XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: „Srebrni“ globus doleteo iz Gabale

BEOGRAD, 28. oktobar (Info centar).- Streljačka reprezentacija Sbrije doputovala je sa finala Svetskog kupa održanog u Gabali u Azerebejdžanu na kome je Andrea Arsović osvojila „srebrni“ kristalni globus Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF).

- Finale Svetskog kupa je prelepo takmičenje, lepše i od Olimpijskih igara – rekla je Andrea Arsović po dolasku u Beograd.- Malo je učesnika, svi smo se lepo družili, domaćini su bili izvanredni, organizacja fantastična. Završila sam za mene jednu od najuspešnijih sezona u karijeri, u kojoj sam osvojila olimpijsku vizu, evropsko ekipno zlato sa evropskim ekipnim rekordom, evropsko pojedinačno srebro i svetsku ekipnu bronzu, obarala sam svetski i državni rekord i na kraju je došao i „srebrni“ kristalni globus. Ostaje žal što nisam osvojila i onaj veliki, jer imam već jedan „srebrni“ iz Minhena prošle godine, jer me je Kineskinja Si Ling Ji pretekla za 0,3 kruga. Sada nas čekaju novi izazovi, ali sam mnogo mirnija, sa mojim trenerom Draganom Donevićem već smo zacrtali trasu puta ka Riju a na nišanu nam je – olimpijska medalja.

Damir Mikec je petim mestom MK pištoljem bio je najbolji Evropljanin u „atomskom“ finalu u Gabali:

- Veoma sam zadovoljan osnovnim delom jer sam kao drugi ušao u finale, gde sam dobro počeao a onda su usledile greške i završio sam na petoj poziciji. Sezona je bila dugačka i naporna, ukrasila je zlatna medalja sa Svetskog kupa u Mariboru. Sada me čekaju međunarodni turniri i učešće u Bundes ligi koja je lepo takmičenje sa bučnom atmosferom i mnogo navijanja – rekao je Mikec.

Zorana Arunović je vazduušnim pištoljem osvojila osmo mesto:

- Sa dobrim rezultatom za ovaj deo sezone od 384 kruga ušla sam u finale kao druga, ali sma prva ispala. Mnogo je važno imati i malo sreće u finalu, a to je faktor na koji ne možete da utičete. Već za vikend idemo u Solin kraj Splita na jak međunarodni turnir i sa njime počinjemo pohod za olimpijsku vizu za Rio.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović uručio je na dočeku Andrei Arsović i Zorani Arunović bukete cveća i naglasio:

- Finalom Svetskog kupa stavili smo „srebrnu tačku“ na sezonu koja je bila dobra, ali kao sportista uvek mislim da mora i može i bolje. Osvojili smo dve olimpijske vize, tri svetske i tri evropske medalje, jedan trofej u finalu Svetskog kupa i osam odličja na Svetskim kupovim i sačuvali visoku poziciju u svetskom streljačkom vrhu. Zahvaljujem se u ime streljake organizacije Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OK Srbije na velikoj finansijskoj podršci našim programima.

Dragan Donević vodio je reprezentaciju u Gabali i sa ponosom je podvukao.

- Od 39 nacija koje su kvalifikovale strelce za finale Svetskog kupa, samo je 17 osvojilo medalje, među njima i Srbija. Ovo takmičenje okuplja krem svetskog streljaštva i srebro Andree Arsovič je veliki uspeh za srpski sport. Imali smo ukupno četvoro finalista, Damir Mikec je bio peti MK pištoljem, Ivana Maksimović sedma vazdušnom puškom, Zorana Arunuvić osma vazdušnim pištoljem. Šteta što Milutin Stefanović nije prošao u finale vazdušnom puškom, ostao je deveti, jer mislim da bi se upustio u borbu za globuse. Andrija Zlatić je završio na desetom mestu MK pištoljem.

Dočeku su, uz članove porodica, prisustvovali i brojni strelci i prijatelji streljačkog sporta. Ivana Maksmimović se zbog obaveza vratila ranije iz Gabale.

Finalom Svetskog kupa u Gabali srpski strelci su zaršili uspešnu sezonu u kojoj su osvojili 15 medalja (4 – 4 - 7) na Prvenstvima sveta, Prvenstvima Evrope, finalu Svetskog kupa i Svetskim kupovima.

Strelci Srbije su na Prvenstvu sveta u Granadi osvojili tri medalje –zlatnu ženska reprezentacija vazdušnim pištoljem (Šekarić, Z. Arunović, Veličković) i dve bronzane - ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Maksimović, Biserčić, Arsović) i muška reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći (Pletikosić, Sebić, Mirosavljev).

Na ovom takmičenju Andrea Arsović i Jasna Šakarić su osvojile za Srbiju olimpijske vize za Rio 2016.

Na Prvenstvu Evrope u Moskvi vazdušnim oružjem osvojene su tri medalje. Zlatom se okitila seniorska ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Maksimović, Arsović, D. Todorović) sa evropskim rekordom, srebro je pripalo Andrei Arsović (seniorke, vazdušna puška), a bronza Ivani Maksimović (seniorke, vazdušna puška).

U finalu Svetskog kupa u Gabali osvojeno je jedno srebro (Andrea Arsović -vazdušna puška).

Srpski strelci su na tri Svetska kupa ove godine osvojili osam medalja – dve zlatne, dve srebrne i četiri bronzane

U Fort Beningu osvojene su četiri medalje, dva srebra: Ivana Maksimović i Milutin Stefanović - oboje vazdušnom puškom i dve bronze: Zorana Arunović - vazdušni pištolj i Andrija Zlatić - MK pištolj.

U Minhenu osvojena je jedna medalja: bronza Andrea Arsović vazdušnom puškom.

U Mariboru su osvojene tri medalje - dva zlata: Zorana Arunović –vazdušni pištolj i Damir Mikec - MK pištolj i bronza: Milutin Stefanović - vazdušna puška.

Bilans medalja u 2014.

Svetsko prvenstvo 1 0 2 3

Evropsko prvenstvo 1 1 1 3

Finale Svetskog kupa 0 1 0 1

Svetski kupovi 2 2 4 6

Ukupno 4 4 7 15