XS
SM
MD
LG

Šta ako dosadimo Evroligi?

Žarko Paspalj u Morači

Žarko Paspalj, koji je pred početak tek završene sezone postavljen za ambasadora regionalnog takmičenja, nije želio previše da komentariše ludilo na terenima dvorane „Aleksandar Nikolić“ i „Morače“.

– U ovo sam ušao sa velikom željom i voljom, da predstavljam ABA ligu kao što sam predstavljao sebe i ono što najviše volim, košarku. Ne bih stekao reputaciju koju imam da nisam na takav način prilazio košarci 30 godina, zato sam i postavljen za ambasadora. Ali ovo što se dešava ne bih da komentarišem – rekla je legenda crnogorske i jugoslovenske košarke za „Vijesti“.

Čovjek koji je bio tri puta bio prvak Evrope, jednom svijeta i dva puta olimpijski vicešampion priznaje, ipak, da dešavanja iz finala ne idu u prilog ABA ligi.

– Prošle sezone nisam bio tu, ali sam čuo šta se dešavalo u finalu. Nastavilo se i ove godine, to nije u skladu sa kvalitetom, a posebno reputacijom košarke u regionu. Ona se makar kao sjenka pojavljuje zbog ugleda ozbiljnih igrača koji su izašli sa ovih prostora.

U razgovoru sa Paspaljem se vrlo lako moglo primijetiti da se suzdržava, da ne želi javno da kaže šta stvarno misli o dešavanjima u Beogradu i Podgorici, ali je izdvojio pozitivan primjer – četvrti meč u „Morači“.

– Da nisu zapaljene dvije baklje na manje od minut do kraja, koje nisu ni uticale na rezultat, ono je bio primjer navijanja na košarkaškoj utakmici. Bilo je perfektno, fantastično, narod se dobro suzdržao nakon onog što se dešavalo prije toga, da ne kažem i kasnije – rekao je 53-godišnjak rođen u Pljevljima.

Imao je i poruku za finaliste i sve one koji se žale na loš rad ABA lige.

– Proveo sam godinu sa ljudima koji vode takmičenje i prezadovoljan sam kakvi su i kako rade. Posebno sam zadovoljan suđenjem i komesarom Iztokom Remsom, koji radi besprekorno.

Paspalj je imao i poruku za Budućnost, klub u kojem je počeo karijeru.

– U finalu bi trebalo da budu takmičarske utakmice, da bude prava konkurencija, ali toga nije bilo. Tri poraza Budućnosti sa toliko velikom razlikom su neočekivana, ali je Zvezda potpuno zasluženo tako ubjedljivo trijumfovala. To je izborila ozbiljnom igrom, pristupom i zalaganjem. Zašto je razlika bila takva, na svakom timu je da rekapitulira i da vidi gdje je griješio.

Odnosi između Crvene zvezde i Budućnost Volija su nikakvi, jasno je da će na svakom narednom susretu biti tenzija, ali rješenje mora da se nađe.

– Tako će biti sve dok vlasnici i predsjednici klubova ne pronađu želju i volju da se ovo zaustavi. Druga opcija je da ljudima iz Evrolige sve dosadi, jer ovo je sramota za košarku. Neću da komentarišem što je i kako bilo, ali rješenje mora da se nađe– zaključio je Paspalj za Vijesti.