XS
SM
MD
LG

Kapiten Srbije Dalibor Vukanović završava karijeru

Kapiten ragbi 13 reprezentacije Srbije Dalibor Vukanović saopštio je da zavrašava svoju bogatu igračku karijeru. Posle serije povreda, najtrofejniji srpski ragbista svih vremena odlučlo je da se u 33. godini povuče iz aktivnog igranja i posveti svojim privatnim i profesionalnim obavezama.

Istovremeno, Vukanović je napustio i kormilo svog matičnog kluba Dorćola čiji je igrač – trener bio od 2014. godine. Kao legendarni igrač najuspešnijeg domaćeg kluba, svoju podršku popularni Dača ubuduće će davati kao savetnik i kao kako je rekao prvi navijač.

- Pritisnut brojnim povredama i sve rastućim obavezama van terena mislim da je pravo vreme da prepustim mesto u timu, ali i na klupi Dorćola, nekim mladim snagama koji će svojom energijom dalje voditi klub ka novim trofejima. Veći deo života proveo sam u klubu i ragbiju uopšte, vreme je za neke nove izazove, a svojim savetima uvek ću biti uz nove generacije, samo sada kao najveći navijač sa tribina – kratko je saopšio Vukanović.

Za Vukanović se vežu najveći uspesi u modernoj istoriji srpskog ragbija 13. U karijeri dugoj 20 godina, sa matičnim Dorćolom osvojio je preko 30 trofeja u domaćim okvirima. Pod njegovim vođstvom kao trener – igrač, u prethodnih pet godina Dorćol je zabeležio pet trofeja – u prvenstvu, Kup i Superkupu Srbije.

Pored dominacije u domaćim okvirima, kao profesionalac igrao je u Rusiji, Engleskoj i Francuskoj. Za reprezentaciju Srbije debitovao je sa 18 godine, sada već daleke 2004. godine i u poslednjih 15 godina zabeležio je preko 38 mečeva, što je aktuelni rekord. Vukanović je takođe najbolji strelac u istoriji srpske reprezentacije, a zajedno sa zvaničnim mečevima za nacionalni tim, druge selekcije i klubove, ukupno je u karijeri odigrao preko 350 mečeva.

- Imao sam čast da sa Daliborom igram zajedno i u klubu i u reprezentaciji, a pored toga sarađivali smo i u drugim kapacitetima na razvoju domaćeg ragbija. Srbija je ne bi bila tu gde jeste nije bilo njega, svi smo ponosni sa kakvim igračem i čovekom smo gradili ovaj naš sport poslednjih 20 godina. svim – rekao je generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Vladan Kikanović.

Na klupi Dorćola, Vukanovića će u novoj sezoni zameniti njegov nekadašnji saigrač Stevan Stevanović koji će takođe ubuduće obavljati ulogu igrača – trenera. Na startu novog šampionata 9. marta Dorćolci u 1. kolu dočekuju vicešampiona Partizan.