XS
SM
MD
LG

Kadetkinje Srbije na pragu Evropskog prvenstva

U okviru 4. kvalifikacione grupe za EP, talentovana generacija fudbalerki Srbije (U-17) igrala je u Subotici protiv vršnjakinja iz Litvanije i prikazala mnogo veće individualne kvalitete od svojih rivalki, pa i zavidniji nivo fizičke spreme.  Sve to ukazuje da se u klubovima iz kojih dolaze mlade reprezentativke radi odlično, ali na planu taktičke pripreme i uigranosti tima stručni štab je potpuno zatajio.

Osim nekoliko individualnih akcija, koje su mahom polazile od Allegre Poljak i Tijane Filipović, publika nije imala previše prilika da uživa u lepom fudbalu. Igra je bila poprilično haotična i sa mnogo grešaka u pasovima. Jedina akcija vredna pažnje u prvom poluvremenu dogodila se u 10. minutu. Allegra Poljak je povela akciju po desnoj strani, nabacila loptu pred gol Litvanki gde je Tijana Đuriček glavom sprovela u mrežu. Taj gol je, nažalost, poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Foto: Dejan Vuković (subotica.info)

Početak drugog poluvremena ne donosi suštinske promene u načinu igre. Terenska dominacija i posed lopte su i dalje na strani Srbije, ali naše reprezentativke i dalje nemaju ideju kako da postignu pogodak. Sa sve izraženijim padom fizičke kondicije kod Litvanki, napadi Srbije postaju sve opasniji. Konačno u 56. minutu slavlje na stadionu. Allegra Poljak je postigla gol za Srbiju. Osam minuta kasnije hladan tuš. Rezultat je izjednačen. Gedminaite Lijana je iskoristila nepažnju golmanke Srbije, snažno je šutirala sa oko 25 metara, a lopta je završila u mreži ispod same prečke. Samo dva minuta kasnije ponovo slavlje. Milana Knežević se revanširala na identičan način. Šutom sa 25 metara smestila je loptu pod prečku.
Stučni štab Litvanki pokušava da kupi vreme zamenama svojih umornih igračica. Ipak Srbija pre završetka meča uspeva još dva puta da zatrese mrežu za konačnih 1:4.

Litvanija - Srbija 1 : 4 (0:0)

Sudija: Irina Turovsaya (BLR). Golove za Srbiju su postigle: Allegra Poljak (56. i 74. min.), Knežević Milana (65. min) i Burkert Teodora (71. minut), a za Litvaniju Gedminaite Lijana u 63 minutu. Igračica utakmice: Allegra Poljak.


Nakon dva takmičarska dana Republika Irska je sa dve pobede i 6 osvojenih bodova obezbedila prolazak u drugi krug kvalifikacija. Srbija ima velike šanse za prolazak u drugi krug. Trenutno je na drugom mestu sa 4 osvojena boda i skorom +3. Rumunija je na trećem mestu sa 1 bodom i skorom - 2, dok je Litvanija na četvrtom mestu bez bodova i sa skorom od -5 golova. U sredu u odlučujućim mečevima se sastaju: Srbija - Republika Irska i Rumunija - Litvanija.