XS
SM
MD
LG

Oli, drž' se Grčke a ABA-u zaboravi

Ovih dana Evropu treše košarkaško kup ludilo. Dosta dobre košarke širom Evrope a nekako se najviše priča o dešavanjima u Grškoj.

Tamo su u polufinalu igrali Panatinaikos i Olimpijakos. Pao je dobio prvo poluvrijeme sa 40-25 a Oli nije izašao na drugo poluvrijeme. Razlog ? Nisu bili zadovoljni suđenjem. Naravno, gazda Panatinaikosa, Dimitris Janakopulos, nije propustio priliku da dolije ulje na vatru. Nakon prekida meča otišao je do klupe gdje su sjedili igrači Olimpijakosa i po stolicama je poredao ženski donji veš. Time je htio poručiti šta misli o rivalima. Kasnije se izvinio svima. Doduše, svima osim Olimpijakosu.

Međutim, ovo je početak lavine. Sada Olimpijakos traži da sude derbije u budućnosti samo strane sudije. Idu toliko daleko da žele odustati od lige i u budućnosti igrati ni manje ni više nego ABA ligu.U početku je djelovala ova priča kao dobra šala, ali izgleda da su Pirejci ozbiljni.

Neko je gospodi iz Pireja morao objasniti neke stvari. Nije ABA liga neka seoska liga pa da ju igra ko god hoće. Dosta je nama raznih eksperimenata tipa Makabija, Nimburka, Solnoka, Levskog. ABA liga je regionalna ili EX-YU liga. Nekako sam poprilično siguran da Olimpijakos nije sa tih prostora.... 

Neko će reći da bi digli kvalitet lige ali desilo bi se nešto baš suprotno. Olimpijakos bi bio kao Seltik u Škotskoj u fubalu trenutno. Dominirao godinama i eventualno jednom u deset godina bi neko drugi uzeo titulu. Ne znam kome bi to u regionu odgovaralo. Jasna je računica Olimpijakosa. Svjesni su da su u stramputici. Svjesni su da je Spanulis na zalasku karijere. Svjesni su da dugo dugo neće biti onaj moćni Olimpijakos. Svjesni su da ne mogu ni sa Panatom, koliko god ona očajna bila, ne mogu nositi. 

U svemu tome vide izlaz u ovom poušaju. Kakav je to pokušaj ? Pokušaj kukavica. Na kraju krajeva dokazali su u Kupu da su kukavice. Da je suđenje ne znam kakvo, boriš se do kraja za grb koji nosiš. Ako se povučeš sa terena i ne boriš se, znači da si svjestan da si slab i samo tražiš alibi za neuspjeh. 

Zato ABA ligi i regionu takvi klubovi ne trebaju i neće nikada trebati.

Foto: AGONAsport.com