XS
SM
MD
LG

Rvanje: Štefanek: „Jedan san sam ispunio, drugi ću u Riju“

BEOGRAD, 16. septembar (Info centar).- Davor Štefanek (29 godina), srpski rvač, šampion sveta iz Taškenta u kategoriji do 66 kilograma grčko rimskim stilom, rekao je na konferecniji za novinare u Klubu sportista Partizana da mu je bila velika čast i ogromno zadovoljstvo da bude na balkanu sa strelcima i košarkašima i poželeo da sportisti iz pojedinih sportova što češće budu tako pozdravljeni:

- Jedan san, koji sam sanjao 23 godine, od kada sma počeo da rvem sam ispunio – postao sam šampiona sveta. Drugi, a to je olimpijska medalja, nadam se da ću ispuniti u Riju 2016. Bio sam junirksi prvak sveta, 2009. sam izgubio svetsku bronzu u poslednjoj sekundi meča, sada sam sve nadoknadio – istakao je Štefanek.

Štefanek se zahvalio svim ljudima iz saveza, „najboljem treneru na svetu“ Damjanoviću, bugarskom stručnjaku Dobrevu i ostalim članovima stručnog štaba, drugovima iz reprezentacije Maksimoviću i Frisu i posebno Mate Nemešu:

- Sa njim sa poslednjih meseci mnogo sparingovao i polovina ove zlatne medalje je njegova. Imao sam dve lakše borbe ali i tri veoma teške protiv Litvanca koji je kasnije osvojio bronzu, Azerbejdžanca od koga sam pre mesec i po izgubio i na kraju sa Irancem. Izbegao sam Mađara Lerinca koji je opasan rival i njemu je pripala bronza. Ako bude ovakve podrške ljudi iz saveza i mog kluba Spartak, u Riju ću se, siguran sam, boriti za medalju... Još nisam svestan šta sam uradio, čini mi se da sam se vratio sa nekog običnog turnira.

Trener Sreten Damjanović i sam bivši šampion sveta, stvorio je plejadu vrsnih rvača i dva prvaka sveta – Memiševića (1981) i Štefaneka:

- Posle Olimpijskih igara u Atlanti 1996. moj klub Spartak je krenuo na turnir u Mađarsku i u juniorskoj ekipi bio je i Štefanek. Kada smo uveče Memišević i ja obilazili klince, video sam da Štefanek spava u rvačkom dresu. Tada sam rekao Memiševiću „Devbeli, ovaj će biti prvak sveta“. I evo, skoro dve decenije posle toga Štefanek je posle pet sjajnih brbi postao najbolji rvač sveta.

Konferenciji za medije prisustvovali su državni sekretar za sport Predrag Peruničić, zamenik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksndar Šoštar, savetnik predsednika dr Dane Korica, sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum i druge ugledne zvanice. Pozdravion ih je predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković i naglasio:

- Rvanje je od 2004. donelo srpskom sportu sedam svetskih i evropskih medalja i u kontinuitetu beleži odlične rezulate. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije na velikoj pomoći rvačkom sportu. Nemamo sponzore i da nije države ne bi bilo ni ovih uspeha. Veliki doprinos dali su u treneri i članovi stručnog štaba. U Taškentu smo i na sportsko diplomatskom polju imali mnogo uspeha, istaknuti srpski sportski i rvački zvaničnik Nenad Lalović izabran je za prvog čoveka svetskog rvanja.

Vođa reprezentacije u Taškentu bio je Rajko Baltić:

- Na ovom šampionatu, Štefanek je pokazao da je sazreo kao takmičar i bio je najbolja kada je bilo najteže. U njegovom razvoju, ogromnu ulogu imali su i treneri Nandor Sabo i Milorad Dokmanac. Štefanekova medalje je ogroman uspeh u izuzetnoj konkurenciji jer je, na primer, velika rvačka sila Rusija tek u finišu prvenstva uspela da osvoji zlatnu medalju...

Lekar reprezentacije dr Stevana Sikimić istakao je da su srpski rvači po „znanju, fizičkoj spremnosti i pshološkoj snazi bili uz rame sa takmičarima iz rvačkih velesila“.

Zlatna medalja Davora Štefaneka je 40 u istoriji našeg rvanja sa šampionata sveta (6 – 17 – 17). Šampioni sveta bili su 1963: Bora Vukov i Stevan Horvat, 1966: Stevan Horvat, 1971: Sreten Damjanović, 1981: Refik Memišević. Poslednju medalju na SP osvojio je Kristijan Fris (2007, bronza).

Na Šampionatima Evrope Šefanek je osvojio srebro 2004. i bronzu 2008. i 2012. Učestvovao je dva puta na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i 2008. u Pekingu. Juniorski šampion sveta bio je 2005.