XS
SM
MD
LG
10.01.2014 G.Ćirović

Skandal bez presedana

Skandaloznom prvostepenom odlukom Arbitražne komisije Udruženja Prve lige o raskidu ugovora između Sloge i Zorana Marušića bačena je velika ljaga na naš klub i doveden je u pitanju naš opstanak i dalje takmičenje u prvoligaškoj konkurenciji. Razlozi navedeni u obrazloženju za raskid ugovora su takve prirode da svi prvotimci Sloge, bez obzira što imaju potpisane ugovore, mogu po istom principu, zbog navodnih „sportskih motiva“ i „narušenih međuljudskih odnosa“, da kao slobodni igrači promene sredinu.

Skandalozna odluka arbitražne komisije - VIDEO

Ovako u samo nekoliko reči predsednik FK Sloga Zvonko Terzić, bez dlake na jeziku, komentariše prekjučerašnju odluku Arbitražne komisije o raskidu ugovora sa mladim prvotimcem „belih“ Zoranom Marušićem koji sa kraljevačkim prvoligašem ima potpisan stipedijski ugovor do 2016. godine.

- Svi u klubu su ogorčeni, zatečeni, malo je reći neprijatno iznenađeni. Sazvao sam hitan sastanak Upravnog odbora na kojem ću predložiti da se početak priprema, zakazan za 15. januar, odloži dok po našoj žalbi ne odluči drugostepena komisija, da vidimo ima li smisla baviti se fudbalom i sportskim radom u Srbiji. Uveren sam da ovakva odluka koja bez valjanog i pravno utemeljenog razloga sve srpske klubove i kompletnu fudbalsku organizaciju dovodi u ćorsokak, ipak neće biti potvrđena. U svojoj žalbi Marušić nije naveo nijednu činjenicu po kojoj bi se raskinuo ugovor. Nije povređena nijedna tačka tog ugovora, ispoštovane su sve stavke i obaveze prema njemu. Arbitražna komisija na čelu sa predsdnikom Miletom Simićem je, ponavljam još jednom, donela skandaloznu odluku, sa očigledno lošom namerom, a motivi za nju mi nisu jasni, mogu samo da sumnjam, ali bez dokaza ne smem ništa javno da kažem – u jednom dahu priča Terzić.

Prema njegovim rečima, Sloga je uputila žalbu Komisiji za žalbe i istovremeno zatražila i hitan sastanak sa predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem i generalnim sekretarom Zoranom Lakovićem kako bi im se predočio ceo ovaj slučaj.

- Slučaj „Marušić“ praktično ne postoji, on je iskonstruisan od onih koji potpuno pogrešno savetuju mladog i talentovanog fudbalera. Mislim da su ovakve odluke ljudi koji sede u toj Arbitražnoj komisiji sramne i predstavljaju veliku blamažu i za savez, i za klubove i sve fudbalske radnike. Ne preterujem kada kažem da je Arbitražna komisija izvršila i malu i veliku nuždu nad Pravnm i Disciplinskim pravilnikom i nad čitavim FSS, a da ne govorim šta su učinili Slogi – dodaje Terzić.

Prvi čovek prvoligaša iz grada na Ibru ističe da je u svojoj izjavi pred Arbitražnom komisijom izneo činjenice da su sve stavke iz ugovora sa Marušićem, na koje se igrač žalio iz perioda 2010. i 2011. godine, kao i svi prethodni ugovori i pisani i usmeni dogovori, stavljeni van snage tačkama 11. i 12. Ugovora koji je Sloga sa igračem potpisala 24.07.2012. godine,

- Jedino je validan taj ugovor iz jula 2012. koji je Sloga prema igraču u potpunosti ispunila. U obrazloženju odluke Arbitražne komisije navodi se da su u pitanju „sportski motivi“ za raskid ugovora. Pitam se samo koji? Da li je u pitanju to što ovaj rang takmičenja, dakle Prva liga, ne zadovoljava igrača, da li je nezadovoljan terenom i tribinama na stadionu, možda misli da je to bolje u nekom drugom klubu... Ako su to razlozi, onda hiljade i hiljade igrača mogu bez problema da napuste svoje klubove. Narušeni međuljudski odnosi se takođe navode kao razlog, ali ne znam s kim je Marušić to poremetio odnose? Imali smo nekoliko prijateljskih razgovora, i pre i posle, pa čak i na samoj Arbitraži, a znam i da je razgovarao i sa finansijerom kluba Zoranom Milašinovićem, čovekom koji je mnogo svojih sredstava uložio u čitavu Marušićevu generaciju. Nije nas udostojio ni da nam kaže da je podneo zahtev za raskid ugovora. Istovremeno, sa našim šefom stručnog štaba Veljkom Dovedanom samostalno trenira u Vrnjačkoj Banji. Posle svega što se desilo, Dovedan me pozvao da me pita da li odobravam da nastavi rad sa Marušićem. Normalno, rekao sam da nastave da treniraju, jer je Marušić igrač Sloge – naglašava Terzić iznoseći sumnje da iza celog „slučaja“ stoje razne interesne grupe koje bi da se okoriste o igrača i što pre zgrabe svoj deo kolača.

