XS
SM
MD
LG

Živko Misirača, animator košarke u Pećincima

Pune tri decenije Živko Misirača „druguje“ sa košarkom. Najpre kao igrač, a u poslednjih desetak godina je u „trenerskim vodama“.

- Počeo sam ozbiljnije da se bavim košarkom 1986. godine u Pećincima, kod profesora Vladana Vukovića - kaže Misirača - Posle nekoliko meseci prelazim u beogradski Partizan, u kojem sam prošao sve selekcije i došao do prve ekipe. Međutim, teško je bilo izboriti mesto u „drim timu“ u generaciji Danilovića, Đorđevića, Paspalja, Stevanovića, Lončara… Po povratku iz Armije, jednu sezonu igram za Kolubaru iz Lazarevca, a potom za beogradski Radnički, Ibon (Nikšić), Uniks (Kazanj), Zelenu goru (Poljska), Igokeu (Republika Srpska), Obervart (Austrija) Sentjur (Slovenija), Harstad (Norveška), Besanson (Francuska)…Zaista je mnogo poznatih imena iz sveta košarke s kojima sam sarađivao kako igrača, tako i trenera.

Pioniri najbolji u Sremu

Kako ste prešli u trenerske vode?

- Dok sam igrao sa slovenačku Postojnu, 8. marta 2007. na jednoj prvenstvenoj utakmici doživljavam težu povredu - nastavlja Živko Misirača - Na insistiranje uprave kluba, preuzimam istu ekipu kao trener. Počelo je sasvim solidno, što je bio sasvim dovoljan razlog da se ozbiljnije posvetim trenerskom poslu. U međuvremenu sam diplomirao na Visokoj školi za zdravstvo i sport i trenutrno imam „crvenu licencu“, s kojom mogu trenirati bilo koju seniorsku selekciju kako u Srbiji, tako i u Evropi.

Najmlađi košarkaši

Kako je počelo sa animiranjem dece u pećinačkoj opštini za ovaj sport?

- Košarkaški klub Srem Basket počinje sa radom u Pećincima 6. februara - vraća film Misirača - Trenutno radimo sa dve grupe dece: minibasket i pioniri. Mlađi pioniri su nedavno završili takmičenje i postali prvaci Srema. Ista generacija dece je prethodno bila šampion područja u minibasket uzrastu. Dakle, uvek smo bili u samom vrhu sremske košarke. Možemo se pohvaliti da već imamo i članove reprezentativnih selekcija, tako da na najbolji način predstavljamo opštinu Pećinci. Deci koja prerastu našu sredinu i krenu u srednju školu, trudimo se da nađemo adekvatan klub, kako bi nastavcila sa usavršavanjem. Prateći naš rad i rezultate, veliki klubovi poput Crvene zvezde, Hemofarma, Vojvodine i drugi, žele saradnju, kako bi decu angažovali i potpisali ugovore s njima već posle kadetskog uzrasta.

Živko Misirača

Planovi?

- Trenutno igramo Letnju ligu Srema - nastavlja Živko Misirača - Početkom avgusta odlazimo u Krupanj, gde ćemo početi s pripremama za zimsku sezonu. Prvog vikenda u septembru čeka nas organizacija, već tradicionalnog, mini kampa „Vikend pod koševima“, kroz koji je do sada prošlo više stotina klinaca iz šire okoline, kao i mnogo poznatih lica iz sveta košarke.