XS
SM
MD
LG

Konstantin sam sebe pobedio u Novom Sadu

Posle 9 uzastponih pobeda, košarkaši niškog Konstantina pretrpeli su prvi poraz u ovoj sezoni pošto su izgubili od Vojvodine u Novom Sadu rezultatom 66:67 (20:21, 14:17, 15:22, 18:6) u 11. kolu Košarkaške lige Srbije. Najefikasniji u redovima Nišlija bio je Petar Despotović sa 17 poena (5 trojki) i 7 asistencija i Danilo Tasić sa 11 poena. Kod Novosađana bolji od ostalih bili su Novak i Čampara sa po 11 poena.

vitkovic-i-despotovic.jpg
Mladen Vitković i Petar Despotović; foto: Vanja Keser

Bolan, jako bolan poraz Konstantina! Imali su pobedu u svojim rukama, tri četvrtine igrali veoma dobro, a onda su sve prosuli u poslednjoj četvrtini.

Uzroke poraza treba tražiti u nekoliko segmenata – veliki broj promašenih slobodnih bacanja (čak 12) i izgubljenih lopti (16) i nedopustiv pad u igri u poslednjoj četvrtini i samo 6 postignutih poena u periodu. Bukvalno su poklonili pobedu Novosađanima i umesto produžetka, fantastične serije na 10 pobeda i čelne pozicije, niški košarkaši gledaju u leđa večerašnjem protivniku.

Odmah na početku utakmice zaigralo se žestokim tempom. Obe ekipe nisu se štedele u odbrani i igralo se dosta brzo. Rezultatska prednost bila je na strani Konstantina, pre svega zahvaljujući odličnoj roli Vladimira Veličkovića koji je trojkom i sa dve asistencije vodio svoj tim do prednosti od 7:3 i 10:8.

Sa druge strane, Novosađane je služio šut van linije 6.75, pa je na na polovini prve deonice rezultat bio izjednačen – 10:10. Dosta problema domaćima zadavao je centar Goran Ostojić, koji je sa 3 poena i 2 ofanzivna skoka takođe sjajno otvorio meč.

Na obe strane terena sevale su “varnice”, obe ekipe su igrale sa dosta kontakta, što je rezultitalo ranim izlaskom iz bonusa. Trojkom Bursaća i polaganjem Čampare, Vojvodina prvi put vodi u 8. minutu (18:17), ali već u sledećem napadu Despotović uzvraća istom merom i vraća rezultatsku prednost na stranu Nišlija.

Brzopletost je jedna od odlika koji je u pojedinim delovima prvog kvartala krasila obe ekipe, što je uslovilo nekoliko izgubljenih lopti. Novom trojkom Despotovića Konstantin beži na +3, da bi u poslednjem napadu dalekom dvojkom Jovan Novak postavio konačan rezultat prve četvrtine – 21:20 u korist niške ekipe.

Nagazile su na kočnicu u košgeterskom smilsu obe ekipe na startu druge četvrtine. Konstantin je muku mučio sa izvođenjem slobodnih bacanja, pa su već u 13.minutu imali polovičan učinak sa linije penala (4 od 8). Usledio je period igre sa dosta grešaka i ishitrenih odluka.

Domaći su forsirali šut spolja, koji je zakazao, dok su igrače Konstantina brzoplete odluke u napadu i “prodate” lopte koštale poenterskog posta od nekoliko minuta. Tokom čitavog drugog perioda trajala je rezultatska klackalica. Ekipe su se konstantno smenjivale u minimalnom vođstvu.

Četvrtom trojkom Despotovića i polaganjima Ostojića i Tasića Nišlije prave seriju 7:0 i na 2 minuta do kraja prvog poluvremena “beže” na 36:31, ali Voša smanjuje na 36:34. Nedopustiv aspekt izabranika Marka Cvetkovića leži u činjenicu da su Novosađani preuzeli totalnu kontrolu u ofanzivnom skoku, što im je omogućilo priliku da poentiraju iz drugog, pa i iz trećeg napada, ali su šuterski skroz zakazali.

Sa oba iskorišćena bacanja Obrenović vodi svoj tim na pauzu sa prednošću od 4 poena prednosti – 38:34.

