XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Slomljeni koferi – oružje čitavo!

GABALA, 22. oktobra (Info centar).- Šestoro srpskih strelaca i trener reprezentacije Dragan Donević doputovali su u Gabalu u Azerbejdžanu na finale Svetskog kupa (22 – 28. oktobar).

- Domaćini su se zaista potrudili, sve je na vrhunskom nivou, posebno nas je impresioniralo potpuno novo strelište gde su svi uređaji najmoderniji i pružaju izvanredne uslove za takmičenje – raport je Dragana Donevića posle prvog zvaničnog treninga.- Imali smo mali peh u toku putovanja, koferi sa oružjem Andree Arsović i Zorane Arunović su se polomili, ali na sreću puška i pištolj se nisu oštetili. Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Milutin Stefanović su odlično odradili zvanični trening vazdušnom puškom jer se takmiče 23. oktobra, dok su ostali bili na nazvanilčnim treninzima, jer se takmičnje kasnije.

Vazdušnom puškom za žene nadmetaće se za veliki kristalni globus Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) 11 takmičarki od toga dve iz Srbije Andrea Arsović i Ivana Maksimović. Iz prvih deset sa svetske rang liste je sedam takmičarki: 1. Siling Ji (Kina), 2. Cublasing (Italija), 4. Fajlšifter (Nemačka), 5. Arsović (Srbija), 6. Liuksi Vu (Kina), 7. Paul (Indija) i 10. Veloso (Singapur). Nedostaju trećeplasirana Bin Bin Žang (Kina) i devetoplasirana Englader (Nemačka).

Plasirale su se još 14. na svetskoj listi Jing Čang (Kina), 16. Ivana Maksimović, 18. Ramos iz Meksika i 20. Žukova iz Rusije. Tri svetske medalje u Grandi osvojile su Cublasing, Ji i Fajlšifter, a branilac titule u finalu Svetskog kupa je Ji. Najtrofejnija je Sonja Fajlšifter koja ima čak pet velikih kristalnih globusa ISSF za pet pobeda u finalu Svetskog kupa: 1999, 2000, 2001, 2010 i 2012. Iz ove grupe po dva globusa imaju Ji (2011. i 2013). i Vu (2008. i 2009).

Kod muškaraca, takođe će gađati 11 vrhunskih asova, iz prvih deset sa svetske rang liste gađaće devetorica: 1. Haoran Jang (Kina), 2. Luginec (Rusija), 3. Kruglov (Rusija), 4. Šidi (Mađarska), 5. Bubnovič (Belorusija), 7. Milutin Stefanović (Srbija), 8. Kampriani (Italija), 9. Ćinan Žu (Kina) i 10. Do Sang Kim (Koreja). Nedostaje šestoplasirani Jifec Cao (Kina), a plasirali su se 13. Rihter (Izrael) i 15. Bageri (Iran). U Grandi su na SP medalje osvojili Haoran, Luginec i Bubnovič, a Jang brani tutulu iz finala Svetskog kupa prošle godine. Od ovih učesnika Kinez Žu ima pet velikih kristalnih globusa (2004, 2007, 2009, 2011. i 2012)

Zorana Arunović će vazdušnim pištoljem gađati 25. oktobra a Damr Mikec i Andrija Zlatić će na vatrenu liniju MK pištoljem 26. oktobra.

Prošle godine, u finalu Svetskog kupa u Minhenu srpski strelci su osvojili četiri srebrne medalje. Sa dve se okitila Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj) a sa po jednom Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Andrea Arsović (MK puška trostav).