XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Kostelecki predvodi svetsku elitu u Beogradu na “Memorijalu Milan Šotra”

BEOGRAD, 2. oktobar (Info centar).- “Velika nagrada Beograda – memorijal Milan Šotra” održaće se 4. i 5. oktobra na strelištu “Bg sportskog centra Kovilovo” u Beogradu, a svetsku elitu u gađanju glinenih golubova predvodiće olimpijski šampion iz Pekinga 200o. David Kostelecki iz Češke koji ima i svetsko zalto 1995. i evropsko srebro iz Beograda 2011.

- Prijavljena su 84 strelca, 75 u disciplini trap i devetorca u skitu iz 14 zemalja: Austrije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke,Finske, Italije, Moldavije, Rusije, Ukrajine i Srbije - – kaže Svetlana Stanković Vujičić generalni sekretar Streljačkog saveza za leteće mete Srbije. - Među njima je mnogo osvajača medalja sa šampionata sveta i Evrope i sa svetskih kupova. Zajedno ćemo evocirati uspomenu na Milana Šotru graditelja ovog strelišta, jednog od najboljih u svetu koji je preminuo 2. oktobra 2012. Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koje je pomoglo održavanje ovog takmičenja koje uživa izuzetan ugled u regionu.

Uz Kosteleckog, prijavljeni su i hrvatski olimpijci Josip i Anton Glasnović, obojica finalisti olimpijskih igara- Josip peti u Pekingu, Anton šesti u Londonu. Anton Glasnović ima svtsko srebro iz 2013, a Josip je bio evropski prrvak 2013. u Sulu i ima još tri evropske bronze. Gađaće i Slovenac Boštjan Maček, sedmi sa OI u Londonu i treći na EŠ u Beogradu 2011, Mario Filipović (Slovačka) bronzani sa EŠ u Osijeku 2009. kao Čeh Jiri Liptak treći sa SP u Minhenu 2010. i vicešampion Evrope 2012.

Od srpskih strelaca, između ostalih, prijavljeni su iskusni Pera Nedić, Ivan Rožek, Zoran Lukić… ali i juniori Borko Vasiljević i Petar Vasiljević…

Prošle godine na “Velikoj nagradi Beograda – memorijalu Milan Šotra”, slavio je Slovenac Boštjan Maček. Srpski strelac Branko Drljača bio je četvrti. Kod juniora, Nemanja Smiljanić je osvojio drugo, a Petar Vasiljević treće mesto. Borko Vasiljević je bio četvrti. Lep plasman, treće mesto u skitu ostvario je srpski strelac Goran Stojadinović.

Milan Šotra prminuo je posle kraće i teške bolesti u 70. godini u Beogradu 2. oktobra 2012. Bio je istaknuti strelac sa 14 titula prvaka SFRJ, četiri vicešampionske titule i dve bronze na državnim šampionatima, 12 titula prvaka BiH i 115 pobeda na turnirima.

Kao član Partizana osvojio je pojedinačnu titulu u SR Jugoslaviji 1995. Sa crno belima je osvojio osam ekipnih titula šampiona i devet pehara u kupu.

U svetskom streljaštvu ostaće upamćen kao graditelj jednog od najboljih strelišta u svetu u Kovilovu. Posle Prvenstva Evrope 2005. u Beogradu dobilo je licencu Evropske streljačke konfederacije (ESK) i postalo evropski trenažni centar. Bio je predsednik ili član organizacionih komiteta svih velikih streljačkih takmičenja održanih u Beogradu: Šampionata sveta – glineni golubovi 2011, Prvenstva Evrope 2011 (sve discipline), Prvenstva Evrope 2005. (sve discipline), finala Svetskog kupa – glineni golubovi 2007, Svetskog kupa – glineni golubovi 2005. i 2007.