XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Pejović odbrao za Minhen i Baku

BEOGRAD, 28. april (Info centar).- Srećko Pejović sportski direktor Streljačkog saveza Srbije odredio je strelce za Svetski kup u Minhenu od 26. maja do 2. juna i saopštio je pomenični spisak učesnika sa disciplinama za prve letnje Evropske olimpijske igre u Bakuu u Azerbejdžanu od 12. do 28. juna.

U Minhenu će puškom nišaniti nove olimpijske vize Milenko Sebić (C. zvezda, sve tri discipline- MK puška trostav i 60 ležeći i vazdušna puška), Milutin Stefanović („Čika Mata“ – vazdušna puška, van konkurencije MK puška trostav i 60 ležeći), Nemanja Mirosavljev (Novi Sad –MK puška trostav i 60 ležeći), Stevan Pletikosić („Čika Mata“ – sve tri discipline), Dejan Pešić (Pančevo - van konkurencije MK puška trostav i 60 ležeći), Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“) - obe će gađati MK puškom trostav i vazdušnom puškom, Dragana Todorović („Novi Beograd Ušće“ – MK puška trostav, van konkurencije vazdušna puška), Jelena Živković (Jagodina –van konkurencije MK i vazdušna puška) i Katarina Biserčić (Niš – vazdušna puška, van konkurencije MK puška trostav).

Pištoljem, gađaće MK i vazdušni pištoljem Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“), kao i Zorana Arunović (C. zvezda) i Jasmina Grgić (Smederevo), dok će po jednu disciplinu u konkurenciji gađati Jasna Šekarić (C. zvezda -MK pištolj) i Bobana Veličković (Bor 030 - vazdušni pištolj). Drugim oružjem obe će gađati van konkurencije za „em – ku – es“.

U stručnom štabu na olimpijskom strelištu u Minhenu biće Srećko Pejović, Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Goran Maksimović.

U Bakuu će gađati 12 strelaca a imaćemo i dva miks tima. MK puškom obe discipline gađaće Nemanja Mirosavljev i Milenko Sebić, vazdušnom puškom Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić. Sa oba oružja, vazdušnom i MK puškom trostav za medalje će se boriti Andrea Arsović i Ivana Maksimović. Zorana Arunović gađaće sa oba pištolja, Jasna Šekarić samo MK pištoljem, a Bobana Veličković samo vazdušnim pištoljem. Damir Mikec će na vatrenu liniju MK i vazdušnim pištoljem, Dimitrije Grgić samo vazdušnim a Andrija Zlatić samo MK pištoljem. U stručnom timu biće Srećko Pejović, Dragan Donević i Jelena Arunović.

- Većina reprezentativaca je na pripremama u Novom Sadu za Svetski kup u Fort Beningu u SAD od 11. do 19. maja – kaže Pejović.- Milenko Sebić, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Katarina Biserčić i Jelena Živković vredno treniraju puškom, pištoljem brusi formu Dimitrije Grgić. Zorana Arunović, Jasmina Grgić, Jasna Šekarić i Bobana Veličković pridružiće im se u sredu 29. aprila, dok će Ivana Maksimović i Dragana Todorović sa Goranom Maksimovićem doći na pripreme od 4. do 9. maja. Pozvao sam i dve juniorke Milicu Babić i Sanju Vukašinović koje sjajno gađaju ove sezone. Damir Mikec je na priremama u Splitu, dok Andrija Zlatić trenira u Užicu. Ne ide u Fort Bening, potreban mu je odmor i duži period bez takmičenja. Počeo je rad sa novim MK pištoljem, mislim da će ga manja pauza osvežiti i vratiti u formu da pruži najviše kada bude najpotrebnije.

Pejović, kome na pripremama asistiraju treneri reprezentacije Dragan Donević i Jelena Arunović, posebno ističe:

- Ove sedmice smo imali dosta obaveza, lekarske preglede stipendista MOS i učesnika Evropskih igara, tako da nisu svi startovali zajedno na pripremama. Planove nam remeti kvar na elektronskim metama za 25 metara. Veoma sam zadovoljan rezultatima na prvom ISSF Svetskom kupu u Čangvonu. Osim kvota Grgića i srebrne medalje i kvote Ivana Maksimović, bilo je sjajnih rezultata, dva Sebićeva finala i dva lična rekorda, Mikecovo finale, nekoliko visokih rezultata blizu finala, lični rekord Milutina Stefanovića u trostavu, a Zorana Arunović je ispustila “već viđeno” finale...

Srećko Pejović je malo “promešao karte” za Svetski kup u Minhenu:

- Pored Evropskih igara u Bakuu, gde strelci učestvuju na osnovu kvota Evropske streljačke konferderacije - ESK, očekuje nas i Univerzijada u Gvanžuu u Koreji od 3. do 14. jula kao i Prvenstvo Evrope MK oružjem u Mariboru od 19. jula do 2. avgusta i oba su kvalifikaciona za Rio – objasnio je Pejović.- Šansu će dobiti više strelaca, tamo gde imamo veći kvalitet i gde očekujemo prodor mlađih takmičara. Za Evropske igre, prijavljeni su dva tima u miksu - vazdušnom puškom Milutin Stefanović i Andrea Arsović, zlatni sa Prvenstva Evrope u Arnhemu, a pištoljem Bobana Veličković i Dimitrije Grgić. Ovde sam promenio plan, ovako Damir Mikec i Zorana Arunović koje sam prvobitno odredio za miks, dobijaju obe discipline, a Grgić i Veličkovićeva još jednu priliku. Napravljen je balans da bi se svi lakše fokusirali na formu tamo gde su najbolji.

Na kraju, Pejović je ocenio i prvi Kup SS Srbije MK oružjem održan minulog vikenda u Novom Sadu:

-Izdvojio bih odlične rezultate puškom Milice Babić i Sanje Vukašinović a kod juniora Lazara Kovačevića i Andrije Milovanović koji su postigli lične rekorde u trostavu. Mladi strelci će ići u Osijek 2. i 3. maja na kvalifikacije za Ligu mladih Evrope. Maj će biti pun obaveza, nadam se i visokih rezultata i plasmana…

Na Svetskom kupu u Fort Beningu (SAD) od 11. do 19. maja gađaće – puška: Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Milenko Sebić (C. zvezda) i Milutin Stefanović („Čika Mata“), Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Maksimović (Akademija Maksimović), pištolj: Dimitrije Grgić (Akademac) i Damir Mikec (Policajac), Jasna Šekarić i Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030) i Jasmina Grgić (Smederevo).

Srbija do sada ima četiri olimpijske vize i osvojili su ih prošle godine na SP u Granadi Andrea Arsović (puška) i Jasna Šakarić (pištolj) a ove godine u Čangvonu na Svetskom kupu Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj).