XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: “Kragujevačka laboratorija” puna strelaca

KRAGUJEVAC, 23. april (Info centar).- U modernom zatvorenom MK strelištu na 50 metara u Kragujevcu, koje je “streljačka laboratorija” zbog idealnih uslova (vremenske neprilike ne mogu da utiču), priremaju se srpski strelci za nastavak bogate sezone.

- Već 25, 26. i 27. aprila u Beogradu i Novom Sadu je prvi Kup SS Srbije MK oružjem čime zvanično počinjemo i domaću sezonu – kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- Sa olimpijcima i seniorskim reprezentativcima je u Kragujevcu i jedan deo juniorske selekcije kojoj ove godine posvećujemo punu pažnju. Kragujevačkim streljačkim radnicima se zahvaljujemo na gostoprimstvu a Ministarstvu omladine i sporta i OK Srbije na podršci našim programima.

Na pripremama dva puta dnevno, kako je istakao Dragan Donević koordinator za pušku i vođa stručnog rada u Kragujevcu, treniraju puškom Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Milenko Sebić (“Akademija Maksimović”), Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović (“Čika Mata”), Dejan Pešić (Pančevo), a iz mladog pogona Marta Bireš (Jedinstvo), Milica Babić i Jovan Čičevski (Novi Sad), Tijana Kolarik (Pančevo), Stevan Jovanović i Miloš Ivanović (“Čika Mata”) i Andrija Milovanović (Niš), kao i Dimitrije Grić (Akademac) seniorski reprezentvac pištoljem. U trenerskom štabu su i Mira Maksimović i Lidija Mihajlović.

- Zbog zgusnutog kalendara, mladi strelci treniraju intenzivno i vazdušnom puškom, jer ih očekuje u Osijeku od 16. do 18. maja kvalifikacioni turnir za Evropsku ligu mladih – grupa Istok i juniorski Svetski kup u Sulu u Nemačkoj do 25. maja do 1. juna – objasnio je Dragan Donević.- Seniorima su u prvom planu turnir u Plzenu od 6. do 12. maja MK i vazdušnim oružjem i dva Svetska kupa u Evropi u Minhenu (4 - 13. jun) i Mariboru (13 - 21. jun). Cilj je da kroz ova takmičenja do Šamionata sveta u Granadi od 6. do 20. septembra, na kome će se vaditi prve olimpijske vize za Rio, selektiramo najbolji sastav i da što više srpskih strelaca već ove godine zaplovi ka Brazilu.

MK pištoljem dame će se za prve bodove u Kupu SS Srbije boriti 25. aprila na strelištu Careva ćuprija u Beogradu. MK puškom i pištoljem na 50 metara prvi Kup SS Sbrije održaće se u26. i 27. aprila Novom Sadu. Takmičenje muškaraca pištoljem središnjeg paljenja je 26. aprila na Carevoj ćupriji.

Na prva dva velika takmičenja u sezoni, Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Moskvi krajem februra i početkom marta i Svetskom kupu u aprilu u Fort Beningu, srpski strelci su osvojili sedam medalja (zlato, tri srebra i tri bronze).

U Moskvi šampion Evrope sa evropskim rekordom postala je ženska seniorska reprezentacija puškom (Andrea Arsović, Dragana Todorović i Ivana Maksimović), pojedinačno srebro pripalo je Andrei Arsović a bronza Ivani Maksimović.

Na Svetskom kupu u For Beningu, srebrne medalje osvojili su Ivana Maksimović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) a bronzane Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrija Zlatić (MK pištolj).