XS
SM
MD
LG
22.01.2015 Administrator

IN MEMORIAM: Preminuo novinar “Tanjuga” Bora Ratković

Posle duge i teške bolesti danas je u Beogradu u 76. godini preminuo nekadašnji istaknuti novinar Sportske rubrike Tanjuga Borivoje-Bora Ratković. U dugogodišnjoj karijeri, koja je u Tanjugu trajala duže od pola veka, Ratković je ostavio dubok, neizbrisiv trag. Dugi niz godina izveštavajući sa najvećih domaćih takmičenja, evropskih i svetskih prvenstava i olimpijskih igara isticao se vrednoćom, pouzdanošću i retkim profesionalizmom.

Ratković je bio hroničar i svedok mnogih sportova koji su sredinom prošlog veka krčili sebi put ka svetskom vrhu. Posebno je bio privržen košarci, a prvi je jugoslovenski novinar koji je kontinirano pratio događaje i u ženskoj konkurenciji.

Svestran i obrazovan, profesionalno radoznao, izveštavao je gotovo sa svih sportskih borilišta – od fudbala, preko košarke, stonog tenisa, do kajaka i kanua i drugih „malih” sportova. Neumorno je pokrivao događaje u nekadašnjem JOK, SFKJ, RZFK, kao i drugim asocijacijama i sportskim institucijama.

Imao je briljantnu karijeru kao malo srpskih i jugoslovenskih novinara. Zahvaljujući takvom odnosu dobio je oko 250 plaketa i nagrada.

U Sportsku redakciju Tanjuga Ratković je došao 1. aprila 1959. i u njoj radio sve do sredine 2012. Prihvatao je mlade novinare i nesebično ih uvodio u težak posao agencijskog izveštača. Svojim primerom je to najbolje činio, pokazujući da je u tom poslu neopohdna sistematičnog i konitinuitet u radu.

Ratković je bio jedan od retkih jugoslovenskih, posebno srpskih novinara koji je bio svedok osvajanja titula svetskog prvaka u košarci - 1970. u Ljubljani i 1978. godine u Manili.

Pored svestranog rada u matičnoj redakciji bio je jedan od utemeljivača sportske dokumentaristike na našim prostorima. Zahvaljujući toj strasti, iza Ratkovića je ostala neprocenjiva arivska građa domaćeg i međunarodnog sporta koja tek treba da se sistematizuje i obradi.

Sahrana Bore Ratkovića obaviće se u ponedeljak, 26. januara, u 12 sati, na Bežanijskom groblju u Beogradu.