XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arsovićeva i Mikec najuspešniji strelci, Donević naj trener, „Čika Mata“ najbolji klub

BEOGRAD, 22. januar (info centar) - Andrea Arsović strelac Partizana proglašena je za nauspešnijeg strelca Srbije u ženskoj konkurenciji u 2014. dok je Damir Mikec reprezentativac Policajca naujspešniji u muškoj konkurenciji.

U tradicionalom izboru Streljačkog saveza Srbije, na lepoj svečanosti u restoranu „Petica“ na Adi Ciganliji, priznanja su uručena i Draganu Doneviću šefu strunog štaba Partizana koji je najuspešniji trener i kragujevačkoj družni „Čika Mata“ koja je najuspešniji klub.

Arsovićeva je, ujedno, i prva na seniorskoj rang listi Streljačkog saveza Srbije u disciplini puška za žene, dok je Mikec broj jedan na seniorskoj rang listi za pištolj.

Dodeljeni su pehari i priznanja za najbolje na rang listama u ostalim kategorijama i disciplinama – puška, seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda, lane bio u „Akademiji Maksimović“), juniorska konkurencija: Andrija Milovanović (Niš) i Milica Babić (Palilula, lane bila u Novom Sadu), mlađe juniorske kategorije: Stevan Jovanović („Čika Mata“) i Milica Babić (Palilula, prošle godine gađala za Novi Sad), kadetske kategorije: Dimitrije Gaćeša (Mladost, Inđija) i Milica Tomić (Vranje), pištolj – seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda), juniorske kategorije: Aleksandar Živanović (Kolubara) i dva prva mesta: Jelena Tomić (Kikinda) i Marija Šunjevarić („Aleksa Dejović“), mlađe juniorske kategorije: Vitomir Tucović i Jovana Dragačevac (oboje „Aleksa Dejović“, Užice).

Družina „Čika Mata“ iz Kragujevac, šampion i pobednik kupa, je najuspešniji klub ispred „Novog Sada 1790“ i „Akademije Maksimović“.

- Ovom svačanošću obeležavamo i izuzetno uspešnu 2014. za srpsko streljaštvo, koje je u poslednje tri decenije najuspešniji olimpijski sport, a u Londonu 2012. od četiri medalje, dve su doneli strelci - srebro Ivana Maksimović i braonzu Andrija Zlatić - – istakao je u pozdravnoj reči Siniša Mašović predsednik SS Srbije – Lane su upravo strelci doneli srpskom sportu prve dve olimpijske vize, Andrea Arsović i Jasna Šekarić, a osvojeno je i 15 medalja- četiri zlatne, četiri srebrne i sedam bronzanih na Šampionatima sveta, Prvenstvima Evrope, finalu Svetskog kupa i Svetskim kupovima. Zato nas je neprijtno pogodilo smanjenje od 11 miliona u odnosu na naš prošlogodišnji budžet i ne znamo kako ćemo ispuniti ono što smo planirali jer se sponozri ne otimaju za streljački sport. Uputićemo pismo Ministarstvu omladine i sporta Srbije i tražićemo pojašnjenje. Nadam se da ćemo, uz obostrano razumevanje, naći rešenje da programi vrhunskih strelaca ne budu ugroženi.

Sporski direktor SS Srbije Srećko Pejović je istakao da u trenucima slavlja, ima i mnogo briga:

- Sa budžeom od 37 miliona, ne možemo da idemo na sva planirana takmičenja. Najverovatnije će otpasti dva prekookeanska Svetska kupa u Koreji i SAD, a time ćemo za 50 procenata smanjiti broj takmičenja u toj kategoriji na kojima možemo da osvojimo olimpijske vize. Redukovaćemo, i to drastično, i naše prognoze u pogledu broja kvota na kraju ove nama najvažnije godine u olimpijskom ciklusu, a planirali smo od šest do osam.

Andrea Arsović je izuzetno zadovoljna minulom sezonom: osvojila je evropsko srebro vazdušnom puškom, dva puta je postizala svetski i evropski rekord, osvojila srebro u finalu Svetskog kupa i bronzu na Svetskom kupu u Minhenu, ima i sve titule u Srbiji -kup MK puškom trostav i prvenstvo MK puškom trostav i 60 metaka ležeći, a vazdušnom puškom bila je prva u kupu i šampionatu. Bila je i u reprezentaciji Srbije koja je na EŠ vazdušnom pukom osvojila zlato sa evropskim rekordom (sa Maksimovićevom i Todorovićevom) a na SP u „bronzanoj“ selekciji (sa Maksimovićevom i Biserčićevom).

