XS
SM
MD
LG

Ragbi 13 Kup Srbije: "Večiti" sigurni, Dorćol teško, BZ za istoriju

Bijeli zečevi, Partizan, Dorćol i Crvena zvezda su pobedama u drugoj rundi Kupa Srbije izborili plasman u polufinale. Poraženi četvrtfinalisti nastavljaju takmičenje u Štitu Srbije, koji će nakon poraza u produžetku braniti Radnički iz Nove Pazove.

U prvoj utakmici tokom vikenda, u subotu 18.aprila, Bijeli zečevi su na gostovanju u Nišu načinili malo iznenađenje pobedom nad domaćim Radničkim rezultatom 24:6. Ovim trijumfom Banjalučani su iz trećeg pokušaja uspeli da se plasiraju u polufinale najmasovnijeg srpskog takmičenja, pošto su u prethodna dva navrata zaustavljani u četvrtfinalu. Gosti iz Republike Srpske su do vođstva na pauzi stigli esejem Alena Martića, da bi u nastavku prednost povisili David Stanišić sa jednim i Nedeljko Suvajčević sa dva eseja uz golove Ognjena Dedića i Čedomira Hrnjaza. Jedini esej za domaći Radnički postigao je Marko Ćuk, kada su „zečevi“ već vodili 20 poena razlike, a zaostatak je ublažio Miloš Stašin golom. Međutim, konačan rezultat je postavio rezervista Vukosav Radaković za veliko slavlje Krajišnika na prvom gostovanju na jugu Srbije.

Partizan je otvorio program u nedelju sigurnim trijumfom nad Tašmajdan Tigrovima. Na kraju prvog poluvremena bilo je nerešeno, pošto su do vođstva prvi stigli „tigrovi“ preko Nikše Unkovića (esej) i Ivana Šušnjare (gol), a izjednačili Branko Čarapić i Džavid Jašari. Finiš prvog dela igre obeležila je nedisciplina, koja je sankcionisana žutim kartonom za kapitena Tašmajdana Stefan Nikolića i crvenim za stuba Partizana Vlada Kušića. Iako su startom drugog poluvremena gosti kompletirali postavu, Partizan je sa dva eseja došao do prvog značajnijeg vođstva. Ponovo su protagonisti bili Čarapić i Jašari. Smanjio je Lazar Petković, ali je usledila nova serija „crno-belih“ u kojoj su pored pomenutog dvojca učestvovali Dušan Milutinović i Dario Abidinović. „Tigrovi“ se nisu predavali, pa je Đorđe Gak postigao esej uz treći gol Šušnjare, ali je potom u finišu „proradio“ Dragan Janković, koji je sa dva eseja postavio konačnih 44:18.

U Novoj Pazovi je viđena najinteresantnija utakmica ove runde, koju je Dorćol rešio u svoju korist tek u produžetku. Domaći Radnički je bio potpuno ravnopravan rival, pa je već drugi nerešen rezultat u Kupu Srbije ove godine potpuno pravedan i realan rezultat dešavanja na terenu. Tokom cele utakmice viđena je rezultatska „klackalica“, prvo su poveli Sremci, Dorćol je preokrenuo, uzvratili domaći, ali su branioci trofeja ipak otišli na odmor sa prednošću od 24:16. U prvim minutima nastavka Dorćol je uvećao prednost, ali su Pazovčani sa četiri uzastopna eseja preokrenuli rezultat. U poslednjih deset minuta, Beograđani su uprkos igraču manje zbog žutog kartona Vladimiru Staniću ponovo došli u vođstvo, ali i ispustili prednost, pa se regularni tok utakmice završio rezultatom 42:42. U prvom minutu produžeta sve je bilo rešeno, budući da su domaći odmah izgubili posed nakon šuta sa centra, a gosti iskoristili dezorganozovanost u odbrani sa konačnih 46:42. Eseje za Radnički su postigli Nemanja Bajić, Miloš Đurković, Slaviša Zekić, Slobodan Jovanović, Mile Podkoljnjak, Pero Madžarević i dva Žarko Kovačević. Kapiten Novopazovčana Zekić je izveo 5 uspešnih šuteva na gol iz 8 pokušaja, za razliku od gostiju za koje je Stefan Nedeljković bio precizan iz svih 7 šuteva. Nedeljković je postigao i 2 eseja, koliko i Aleksa Radić, uključujući i odlučujući kojim je Dorćol obezbedio plasman u nastavak takmičenja u kome brani titulu. Najubojitiji igrač gostiju bio je Stevan Stevanović, koji je zabeležio 4 eseja.

Nakon duela Partizana i Tašmajdana, program na SC „Inge“, ali i u četvrfinalu zatvorili su Crvena zvezda i Soko. Aktuelni šampion i prošlogodišnji finalista Kupa slavio je ubedljiv trijumf od 74:12, ali sve pohvale idu i Vranjancinma, koji su dobar otpor pružili u prvom poluvremenu, posebno u prvih pola sata. Ono što je uzrok nezanimljivijeg drugog poluvremena je evidentan nedostatak utakmica za bivšeg finalistu Kupa Srbije. U redovima „crveno-belih“ prednjačili su braća Dedić sa po 3 eseja i Miloš Ćalić sa 2, dok su po jedan postigli Slobodan Manak, Miloš Zogović, Nikola Vulić, Petar Milanović, Miodrag Tomić i Vuk Štrbac, koji je i postavio konačan rezultat. Vladislav Dedić je postigao 2 gola iz 3 pokušaja, dok je Vojislav Dedić bio precizan 7 puta iz 11 pokušaja. Za Soko eseje su postigli Aleksandar Stanojković i Đorđe Stošić, koji je dodao i gol, kao i Slavko Marković.

Žreb je odredio da se u polufinalu Kupa Srbije  sastaju: Bijeli zečevi - Dorćol odnosno Crvena zvezda - Partizan. U polufinalu Štita Srbije se sastaju Tašmajdan Tigrovi - Radnički (N.Pazova) i Radnički (Niš) - Soko. Sve utakmice su na programu u terminu 2./3. maja.