XS
SM
MD
LG

Odbojka - Nikolini orlovi kreću podno Goča

Muška seniorska reprezentacija Srbije obavila je prvi deo priprema u Vrnjačkoj Banji podno planine Goč. Orlovi selektora Nikole Grbića vredno rade pripremajući se za Evropsko prvensto koje se početkom oktobra održava u Italiji i Bugarskoj. Domaćini čine sve da se reprezentativci osećaju prijatno.

- Svi se rude da nam maksimalno, koliko mogu, izađu u susret. Ne postoji ništa za čim imamo potrebe a da se to ne ispuni na pravi način. Tako uspevamo da u potpunosti ispunimo plan i program predviđen za ove pripreme u Vrnjačkoj Banji. Sve se rešava u hodu tako da nismo imali nikavih poteškoća u radu. Nadam se da će nam do kraja i vremenski uslovi biti povoljni jer je u hali dosta vruće ali to nam sigurni neće smetati u radu.

Jesu li igrači imali dovoljno vremena da odmore posle velikog uspeha nakon završnice Svetske lige?.

- Ovo je jedna od retkih sezona u kojoj su imali mesec dana između dva trakmičenja. To je bila odlična stvar da mogu da odmore i telo i glavu i dođu odmorni na prozivku. Svi su došli motivisani i rade sa puno entuzijazma u želji da ponove igre koje su prikazane u toku Svetske lige i u samoj završnici Fanjal foru koji je odigran u Brazilu. To je svakako i veliki zamajac pred prvenstvo Starog kontinenta..

Imali ste fenomenalnu igračku karijeru u zemlji, inostranim klubovima i naravno reprezentaciji. Sada ste i kao selektor startovali odlično. Hoće li se nastaviti taj uspešan niz.

- Mi sada igramo na evropskom prvenstv u gde nema Brazila i Amerike ali ima Francuske, Italije, koja je i domaćin baš kao i Bugarska. Tu je i Rusija, koja je vratila svog trofejnog trenera i biće u najjačem sastavu. Tako da bi mi u četvrtfinale za protivnike imali Francusku ili Italiju. To su ekipe sa kojima smo ravniopravni i jedna ili dve lopte mogu da odluče o konačnom ishodu. Mi imamo kvalitet da se borimo sa najjačim ekipama ali je sve nepredvidivo. Naš cilj je da se nađemo u Sofiji na polugfinalu i uđemo u borbu za medalju. Do tada ima dosta da se radi.

Vi ste igrali u timu sa većinom ovih reprezentativaca. Kakva je razlika komandovati na samom terenu ili sa klupe u ulozi selektora?.

- Dva sveta. Jedna stvar je kada si igrač i imaš jednu usku specijalnost recimo organizaciju napada ili nešto drugo. Sa druge strane ti moraš da organizuješ rad i trening za trideset ljudi na dnevnoj bazi i da negde moraš da bvrineš o nekim drugiom stvarima koje nemaju veze sa utkmicom. Mnogo je teže i komplikovanije organiozovati sve to nego sa mesta igrača. Mislim da sam sada i stariji i staloženiji, imam svoj stav ali i veliku podršku Saveza koji mi izlazi u susret u svim situacijama.

Rano je pričati o Svetskoj ligi. Očigledno se menja sistem takmičenja koje će trajati, po grupama, samo tri vikenda.

- Znam samo da ima tri grupe i koji su klubovi u našoj i drugim grupama. To je zapravo improvizacija zbog toga što je olimpijska godina jer nema šanse da jedna Svetska liga bude ovako kratka. Najgori scenario da se, recimo, ne kvalifikujemo za Rio na Olimpijske igre i da Svetsku ligu završimo tako brzo. Imali bi zaista dug odmor što ne bi bilo dobro. Apsurd je i to da će posle ta tri vikenda završnica lige biti održana deset dana posle grupnog dela nadmetranja. Ponekad FIVB pravi takve programe posle kojih mi možemo samo da prevrćemo očima. Mislim da je to urađeno samo zato što je u pitanju olimpijska godina - rekao je na kraju Nikola Grbić, selektor reprezentacije Srbije.

 

IZ USPEHA U USPEH

Kada se napravi takav uspeh kao u ovogodišnjoj Svetskoj ligi, posle više godina u ovom takmičenju, bilo bi lažno skromno da se krijemo iza svega. Svesni smo da smo igrali veoma dobro i naše ambicije i jesu da se borimo za najviši plasman na svim narednim takmičenjima.

FEŠTA U GRAČACU

U selu Gračac rodnom mestu Srećka Lisinca bila je prava fešta. Tradicionalni Velikogospojinski sabor uveličali su svojim prisustvom i reprezentativci Srbije. Tom prilikom sportski radnici ovog mesta ugostili su na pravi način najbolje odbojkaše Srbije i tom prilikom Lisincu su uručeni poklon i priznanje.

 

Nikola Grbic, uspešni selektor i pravi vođa

Teretana - Atanasijević, Kostić i Podraščanin foto: Stole