XS
SM
MD
LG
29.06.2013 A.Daišević

Dovedan za kormilom "belih"

Posle sporazumnog prestanka saradnje sa dosadašnjim trenerom Neškom Milovanovićem, uprava Sloge za novog šefa stručnog štaba kraljevačkog prvoligaša imenovala je iskusnog trenera Veljka Dovedana (56), nekadašnjeg fudbalera Čelika iz Zenice i poznatih švajcarskih klubova Lozane i Tuna.

Trenersku karijeru Dovedan je isključivo gradio u Grčkoj gde je minule dve decenije predvodio brojne nižerazredne, ali i prvoligaške ekipe među kojima su i Patra i Niki Volos, a sa Panioniosom je, sarađujući sa Zoranom Filipovićem, osvojio Kup Grčke pobedivši u finalu veliki Panatenaikos, dok je u Atromitosu radio sa Zoranom Kokotovićem i to u sezoni kada je ovaj klub izborio izlazak na evropsku scenu.

-Moja velika želja odavno je da radim na našim prostorima. Sloga je za mene veliki izazov, ali i lepa prilika da se konačno kao trener

dokažem i u Srbiji. Tokom minule sezone odgledao sam nekoliko prvenstvenih utakmica Kraljevčana, pratio sam i treninge, kao i mečeve omladinaca.Moj utisak je da postoji dobarpotencijal i da se sve to uklapa u moju viziju i moje shvatanje fudbala – rekao je Dovedan prilikom jučerašnjeg zvaničnog predstavljanja kraljevačkim novinarima.

Novi strateg „belih“ juče nije želeo da opširnije govori o igračkom kadru, potencijalnim pojačanjima, ambicijama kluba u narednoj sezoni, navodeći da mu tek od 1. jula, kada je zakazan početak priprema prvoligaša iz grada na Ibru, predstoji detaljnije upoznovanje sa prvotimcima.

-U skladu sa mogućnostima formiraćemo tim koji će biti sposoban da se ravnopravno nosi sa svim rivalima u ligi, ali je rano da govorimo o ambicijama jer još nije poznato sa kojim će sastavima ostale ekipe nastupati u predstojećem prvenstvu. Imamo dosta vremena na raspolaganju da sklopimo sve kockice, ali moram da naglasim da mi je posebno drago što Sloga raspolaže sa plejadom mladih i talentovanih igrača koji, ukoliko budu ozbiljno radili, mogu da imaju lepu fudbalsku budućnost – istakao je novi šef struke kraljevačkog prvoligaša.

O ambicijama kluba u narednom prvenstvu, i kako će uopšte izgledati tim „belih“ koji će krenuti u bitku za bodove, više detalja u ovom trenutku nije mogao da saopšti ni predsednik kluba Zvonko Terzić koji je istakao da će na to uticati mnogi, prvenstveno finansijski faktori.

-Najvažnije je da Sloga ima kostur tima, da će nosioci igre biti igrači koji su već okusili barut prvoligaških terena. Nekolicina mladih igrača, stasalih u belom dresu, su bogatstvo kluba i na njima gradimo budućnost. U skladu sa finansijskim mogućnostima angažovaćemo i pojačanja, ali je neralno očekivati da te igrače imamo na raspolaganju već na startu priprema. Poznato je da igrači prvo gledaju ka inostranstvu, a ukoliko ne pronađu inostrani angažman, uhlebljenje traže u domaćim klubovima. Trenutno su sa nama i neki naši bivši igrači, treniraće sa ekipom do novog angažmana, a vrata Sloge su im uvek širom otvorena. Očekujemo i pomoć lokalne samouprave, ne samo finansijsku već i infrastrukturnu, postoji mogućnost i da dobijemo sponzora iz Južne Koreje, pregovori sa jednom tamošnjom marketinškom agencijom su u poodmakloj fazi. Želimo da se naredne sezone uključimo u borbu za vrh, ali smo svesni da je za to potrebno da se sklope gotovo sve kockice – naglašava predsednik Terzić.

Što se prelaznog roka tiče, sigurno je da će prva nova lasta u belom jatu biti Kim Čang Seong, mladi južnokorejski fudbaler koji je pred kraj prošle sezone potpisao ugovor sa Kraljevčanima. Od starosedelaca, ugovori su istekli Jovanu Jovanoviću, Srđanu Staniću i Marku Brkiću, a ponude od drugih klubova, kako saznajemo, stigle si na adrese Dragoljuba Anđelkovića, Veljka Antonijevića, Marka Gobeljića i Nemanje Miletića...

-Svi ovi igrači su dali ogroman doprinos prošle sezone i bilo bi od neprocenjivog značaja ukoliko bismo uspeli da ih zadržimo u klubu. Ako ne pronađu adekvatne angažmane, mi smo veoma raspoloženi da nastavimo saradnju – dodao je Terzić.

Korektan razlaz

Kraljevačku, i ne samo fudbalsku javnost prilično je iznenadila vest da Neško Milovanović nije više trener Sloge iako ovom mladom stručnjaku pripadaju ogromne zasluge što će „beli“ i naredne sezone igrati u prvoligaškom društvu.

-Najkraće rečeno, nismo pronašli zajednički jezik. Razgovarali smo sa Milovanovićem, želja za nastavkom saradnje je postojala na obe strane, ali mi u tom trenutku nismo mogli da pružimo garancije koje je tražio da ćemo napraviti tim koji bi se naredne sezone borio za ulazak u Super ligu. Neško je za nekoliko meseci provedenih u klubu osvojio srca i igrača i navijača, veliki je profesionalac i mi smo mu neizmerno zahvalni za sve što je učinio. Korektno smo se razišli i želim mu sve najbolje u karijeri, a ima potencijal da bude veliki trener – kaže Terzić.

Utakmicama do forme

Novi šef struke Veljko Dovedan uskoro će predstaviti svoj plan i program priprema koje počinju 1. jula. Kako sada stvari stoje, „beli“ će kompletan ciklus odraditi u Kraljevu i okolini, a kroz kontrolne mečeve brusiće formu za start jesenje polusezone. Dovedanu će u radu pomagati već oformljeni stručni štab koji je pomagao i Milovanoviću, a po rečima predsednika Terzića, pomagaće mu i trener omladinaca Igor Tufegdžić.


30 .kolo Prva liga Srbije
Teleoptik 2 : 4 Bežanija
Inđija 1 : 0 Timok
Sloga (PM) 1 : 1 Radnik
Sindjelić 4 : 3 Smederevo
BSK Borča 1 : 0 Dolina
Metalac (GM) 0 : 2 Mladost (L)
Jedinstvo Putevi 1 : 2 Borac
Proleter 2 : 1 Sloga (K)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost (L) 30 18 6 6 60
2 Borac 30 15 7 8 52
3 Metalac (GM) 30 15 7 8 52
4 Bežanija 30 11 12 7 45
5 BSK Borča 30 12 7 11 43
6 Sloga (PM) 30 12 7 11 43
7 Sloga (K) 30 12 6 12 42
8 Jedinstvo Putevi 30 11 8 11 41
9 Proleter 30 10 9 11 39
10 Radnik 30 10 8 12 38
11 Sindjelić 30 10 7 13 37
12 Inđija 30 10 7 13 37
13 Timok 30 8 10 12 34
14 Dolina 30 9 7 14 34
15 Teleoptik 30 8 7 15 31
16 Smederevo 30 8 7 15 31