- Ovo priznanje mi je veliki podsticaj - rekla je Andrea Arsović.- Imala sam tešku, ali uspešnu godinu, a pred nama još teža, prepuna izazova. Ispunili smo moj trener Donević i ja prvi cilj, osvojila sam olimpijsku vizu ali u ovoj godini ima mnogo takmičenja a na svakom je motiv isti – da se „pogodi“ medalja.

Damir Mikec je prošle godine osvojio zlato MK pištoljem na Svetskom kupu u Mariboru, pobedio je vazdušnim pištoljem u kupu i prvenstvu, MK pištoljem je bio drugi u kupu i prvi u šampionatu:

- Ovo mi je drugi put posle 2008. da sam broj jedan na rang listi za pištolj. Prošle godine je bilo dobrih rezultata, mnogo prvih mesta i finala, ali sam nekoliko puta bio i četrvri, a to u streljaštvu znači da ti je sportska sreća okrenula leđa. Ovo priznanje mi je „vetar u leđa“ da u predolimpijskoj godini ispunim ono što smo moj trener Goran Mikec i ja zacrtali – osvajanje olimpijske vize – rekao je Mikec.

Trener Dragan Donević, koji je dugi put za redom prglašen nauspešnijim stručnjakom u srpskom streljaštvu, je bio, sa psihologom Milicom Srećko, ključni igrač u timu Andree Arsović:

- Naporno smo radili a uspesi su pokazali da se trud isplatio! Andrea Arsović je lane visokim rezultatima pokazala da spada u sam svetski vrh, završila je sezonu na trećem mestu svetske rang liste. Imamo visoke mete i u ovoj godini, nešto nam je lakše kada smo ispunili olimpijsku normu, ali neće biti opuštanja. To je pokazao i nedavni turnir u Rušama, gde je Andrea oborila državni rekord...

Milan Armuš, predsednik „Čika Mate“ je sa mnogo emocija podigao veliki pehar:

- Ovo je prvi put u prebogatoj istoriji kluba da smo dobili ovo priznanje. Prošle godine su se na velikoj međunarodnoj sceni Stevanu Pletikosiću, koji je već 25 godina zaštitni znak našeg kolektiva, pridružili i Milutin Stefanović, Stevan Jovanović, Miloš Ivanović... a Nevena Armuš predvodi mladi talas koji se već afirmisao na domaćim taikmičenjima. Stefanović je doneo i srebrnu i bronzanu medalju sa Svetskih kupova, bio u reprezentaciji na SP i mnogo doprineo da dođemo do prvog mesta na listi najuspešnijih kolektiva na kojoj je čak 26 ekipa. Mnogo nam pomažu i društveno sportske organizacije Kragujevca, dobili smo moderno zatvoreno MK strelište i ono je pomoglo da porastu rezulati i otvore vrata našim strelcima za reprezentativne selekcije.

Trofeje su uručivali predsednik SS Srbije Siniša Mašović, dragi gosti sportski direktor OKS Damir Štajner i savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica, sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović, nekadašnji selektori Goran Maksimović i Zoran Stojiljković, olimpijska šampionka i bronzana iz Atlante Sanja Ivošev, jedan od trenera Andre Arsović Janoš Juhas, potpredsednici SSS Obrad Stevanović i Nebojša Relić, članovi UO SSS Milan Parezanović i Vitomir Homan, dok su najmlađim laureatima pehare dodelili Andrea Arsović, Damir Mikec i Milenko Sebić.

Prisustvovao je veliki broj uglednih zvanica, streljačkih radnika, veterana streljačkog sporta i prijatelje streljaštva. Nije bilo predstavnika Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Bilans medalja u 2014.

Svetsko prvenstvo 1 0 2 3

Evropsko prvenstvo 1 1 1 3

Finale Svetskog kupa 0 1 0 1

Svetski kupovi 2 2 4 6

Ukupno 4 4 7 15