XS
SM
MD
LG

Ogromni izazovi pred Todorem Mandićem, predsednikom Boćarskog saveza Beograda

 

Više mladih i pokriven teren

 

   Na poslednoj Skupštini BSB, za „prvog čoveka“ beogradskih boćara izabran je Todor Mandić, dugogodišnji boćarski i sportski radnik. Predsednik je i jedan od osnivača BK Altina.

   - Počeo sam se baviti ovim sportom u Cavtatu, u društvu ondašnjih penzionera - kaže Todor Mandić - To je u početku bilo „na divlje“. Ubrzo osnivamo klub, koji je brzo napredovao i došao čak i do saveznog ranga, gde je imao zapaženu ulogu u konkurenciji klubova iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i nešto kasnije Bosne i Hercegovine. Ekipe iz Srbije su se priključile tek osamdesetih godina. U pojedinačnoj konkurenciji, između ostalog, 1984 godine, na Prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu, u disciplini pojedinac bio sam šampion. Bio sam i reprezentativac Jugoslavije, s kojom sam na Mediteranskim igrama u Splitu osvojio bronzanu medalju. Zbog ratnih dešavanja, devedesetih godina prelazim u Beograd i priključujem se BK Krajini Knin iz Zemuna, koji mi je bio najbliži mestu stanovanja. Zahvaljujući poznanstvu s ljudima iz crnogorskog boćanja, pokrećemo u to vreme ligu na nivou Srbije i Crne Gore. Godine 2013. dolazim na ideju da osnujem klub na Altini, kraju Zemuna gde živim. To je bilo 20. aprila. Prošle godine se uključujemo u prvenstvo Druge lige i već na startu postižemo odlične rezultate u svojoj grupi, kao i na brojnim turnirima. Na žalost, u baražu za plasman u Prvu ligu, bolja je bila ekipa Novog Beograda. Trenutno smo na drugom mestu u Drugoj ligi - grupa Jug, gde smo uz ekipu Zele najozbiljni kandidat za plasman u najviši rang. Klub se razvija po planu, a što nam je najdraže, sve više nam se priključuju mladi igrači.

   Teren na kojem igra Altina, po opštem mišljenju, jedan je od najboljih u Srbiji.

   - Ogromnu pomoć Opštine Zemun imali smo prilikom izgradnje terena, tribina i pratećih prostorija, - nastavlja Mandić - Takođe, velike zasluge ima i ovdašnji ugledni mladi privrednik Davor Macura. Imam dogovor s Opštinom da ove terene u najskorije vreme natkrijemo ili pokrijemo, kako bi se boćanje 365 dana u godini igrali i mladi i stari, kao i osobe s posebnim potrebama. Postoji čak i realna mogućnost da dobijemo sredstva i od Evropske unije, kako bi imali pravi sportski centar. Trenutno smo angažovani na dobijanju potrebnih papira. Jedan od prioriteta u budućem radu je popularizacija ovog sporta među najmlađim. Već od početka sledeće školske godine obići ćemo sve osnovne i srednje škole i ponudima učenicima da deo svojih aktivnosti mogu obavljati i na boćarskim terenima, koji su im najbliži. Tako bi stvarali „novi kada“ i budućnost srpskog boćanja.

 

Ž. Radivojević

 

Todor Mandić, predsednik BS Beograda

Hram boćanja na Altini