i Serenu, i Saša Bajin je poveznica između njih. Sada naš trener trenira Osaku ali je osam godina bio u stručnom štabu Serene koja je u tom periodu osvojila 11 Gren Slem titula. Zato nije sigurno slučajno Osaka odlučila da sarađuje sa Srbinom Sašom. Ona izreka ''Srbija do Tokija'' se ovde i ostvarila. Iako je prvobitno značenje ove izreke veličina Srbije, ovde se može reći da je spoj Srbije i Japana donio sjajan rezultat. A tek će, Bože zdravlja, da donese sjajne rezultate.

Kako god se finale protiv Kvitove završilo, nova teniska zvijezda je rođena. U zemlji ''Izlazećeg Sunca'' tenis se dosta prati. Sve je krenulo od legendarne Kimiko Date Krum, preko Nišikorija do sada Naomi Osake. A da li Amerikanci žale što je nisu uzeli pod svoje dok su mogli ? Žale ali sada jedino mogu žaliti.

A i trebaju jer su ispustili suvo zlato tenisa u godinama koje dolaze.....

Foto: Tennis World USA