XS
SM
MD
LG

Igra za Igokeu, prvak je Evrope sa Srbijom, sanja NBA ligu

Osamnaestogodišnji košarakaš David Ilić svoje prve korake pod obručom napravio je sa 8 godina  u rodnom Višegradu u tamošnjem klubu "Varda HE". Predispozicije i raskošni talenat, ubrzo su zapali za oko košarkaških stručnjaka, koji su počeli pratiti ovog talentovanog košarkaša. 2015. godine iz Višegrada je preselio u Laktaše, a dres Igokee nosi i danas.

"Otac mi se bavio košarkom, vršnjaci iz generacije su trenirali košarku, košarka je bila najpopularniji sport, a  imao sam dobru genetiku i predispozicije za taj sport", prisjeća se Ilić svojih prvih košarkaških koraka.

U redove Igokee preslio se 2015. godine, a za tri godine koliko se nalazi u Laktašima osvojio je niz trofeja.

"Iza sebe već imam dosta trofeja što u seniorskoj, što u juniorskoj konkurenciji. Kada su seniorski uspjesi u pitanju imam tri osvojena Kupa BiH, jedan Kup Republike Srpske, te dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine. Od juniorskih uspjeha tu su tri titule prvaka RS, jedna titula prvaka BiH, kao i treće mjesto juniorske ABA lige", kaže Ilić.

Uz gore navedene uspjehe, talentovani Višegrađanin je nekoliko puta bio proglašen za MVP-a juniorskih prvenstava, a bio je 2018. godine i u idelanoj petorci juniorske ABA lige. Dobre partije u klubu nisu ostale neprimijećene, pa je Ilić dobio poziv omladinske reprezntacije Srbije. Sa U18 reprezentacijom Srbije, čiji je trenutno i kapiten, momak rođen sa drugu stranu Drine, okitio se i titulom prvaka Evrope 2018. godine.

Iz lijevčanske ravnice, pogled košarkaškog bisera uperen je ka Americi i NBA ligi,koja je san svakog mladog košarkaša, pa tako i Davida.

"Već sam bio učesnik NBA kampa “Basketball Without Borders”.Cilj mi je da se kroz ABA ligu još jednu sezonu razvijem kao igrač u Igokei, a potom priželjkujem dalje afirmisanje i nastavak karijere u nekom evropskom klubu, a ako se kockice poklope, zašto ne izaći i na NBA draft naredne godine, biti dobro plaisran, i zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta", ističe Ilić.

Momka o kojem se u košarkaškom svijetu već uveliko priča, posebno odlikuje igra bez lopte, odličan prvi korak, i sama igra u tranziciji. Sve ono što od košarkaša traže veliki košakaški klubovi, nalazi se u liku i djelu Davida Ilića, pa nema sumnje da će uskoro obući dres nekog od njih. Ako ovako nastavi, uz dozu sportske sreće ni NBA liga nije tako daleko.