XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Dobrodošlica mladim sportistima u olimpijsku porodicu na svečanosti „Olimpijsko srce“

BEOGRAD, 28. jul (Info centar).- Roditelji učesnika drugih letnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu u Kini od 16. do 28. avgusta, potpisali su na svečanosti „Olimpijsko srce“ u Skupštini grada Beograda odborenje za učešće na ovom velikom takmičenju. Tom prilikom Olimpijski komitet Srbije uručio im je i specijalna priznanja. Olimpijsku zastavu i priznanje dobile su i škole koje pohađaju mladi olimpijci, a priznanja su pripala i klubovima u kojima u stasali.

Prvo odborenje potpisali su majka teniserke Ivane Jorović, koja će nositi zastavu na svečanom otvaranju u Nankingu, i šef misije na Olimpijskim igrama mladih Damir Štajner.

Priznanja su primili i Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Zavod za sport i medicinu sporta Srbije za kontinuiranu pomoć mladim sportistima tokom priprema i takmičenja.

- Ovo je važan trenutak u karijeri svakog mladog sportiste, ali i njegove porodice, kluba u kome trenira i škole koju pohađa jer učešćem na Olimpijskim igrama mladih on ulazi u olimpijsku porodicu - istakao je predsednik OKS Vlade Divac, zahvalivši se gradonačelniku Beograda Siniši Malom na gostoprimstvu u svečanoj sali Starog dvora.- Uveren sam da će vaša deca, đaci i takmičari dostojno predstaviti Srbiju u Nankingu i da će iskustvo koje će steći pomoći dan napreduju do olimpijskih visina. Svima želim dobrodošlicu u olmpijsku porodicu uz veliko hvala na uloženom trudu u odgajanju, vaspitavanju, školovanju i razvoju mladih olimpijaca Srbije.

Siniša Mali gradonačelnik Beograda, je pozdavio veliki broj uglednih gostiju, mladih sportista, trenera, predstavnika škola i članova porodice:

- Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da pozdravim i upoznam naše mlade sportiste koji će braniti boje Srbije na Olimpijskim igrama mladih u Kini. Sama činjenica da imamo 24 učesnika dokazuje da smo sportska nacija. Radujemo se svakom uspehu i siguran sam da će nas i u Nankingu mladi sportisti obradovati i biti naši sportski ambasadori, kao što su nas odbradovalu u nedelju i zlatni vaterpolisti. Dočekaćemo ih na balkonu Skupštine grada, a vama od srca želim da za neku godinu i vi budete pozdravljeni na balkonu.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić naglasio je da veliki broj mladih učestvuje u sistemu sporta Srbije i da Mnistarstvo omladine i sporta izuzetno ulaže u razvoj talenata:

- Kroz sistem školskog sporta prošle godine je prošlo oko 360.000 đaka. Akcija „Sport u škole“ imala je izuzetan odjek i već je uključeno preko 100 škola. Mladim olimpijcima želim mnogo uspeha u Nankingu, pred njima je lep ali i težak put da se trudom, radom i rezultatima izbore i za učešće na „velikim“ olimpijskim igrama...

Priznanja su pripala školama: Medicinskoj školi Novi Sada (pohađa je Atina Kamasi), Desetoj beogradskoj gimnaziji (Jasmina Pruginić, Milica Babić), Tehničkoj školi „12. februar“ Niš (Andrija Milovanović), Šabačkoj gimnaziji (Bojan Milinković), Srednjoj mašinskoj školi Novi Sad (Dragoslav Petrović), Prehrambeno ugostiteljskoj školi Čačak (Ivana Jorović), E gimnaziji Novi Sad (Petar Čonkić), Srednjoj školi „Svetozar Miletić“ Novi Sad (Milica Rakić, Vuk Čelić), Šumarskoj školi Kraljevo (Jelena Erić, Dušan Rajović), Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ Šid (Aleksandar Roman), Tehničkoj školi Zrenjanin (Miloš Šućur), Drugoj ekonomskoj školi Beograd (Igor Glišin), Farmaceutskoj fizioterapeutskoj školi Beograd (Tijana Bogdanović), Gimnaziji „Svetozar Marković“ Novi Sad (Tea Tintor), Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi Ilidža, Istočno Sarajevo (Nemanja Majdov), Gimnaziji „Svetozar Marković“ Jagodina (Uroš Nikolić), OŠ „Zdravko Gložanski“ Bečej (Jovana Đurić), Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ Subotica (Tamaš Kajdoči), Tehničko tehnološkoj i poljoprivrednoj školi „Despot Đurađ“ Smederevo (Zoran Rajić), Sportskoj gimnaziji Beograd (Nađa Veličković) i Zrenjaninskoj gimnaziji (Jovan Kalba).

Na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini Srbija će imati 24 učesnika u 12 sportova: atletika (Atina Kamasi - bacanje koplja, Jasmina Pruginić- 2.000 m stipl), badminton (Dragoslav Petrović), biciklizam (Jelena Erić, Milica Rakić, Dušan Rajović, Aleksandar Roman), dizanje tegova (Tamaš Kajdoči, preko 85kg), džudo (Nemanja Majdov do 81 kg, Tea Tintor do 63kg), kajak K-1 (Bojan Milinković), plivanje (Nađa Veličković, Jovana Đurić, Vuk Čelić, Uroš Nikolić), streljaštvo (Milica Babić – vazdušna puška, Andrija Milovanović – vazdušna puška), tekvondo (Tijana Bogdanović do 55 kg, Miloš Šućur do 63 kg, Igor Glišin preko 73kg), tenis (Ivana Jorović i Petar Čonkić), rvanje (Jovan Kalaba, 85kg) i veslanje (Zoran Rajić – skif).

U toku iduće sedmice mladi olimpijci će na Bledu imati kratke pripreme do polaska u Nanking.

U Nankingu će se mladi sportisti takmičiti streličarstvu, gimnastici, atletici, badmintonu, košarci (tri na tri), odbojci, boksu, kajaku i kaunu, biciklizmu, skokovima u vodu, konjičkom sportu, mačevanju, fudbalu, golfu, rukometu, hokeju na travi, džudou, modernom petoboju, ritimičkoj gimnastici, veslanju, ragbiju, jedrenju, streljaštvu, plivanju, stonom tenisu, tekvondou, tenisu, tritalonu, dizanju tegova i rvanju.

Na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. Srbija je imala 32 učesnika u šest individualnih i dva ekipna sporta.

Osvojene su tri medalje, zlato: košarkaši (tri na tri) srebro: Velimir Stjepanović (plivanje, 100 m kraul) i bronza: Velimir Stjepanović (plivanje, 100 m beterflaj).