XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arsovićeva donela svetsku bronzu

BEOGRAD, 17. septembar (Info centar).- Andrea Arsović, koja je u ekipi sa Katarinom Biserčić i Ivanom Maksimović osvojila bronzu vazdušnom puškom na 51. Šampionatu sveta u Granadi doputovala je u Beograd sa drugaricom iz seniorske reprezentacije Jelenom Živković, juniorima Ninom Radulović i Stevanom Jovanovićem i trenerima reprezentacije Mirom Maksimović i Lidijom Mihajlović.

Na aerodromu su ih buketima cveća dočekali potpredsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović, predsednik Streljačkog saveza Beograda Mile Đapić, predstavnici klubova Partizan, Crvena zvezda i Policajac i brojni prijatelji streljačkog sporta i članovi porodice.

- Za mene je ovo bilo veoma uspešno prvenstvo, imam ekipnu medalju, petim mestom u finalu vazdušnom puškom osvojila sam olimpijsku vizu za Rio i sada imam dve godine da sa mojim trenerom Draganom Donevićem brusim formu za olimpijski trofej – rekla je Andrea Arsović.- U sve tri discipline, vazdušna puška, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći, postigla sam najbolje rezultate u ovoj godini uz jedan državni rekord. Sezona je bila naporna, završetak će biti na finalu Svetskog kupa u Gabali u Azarbejdžanu krajem oktobra gde ću gađati vazdušnom puškom za kristalni globus ISSF.

Arsovićeva je prva osvojila olimpijsku vizu za Rio od srpskih strelaca i ovako opisuje finale vazdušnom puškom:

- Prvo smo osvojile ekipnu bronzu, potom sam došla do olimpijske vize da bi nekoliko dana kasnije to uradila i Jasna Šekarić. Malo mi je žao za finale, nisam bila opterećena što gađam i za olimpijsku vizu i krenula sam dobro. Usledile su, međutim, male greške i ispala sam iz trke za pojedinačnu medalju. Bila sam veoma spremna, a na kraju su odlučile nijanse.

U gađanju MK puškom trostav Arsovićeva i Maksimovićeva su slabo gađale stojeći stav i „ispuštena“ je još jedna ekipna medalja:

- Gađala sam u drugoj eliminacionoj grupi i nisam znala rezukaltate Živkovićeve i Maksimovićeve, ali sam videla da se cela reprezentacija sakupila iza mesta na kome sam gađala i bilo mi je jasno da odlučujem o ekipnoj medalji. Posle klečećeg i ležećeg stava bile smo druge, osećala sam napetost iz publike i veliki pritisak. Slabo sam završila stojeći stav sa 183 kruga i ostale smo „kratke“ šest krugova do medalje.

Na 51. Šampionatu sveta u Grandi, srpski strelci su do sada osvojili tri medalje i dve olimpijske vize za Rio 2016. Zlatnu medalju osvojila je ženska reprezentacija vazdušnim pištoljem (Šekarić, Z. Arunović, Veličković) dok su dve bronzane medalje pripale ženskoj reprezentaciji vazdušnom puškom (Maksimović, Biserčić, Arunović) i muškoj reprezentaciji MK puškom 60 metaka ležeći (Pletikosić, Sebić, Mirosavljev).

Olimpijsku vizu donele su Jasna Šekarić vazdušnim pištoljem i Andrea Arsović vazdušnom puškom. Streljački sport je prvi sport u Srbiji čiji su sportisti ispunili olimpijske norme.

Poslednje će 18. septembra na vatrenu liniju juniorke Marta Bireš, Milica Babić i Tijana Kolarik MK puškom trostav.