XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Mikec: „Baku je bila veoma uspešna stanica na putu za Rio“

BEOGRAD, 7. jul (Info centar). - Strelac Damir Mikec, osvajač dve zlatne medalje na prvim Evropskim igrama u Bakuu prošlog meseca, izjavio je na konferenciji za medije Olimpijskog komiteta Srbije u hotelu „Holidej in“ u Beogradu da je streljaštvu, koje je sa četiri zlatne medalje bio nauspešniji sport u srpskoj ekspediciji, Baku bio veoma uspešna stanica na putu za Rio!

- Jako sam se obradovao kad sam čuo da je i Evropa dobila svoje takmičenje jer smo bili jedini kontinent bez svojih igara. Dočekao sam ih na najbolji mogući način. Osvojio sam dve zlatne medalje i prezadovoljan sam. Takmičenje je bilo organizovano na vrhunskom nivou. Konkurencija je u našem sportu bila izuzetno jaka, a ipak smo, sa četiri najsjanija trofeja, zauzeli drugo mesto na listi nacija osvajača odličja na streljačkom turniru. Naredna stanica je Evropsko prvenstvo MK oružjem u Mariboru od 18. jula do 2. avgusta. Srbija ima već osam olimpijskih kvota, a borba za odlazak u Rio i dalje traje i na još tri takmičenja možemo da povećamo broj učesnika i budemo brojniji nego u Londonu – istakao je Damir Mikec.

Na konferenciji za medije su govorili i potpredsednik OKS Žarko Paspalj, generalni sekretar Đorđe Višacki, olimpijska šampionka u tekvondou iz Londona i osvajačica srebrne medalje u Bakuu Milica Mandić, kao i šef misije tima Srbije za Olimpijske igre u Riju Damir Štajner. Uz sumiranje rezultata na prvim Evropskim igrama u Bakuu, najavljena su i kvalifikaciona takmičenja na kojima će se sportisti Srbije boriti za olimpijske vize.

- Evropske igre su fantastično takmičenje i ispisana je nova stranica u istoriji sporta. Čestitke svim našim sportistima, jer je Srbija osvojila 12. mesto u konačnom plasmanu zemalja sa ukupno 15 medalja, od čega osam zlatnih. Ostvaren je izvanredan rezultat što svakako uliva i veliku nadu za Rio naredne godine – istakao je Žarko Paspalj potpredsednik OKS.

Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS, je naglasio da su medalje u Bakuu bile planirane, kao i da su većina osvajača trofeja u Bakuu i kandidati za visoke plasmane iduće godine u Riju.

- Većina medalja, izuzimajući neolimpijske sportove i discipline sambo i basket tri na tri, kao i vaterpolo i plivanje koji su bili na vrhunskom, ali juniorskom nivou, osvojena je u najjačoj mogućoj konkurenciji u ovom momentu u Evropi. Sami sportisti to vrlo dobro osećaju i sa novim samopouzdanjem nastavljaju ka Olimpijskim igrama u Riju.

Milica Mandić je istakla da su Evropske igre bile su veoma bitne za tekvondo:

- Donosile su mnogo bodova za svetsku rang listu jer su bile u rangu sa Evropskim prvenstvom i gran pri turnirima. Moja srebrna medalja donela mi je 24 poena koji su mi pomogli da zadržim prvu poziciju. Mlada Tijana Bogdanović se sa srebrnom medaljom popela na 17. mesto i ima sve više šansi da se kvalifikuje na Olimpijske igre. Svakako da je težak put, ali verujem da će uz tim koji ima na kraju i uspeti. Trudiću se da do kraja godine zadržim vodeću poziciju i direktno se kvalifikujem za Rio. Radujem se tom izazovu...

Šef misije tima Srbije u Bakuu Damir Štajner zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta čija je stalna podrška omogućila da se dobar deo programa sportista uspešno realizuje, ali i svim sponzorima i partnerima Olimpijskog komiteta Srbije.

- Evropske igre su bile pokazatelj gde se sportisti i njihovi treneri nalaze godinu dane pre OI u Riju. Kvalifikacije za Olimpijske igre traju do jula 2016. kada ćemo moći da sagledamo i konačnu veličinu i sastav tima Srbije za Rio. Trenutno imamo kvalifikovanih 38 sportista. Plivač Arkadij Vjačanin je početkom ove godine počeo da pliva za Srbiju i isplivao „A“ olimpijsku normu u dve discipline, ali u ovom trenutku još uvek nema formalno pravno mogućnost da učestvuje za Srbiju u Riju. Sa Plivačkim savezom Srbije i međunarodnom federacijom smo u procesu dobijanja potrebnih papira i saglasnosti kako bismo mogli da se obratimo Međunarodnom olimpijskom komitetu i dobijemo dozvolu da i on u Riju brani boje Srbije.