Na najbolji mogući način Cvetkovićevi puleni su otvorili I treću deonicu, pa je posle polovičnog učinka sa penala Đorđevića i Tasića u 23. minutu prvi put na semaforu bila dvocifrena prednost – 46:36. Bursać odmah u narednom napadu pogađa trojku za domaće, a nakon izgubljene lopte Đorđevića, Čampara iz horoga pogađa, pa Novosađani su Novosađani za tili čas prepolovili prednost gostiju iz Niša.

Muku su mučili niški košarkaši sa penalima, pa su do polovine treće deonice uspeli da promaše čak 10 penala. Tasić i Obrenović sa linije slobodnih bacanja i Barać trojkom “guraju” Konstantin na +11 (52:41). Granitnu odbranu igrale su Nišlije I osujetile svaku nameru Vojvodine u napadu. Konstantnim preuzimanjima u odbrani, presekli su dosta napada i poenima iz kontre Obrenovića i Tasića sa penala stekli novu maksimalnu prednost u tom trenutku – 58:43.

Međutim, serija od 6:0 Vojvodine poziva na oprez, a Barać polaganjem postavlja konačan rezultat pred ulazak u poslednjih 10 minuta – 60:49.

slikafoto: Vanja Keser

A onda , očajna poslednja četvrtina Nišlija. Svesni odlične prednosti, košarkaši Konstantina “spustili su loptu” i mirnijim tempom sačuvaju stečenu prednost, što im je u uvodnim minutima polazilo sa rukom. Ali sa dva promašena zicera Despotovića i Ostojića na jednoj strani, i polaganjima Jeremića i Novaka na drugoj, Vojvodina u 33. Minutu prilazi na pristojnih -7 (62:55). Uvukla se nervoza u redove Nišlija, pa su se ređale greške u organizaciji napada. Prodate lopte Veličkovića, pa Obrenovića, pa opet Veličkovića omogućile su novosadskoj ekipi da se rezultatski približi. Nakon poena Grubora i trojke Novaka Vojvodina prilazi na samo poen zaostatka 4 minuta pre kraja utakmice (60:61).

Raspala se igra Konstantina u napadu, nije se nazirao kraj izgubljenim loptama, te je Cvetković bio prinuđen da zatraži minut odmora. Punih 5 minuta Nišlije nisu postigli koš u poslednjem kvartalu, pa je nakon polaganja Šešlije Voša potpuno preokrenula – 62:61. Poenterski koš prekida Despotović trojkom iz ugla, njegovom petom. Usledila su po 2 neiskorišćena napada na obe strane,  da bi horogom Šešlije Novosađani u poslednjih 2 minuta ušli sa minimalno prednošću.

Polovičnim učinkom sa penala Đorđević poravnava na 66:66 na minut i po do kraja. Promašenim zicerima Veličkovića i Šešlije omogućeno je Konstantinu da u poslednjem napadu rešava pitanje pobednika. Sjajno se iz pika otvorio Obrenović, bio sam na ziceru, ali ga je maestralno izblokirao Šešlija. Nakon toga Đorđević greši i daje gostima šansu da za 7 sekundi organizuje napad za pobedu.

Trener Nišlija se odlučio da brzim faulom rešava pitanje pobednika i poslao Alimpijevića na liniju penala, koji je pogodio prvo, promašio drugo. Veličković je povukao napred, asistirao do Vitkovića, koji je bio neprecizan u šutu za tri. Na kraju minimalna pobeda Vojvodine 67:66.

Nakon 10 odigranih kola Konstantin se nalazi na deobi 2. mesta sa ekipom FMP-a sa skorom 9-1, dok je Vojvodina na tronu bez poraza.

U narednom kolu Nišlije dočekuju ekipu FMP-a.


Jagodina 90 : 84 Vršac Swisslion
Spartak 67 : 78 Tamiš
Smederevo 1953 64 : 68 Napredak Rubin
Sloga 88 : 82 OKK Beograd
Vojvodina Srbijagas 67 : 66 Konstantin
FMP 79 : 74 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Vojvodina Srbijagas 10 10 0 20
2 Konstantin 10 9 1 19
3 FMP 10 9 1 19
4 Tamiš 10 5 5 15
5 Spartak 10 5 5 15
6 Smederevo 1953 10 4 6 14
7 OKK Beograd 10 4 6 14
8 Vršac Swisslion 10 3 7 13
9 Borac 10 3 7 13
10 Sloga 10 3 7 13
11 Jagodina 10 3 7 13
12 Napredak Rubin 10 2 8 12