- Marušić ima 20 godina i mora da snosi odgovornost zbog iznošenja neistina o klubu. Ispada da je bio u koncentracionom logoru, a ne u uzornom sportskom kolektivu. Znam da cilj ponekad opravdava sredstva, ali ovde su prekoračeni kodeksi ponašanja. Da je sve iscenirano na sumnju navodi i to što je Marušić odbio da primi poslednju stipendiju, navodno najpre zbog rođendana, potom zbog neradnog dana, a na kraju i zato što je zatražio raskid ugovora, što je i sam rekao na Arbitraži . Pošto nam se nije javljao na telefon, ni dolazio na blagajnu kluba, čak smo mu slali i telegrame da nam pošalje svoj tekući račun da mu uplatimo to što mu pripada. Telegramom smo ga obavestili i kada počinju pripreme. Toliko o međuljudskim odnosima – rezignirano naglašava Terzić.

Svi u Slogi veruju da je pravda na njihovoj strani i da će njihova žalba biti usvojena, ali bar za sada niko ne želi da komentariše dalju sudbinu Zorana Marušića.

- Uveren sam da će drugostepena komisija usvojiti našu žalbu, u suprotnom podneću ostavku i prestati da radim u fudbalu. A, sudbina Marušića je u njegovim rukama. On je pod ugovorom, ima obaveze prema klubu, a tretman prema njemu biće isti kao prema bilo kom drugom igraču. U njegovom je interesu da se što pre u potpunosti posveti fudbalu i da nastavi vredno da radi i da se dobrim igrama afirmiše i tako otvori vrata nekog kluba gde će moći još više da napreduje. I on, i još nekolicina mladih igrača su pod ugovorom, klub je dosta uložio u njih, i zna se pod kojim uslovima mogu da promene sredinu, što nismo mi izmislili. Samo na takav, normalan način, a ne izmišljanjem o „sportskim motivima“ ili „narušenim međuljudskim odnosima“, što nikako ne pije vodu – zaključuje predsednik Sloge.

Bez ponuda

Iako je svojim dobrim partijama minule polusezone nekolicina prvotimaca Sloge skrenula pažnju na sebe, na adresu kluba još nije stigla nijedna zvanična ponuda za bilo kog igrača.

- Ako neka ponuda i stigne, zna se procedura, važno je da sve tri strane budu zadovoljne. Drašković je slobodan igrač i kako čujem dogovorio se sa Borcem. Miletiću je istekao ugovor, ali bez propisanog obeštećenja ne može da ode do juna i njemu je ponuđeno da produžimo saradnju, a ista situacija je i sa Rovčaninom i sa Mladenovićem. Slobodni su i golman Šejić i iskusni Radosavljević, ali su oni svojim odnosom prema Slogi zaslužili da im ponudimo nove ugovore i mi ćemo to i učiniti – kaže Terzić, dodajući da klub razmatra i angažovanje potencijalnih pojačanja kako bi napao plasman u elitni rang i tako ostvario istorijski uspeh.


30 .kolo Prva liga Srbije
Teleoptik 2 : 4 Bežanija
Inđija 1 : 0 Timok
Sloga (PM) 1 : 1 Radnik
Sindjelić 4 : 3 Smederevo
BSK Borča 1 : 0 Dolina
Metalac (GM) 0 : 2 Mladost (L)
Jedinstvo Putevi 1 : 2 Borac
Proleter 2 : 1 Sloga (K)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost (L) 30 18 6 6 60
2 Borac 30 15 7 8 52
3 Metalac (GM) 30 15 7 8 52
4 Bežanija 30 11 12 7 45
5 BSK Borča 30 12 7 11 43
6 Sloga (PM) 30 12 7 11 43
7 Sloga (K) 30 12 6 12 42
8 Jedinstvo Putevi 30 11 8 11 41
9 Proleter 30 10 9 11 39
10 Radnik 30 10 8 12 38
11 Sindjelić 30 10 7 13 37
12 Inđija 30 10 7 13 37
13 Timok 30 8 10 12 34
14 Dolina 30 9 7 14 34
15 Teleoptik 30 8 7 15 31
16 Smederevo 30 8 7 15 31